«Κλικ» στο βυθό

Έτοιμοι για κατάδυση; Σας παρουσιάζουμε τις εικόνες που βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας Ocean Art Underwater Photo Competition.

Από τη Μαρία Κωβαίου

Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή επέβαλε στις μετακινήσεις και τα ταξίδια, οι εξερευνητές-φωτογράφοι των 80 χωρών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Ocean Art Underwater Photo Competition δεν μοιάζει να πτοήθηκαν. Κάποιοι βούτηξαν σε κοντινές τους θάλασσες, άλλοι σε θάλασσες προορισμών που δεν είχαν κλείσει τα σύνορά τους, ενώ πολλοί απλώς στο φωτογραφικό τους αρχείο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα του φωτογραφικού τους «κλικ» εντυπωσίασε τους κριτές, ειδικά η ευρυγώνια λήψη ενός χταποδιού που βγάζει σέλφι η οποία έχρισε τον Gaetano Dario Gargiulo μεγάλο νικητή.

«Ενθουσιαστήκαμε τόσο με τη φωτογραφία αυτή που σκεφτόμασταν να ονομάσουμε το Δελτίο Τύπου “Χταπόδι κλείδωσε τη νίκη στον διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας’’, μας είπε αστειευόμενος ο Nirupam Nigam, αρχισυντάκτης του έγκριτου περιοδικού υποβρύχιας φωτογραφίας Underwater Photography Guide που διοργανώνει τον διαγωνισμό.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες των νικητών στις 12 κατηγορίες.

Η μέρα του πλοκαμιού

Κατηγορία: Wide Angle (Με ευρυγώνιο φακό)
Νικητής: Gaetano Dario Gargiulo
Τοποθεσία: Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία

«Τη μέρα εκείνη δεν μπορούσα να βουτήξω στα βαθιά λόγω της άμπωτης, οπότε είχα κάτσει και περίμενα σε μία από τις παλιρροϊκές λίμνες που είχαν σχηματιστεί κοντά στην ακτή. Ξαφνικά εντόπισα ένα χταπόδι και αποφάσισα να τοποθετήσω την μηχανή μου κοντά στην κρυψώνα του με την ελπίδα να βγάλω μερικές φωτογραφίες. Το χταπόδι άρχισε αμέσως να αλληλεπιδρά με την κάμερα και προς μεγάλη μας έκπληξη βγήκε εντελώς από την κρυψώνα του και άθελά του άρχισε να πατά το κουμπί του κλείστρου και να βγάζει φωτογραφίες! Στο φόντο βλέπετε τη σύζυγό μου και τον τρίχρονο γιο μου».


Ιππόκαμπος 

Κατηγορία: Macro (Με macro φακό)
Νικητής: GaliceHoarau
Τοποθεσία: Siladen, Ινδονησία

klik-sto-vytho0

«Οι πυγμαίοι ιππόκαμποι (Hippocampus pontohi) σαν και αυτόν αποτελούν είδος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι από τους πιο μικρούληδες. Ζουν καμουφλαρισμένοι στα τοιχώματα κοραλλιογενών υφάλων, οπότε δύσκολα τους εντοπίζεις. Ο συγκεκριμένος έτυχε να προεξέχει, οπότε κατάφερα να τον φωτογραφίσω φωτίζοντάς τον από πίσω με τη χρήση ενός ειδικού φλας (snoot)».


Καβούρια που ζευγαρώνουν

Κατηγορία: Marine Life Behavior (Συμπεριφορές θαλάσσιας ζωής)
Νικητής: Steven Kovacs
Τοποθεσία: ΠάλμΜπητς, Φλόριντα, ΗΠΑ

klik-sto-vytho1

«Φωτογραφίζω τον βυθό εδώ και πολλά χρόνια. Ποτέ μου όμως δεν είχα την τύχη να φωτογραφίσω ένα ερωτευμένο ζευγάρι καβουριών. Το συγκεκριμένο είδος απαντάται συχνά στη θάλασσα της Φλόριντα και ονομάζεται “Sargassum’’ γιατί ζει μέσα στα φύκια του γένους sargassum που επιπλέουν στο νερό. Τη νύχτα βγαίνουν από τη κρυψώνα τους και βουτούν στα βαθιά σε αναζήτηση τροφής. Ήταν κατά τη διάρκεια μίας νυχτερινής κατάδυσης που τα είδα τυχαία στα 15 μέτρα βάθος καθώς κουνούσα τον φακό μου δεξιά και αριστερά αναζητώντας το θέμα της επόμενης λήψης μου».


Πεσκανδρίτσα

Κατηγορία: Portrait (Πορτραίτο)
Νικητής: GaliceHoarau
Τοποθεσία: Saltstraumen, Νορβηγία

klik-sto-vytho2

«Μεγάλες θηλυκές πεσκανδρίτσες (Lophiuspiscatorius) απαντώνται συχνά στα αρκτικά φιορδ της Νορβηγίας το φθινόπωρο. Ήμουν τυχερός που συνάντησα τη συγκεκριμένη ενώ κολυμπούσε σε μικρό σχετικά βάθος σε αναζήτηση κρυψώνας και τροφής. Οι πεσκανδρίτσες δεν είναι καθόλου ντροπαλές και αφήνουν τους φωτογράφους να τις πλησιάσουν».


Ένας καθεδρικός ναός από κέλπιες

Κατηγορία: Coldwater (Κρύα νερά)
Νικητής: Jon Anderson
Τοποθεσία: Μοντερέι, Καλιφόρνια, ΗΠΑ

klik-sto-vytho3

«Οι κέλπιες (μεγάλα φύκια) αποτελούν συνηθισμένο είδος στα ανοιχτά της παραλίας Monastery του Μοντερέι. Συνηθισμένες όμως είναι και οι φουσκοθαλασσιές που κάνουν σχεδόν αδύνατες τις καταδύσεις εκεί. Στις σπάνιες όμως περιπτώσεις που τα νερά είναι ήρεμα και δεν έχει ομίχλη, οι αχτίδες του ήλιου που διαπερνούν τον θόλο από κέλπιες θυμίζουν το φως που μπαίνει από τα παράθυρα καθεδρικών ναών. Τότε το δάσος αυτό από κέλπιες μεταμορφώνεται σε ένα από τα ομορφότερα υποθαλάσσια περιβάλλοντα του πλανήτη».


Καραντίνα

Κατηγορία: Nudibranch (Γυμνοβράγχιο)
Νικητής: Wen Chou Wu
Τοποθεσία: Πράσινη Νήσος, Ταϊβάν

klik-sto-vytho4

«Τον περασμένο Οκτώβριο βούτηξα σε ένα εγκαταλελειμμένο λιμάνι με νερά βάθους μόνο 3 μέτρων και στην άμμο κάτω έβλεπα παντού φύκη Valoniaventricosa (έχουν σχήμα φούσκας). Μεταξύ αυτών και ένα διαφανές μέσα στο οποίο ζούσε ένα γυμνοβράγχιο (σ.σ. μαλάκιο χωρίς όστρακο) μήκους μόλις 5 χιλιοστών. Επειδή τα γυμνοβράγχια κινούνται πολύ αργά χρειάστηκε να περιμένω υπομονετικά μέχρι να γυρίσει προς το μέρος μου για να το φωτογραφίσω.Ο εγκλεισμός του μου θύμισε τον εγκλεισμό που βιώνουμε όλοι μας την εποχή αυτή, εξ ου και ο τίτλος της φωτογραφίας.


Acanthonus Armatus

Κατηγορία: Blackwater (Νυχτερινές λήψεις ή λήψεις με μαύρο φόντο)
Νικητής: Steven Kovacs
Τοποθεσία: Πάλμ Μπητς, Φλόριντα, ΗΠΑ

klik-sto-vytho5

«Το παράξενο αυτό πλάσμα της αβύσσου είναι προνύμφη και ανήκει στην οικογένεια των οφιδιδών. Απαντάται σε τροπικά και υποτροπικά νερά και είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα για φωτογράφιση ψάρια στα ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα. Αν και τα ενήλικα του είδους ζουν στα βαθιά, τα μικρά, που είναι και πιο εντυπωσιακά, κολυμπούν σε μικρότερο βάθος. Οι εξωτικές αυτές ίνες που βγαίνουν από το σώμα τους ενδεχομένως να αποτελούν κάποιου είδους καμουφλάζ. Ίσως να μιμούνται κάποιον άλλον οργανισμό ώστε να αποφεύγουν τους θηρευτές».


Η κορωνο-μάσκα της Γαλλικής Ριβιέρας

Κατηγορία: Underwater Conservation (Προστασία του υποθαλάσσιου κόσμου)
Νικητής: Christophe Chellapermal
Τοποθεσία: La Salis, Αντίμπ, Γαλλία

klik-sto-vytho6

«Τράβηξα τη φωτογραφία αυτή στην Αντίμπ της Γαλλικής Ριβιέρας το καλοκαίρι του 2020 θέλοντας να δείξω πως μια πράξη τόσο απλή όπως το να πετάμε τη χρησιμοποιημένη μάσκα μας στη φύση μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για το περιβάλλον. Γιατί οι μάσκες αυτές δυστυχώς θα παραμείνουν στους ωκεανούς πολύ μετά το πέρας της πανδημίας, καταστρέφοντας ένα ήδη ευάλωτο οικοσύστημα. Καλώ όσους δουν τη φωτογραφία μου αυτή να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν στην προστασία του περιβάλλοντος».


Κροκοδείλιο χαμόγελο

Κατηγορία: Underwater Art (Υποθαλάσσια τέχνη)
Νικήτρια: Jenny Stock
Τοποθεσία: Εθνικό Πάρκο Jardines de la Reina, Κούβα, Καραϊβική

klik-sto-vytho7

«Ενώ ετοιμαζόμουν για κατάδυση με αναπνευστήρα στο αρχιπέλαγος Jardines de la Reina (έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο), εντόπισα τον κροκόδειλο αυτό και εντυπωσιάστηκα από τα πριονωτά δόντια του. Έβαλα τότε τον macro φακό στην μηχανή μου και μπήκα μαζί του στο νερό για να απαθανατίσω αυτό το χαμόγελο όλο δόντια. Κατά την επεξεργασία της φωτογραφίας χρησιμοποίησα το εφέ του καθρεφτίσματος με αποτέλεσμα την εικόνα αυτή που μου θυμίζει τα σχήματα που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι στα τεστ προσωπικότητας Ρόρσαχ. Εσείς, αλήθεια, τι βλέπετε;».


Πελώριο βατραχόψαρο

Κατηγορία: Compact Wide Angle (Ευρυγώνιος με compact μηχανή)
Νικητής: Enrico Somogyi
Τοποθεσία: Anilao, Batangas, Φιλιππίνες

klik-sto-vytho8

«Το “Πελώριο Βατραχόψαρο’’ (Antennariuscommerson) είναι ένα είδος πεσκανδρίτσας που απαντάται σε κοραλλιογενείς υφάλους. Καμουφλαρισμένο καθώς είναι ώστε να θυμίζει σφουγγάρι, κοράλλι ή πέτρωμα είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις».


Τα πέντε ιπποκαμπάκια

Κατηγορία: Compact Macro (Φακός macro και compact μηχανή)
Νικήτρια: PT Hirschfield
Τοποθεσία: Προβλήτα Blairgowrie, Μελβούρνη, Αυστραλία

klik-sto-vytho9

«Βουτούσα επί χρόνια κοντά στην προβλήτα Blairgowrie πριν αντιληφθώ τους μικροσκοπικούς θησαυρούς που επέπλεαν πάνω από το κεφάλι μου, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Χρειάστηκα μεγάλη υπομονή για να φωτογραφίσω τα μωρά αυτά (έχουν μέγεθος όσο το νύχι του μικρού μου δαχτύλου) που μάλλον μοιράζονται το ίδιο φύκι ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Κουνιούνταν συνεχώς και εγώ ήθελα να τα πετύχω να κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση. Λίγο πριν από το κλικ, το ένα από τα ιπποκαμπάκια γύρισε ανάποδα, πράγμα που κάνει τη φωτογραφία ακόμα πιο χαριτωμένη και αστεία».


Κοράλλια εν τη γενέσει

Κατηγορία: Compact Behavior (Συμπεριφορές με compact μηχανή)
Νικήτρια: Chia Chi Chang
Τοποθεσία: Κόλπος Longdong, Ταϊβάν

klik-sto-vytho10

«Η αναπαραγωγή των κοραλλιών αποτελεί σπουδαίο γεγονός στην Ταϊβάν. Ιδίως η αναπαραγωγή του κοραλλιού στο Εθνικό Πάρκο Kenting. Αναπαράγεται κάθε χρόνο κοντά στα γενέθλια της θαλάσσιας θεότητας Mazu. Η φωτογραφία αυτή ωστόσο τραβήχτηκε στον κόλπο Longdong στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας. Χρειάστηκα τρεις μέρες για να πετύχω αυτήν τη λήψη και νιώθω ευγνώμων, δεδομένου ότι οι θάλασσες της Βόρειας Ταϊβάν έχουν υποστεί εκτεταμένη μόλυνση λόγω της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή και ο αποχρωματισμός των κοραλλιών υπήρξε χειρότερος φέτος από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Εκτιμάται πως το 31-40% των κοραλλιών δεν θα μπορέσει να επιβιώσει».

Πηγή