Βιβλιοπροτάσεις για τα Χριστούγεννα από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Λευκάδα

Κείμενο/προτάσεις: Δημήτρης Βεργίνης

Δώρο είναι ο μεταξοσκώληκας που μπαίνει στο κουκούλι και βγαίνει πεταλούδα. Δώρο είναι η μετάλλαξη του τυχαίου, του αδιάφορου, του ανούσιου σε χρυσόσκονη στα βλέφαρα ξωτικίνας. Να μπαίνεις στο δάσος ξυλοκόπος και έπειτα απ’ τη συνάντησή σας να βγαίνεις και ποιητής και βασιλιάς και Θεός. Δώρο είναι μια νότα αλήτρα άλλης μελωδίας που πήδηξε σελίδα στο πεντάγραμμο κάνοντας τη γειτόνισσα μουσική ιστορία κουλουβάχατα. Δώρο είναι ένα κουτσομπολιό ανάμεσα στα πλήκτρα ενός kurzweil που είναι αρκετό για να αλλάξει την ένταση του κομματιού, για να κάνει ενδιαφέρον κάτι μονότονα αργό, για να πείσει τον πιανίστα για έναν ακόμη αυτοσχεδιασμό. Δώρο είναι το φίλιο αίσθημα ακόμη και προς εκείνον που κάποτε σε πλήγωσε. Είναι η ανιδιοτέλεια της κίνησης προς κάποιον άγνωστο, είναι η χαρά σου για το περίτεχνο δέσιμο της κορδέλας περιτυλίγματος. Δώρο είναι το ξεπέταγμα μιας χατζιδακικής μελωδίας στη μέση μιας εκπομπής ενός αμερικάνικου ραδιοφώνου. Είναι εκείνος ο οικείος χορός του όμορφου που γαργαλάει τα αφτιά εξυψώνοντάς τα στα σημαντικότερα απ’ τα όργανα των αισθήσεων.

Τέτοιες μέρες, ξεχυνόμαστε στην αγορά για να πάρουμε μικρά ή μεγάλα δώρα σε ανθρώπους που αγαπάμε. Σε ανθρώπους που θέλουμε να τους βλέπουμε να χαμογελάν και να είμαστε κι εμείς μια αιτία αυτών των χαμόγελων. Με αυτά στη σκέψη και με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν, κάνουμε τις δικές μας βιβλιοπροτάσεις.

Βιβλία των εκδόσεων Fagotto books

Film Music – Μια εισαγωγή στην κινηματογραφική μουσική, Kathryn Kalinak

Σε αυτή την περιεκτική, σαφή και απόλυτα συναρπαστική επισκόπηση της κινηματογραφικής μουσικής, η Kathryn Kalinak, μια από τις εξέχουσες αυθεντίες σε αυτό το αντικείμενο, παρουσιάζει στους αναγνώστες σημαντικούς συνθέτες και μουσικά είδη αλλά και σύγχρονες θεωρητικές έννοιες για το πώς και το γιατί λειτουργεί η κινηματογραφική μουσική. Σε όλο το βιβλίο υιοθετεί μια παγκόσμια οπτική, εξετάζοντας την κινηματογραφική μουσική στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. […] Το βιβλίο ωθεί τους αναγνώστες να σκεφτούν λίγο πιο βαθια και κριτικά την επόμενη φορά που θα καθίσουν σε μια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα και η μουσική θα δυναμώσει ξαφνικά καθώς η δράση ξεδιπλώνεται στην οθόνη.*

Μικρή εισαγωγή στην αισθητική της μουσικής, Adolf Nowak

Το βιβλίο, γραμμένο από έναν από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Γερμανούς μουσικοκολόγους, καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που απασχολούν τη φιλοσοφική σκέψη για τη μουσική και συνάμα προσφέρει μιαν εναργή αφήγηση των κυριότερων παραδόσεών της, από την αρχαιότητα και την αισθητική του 18ου και 19ου αιώνα, μέχρι την ψυχολογία, την ερμηνευτική, τη φαινομενολογία, την κοινωνική φιλοσοφία και την αναλυτική φιλοσοφία.*

Πιανοσκανδαλιές, Έφη Μαρκουλάκη

Με οδηγό την εκπαιδευτική εμπειρία, την συνθετική τόλμη και την αστείρευτη διάθεση για παιχνίδι με τους ήχους, με θεματικές αφορμές εμπνευσμένες κυρίως από την θάλασσα και με όχημα τα υλικά που φτιάχνουμε την μουσική -νότες, σιωπές, ανάσες, ρυθμικά σχήματα, δυναμικές, διαφορετικά τονικά ύψη – 36 Σκανδαλιές που τραγουδούν, σας περιμένουν να εξάψουν τη φαντασία σας, να σας ταξιδέψουν στα ηχητικά τους μονοπάτια και να σας προτείνουν πώς να ανακαλύπτετε τα δικά σας!*

*Από τα οπισθόφυλλα των βιβλίων

Βιβλία Λογοτεχνίας

Η ιστορία μιας λευκής φάλαινας, Λούις Σεπούλβεδα, εκδόσεις Opera

Αν και δε θέλω να κατηγοριοποιώ τόσο στενά τα βιβλία, θα έλεγα ότι είναι ένα οικολογικό παραμύθι. Ένα βιβλίο που παίρνει τον ανυποψίαστο αναγνώστη και χαστουκίζει τα χαρούμενα συναισθήματά του. Κλείνεις τις 80 σελίδες του κι ούτε που έχεις καταλάβει πώς απ’ τα χαμόγελα στην αρχή έχεις βουρκώσει κι έχεις σφίξει τις γροθιές στο τέλος.

Μια λευκή φάλαινα είναι η αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια. Στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στις ακτές της Χιλής, τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα ορίζεται χρονικά και τοπικά η ιστορία. Οι πρώτοι φαλαινοθήρες έχουν καταφτάσει κι ο «Μότσα Ντικ» αναλαμβάνει να προστατέψει τις αδύναμες φάλαινες τις περιοχής. Μια φάλαινα που έγινε θρύλος κι ενέπνευσε τον Μέλβιλ να γράψει τον Μόμπι Ντικ λίγα χρόνια αργότερα.

Η γραφή του Σεπούλβεδα σαν βαθιά, απαλή φωνή, που λέει την ιστορία κι όλοι κρατάνε την ανάσα τους.

Η ψίχα, Σπύρος Βρεττός, εκδόσεις Μελάνι

Ο Λευκαδίτης βραβευμένος ποιητής και πεζογράφος έρχεται με το καινούριο βιβλίο διηγημάτων του να βάλει έναν σελιδοδείκτη στα αγαπημένα βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Με γραφή που ρέει, που δεν κουράζει, που δεν κομπιάζει μας χαρίζει 11 διηγήματα/ιστορίες που τις παίρνουμε μαζί μας και μετά το κλείσιμο του βιβλίου.

Οι ήρωές του άνθρωποι πραγματικοί, άνθρωποι διπλανοί μας, πολλές φορές εμείς οι ίδιοι, προχωράνε στις μέρες τους με τα προβλήματά τους, τις ανασφάλιές τους, τα αδιέξοδά τους, τις ήττες τους και τις νίκες τους. Δε μας δίνουν τις λύσεις των σκέψεών τους στο πιάτο, μας κάνουν κοινωνούς των ερωτηματικών τους, φορές-φορές καλούμαστε εμείς να πάμε την ιστορία λίγο παρακάτω.

Ίσως και λόγω της μακρόχρονης επαγγελματικής ενασχόλησής μου με το προσφυγικό, αγάπησα το διήγημα «Ισμαήλ». Αγάπησα εκείνη τη μάνα που έφυγε να βρει το γιο της στη Γερμανία. Το μόνο ζωντανό παιδί της. Εκείνη τη μάνα που έπαψε να έχει δικό της όνομα. Που όνομά της ήταν το όνομα του παιδιού της. «Ισμαήλ με λένε».

Ανθολογία ρομαντικών ποιητών, εκδόσεις Κέδρος

Μια ολοκαίνουρια έκδοση από τον Κέδρο σε επιμέλεια Μαρίας Σχοινά και μετάφραση Λένας Καλλέργη και Ευτυχίας Παναγιώτου, έρχεται να καλύψει ένα εκδοτικό κενό στη μεταφρασμένη αγγλική ρομαντική ποίηση. Οι κυριότεροι εκπρόσωποι του αγγλικού ρομαντισμού (1780-1830) βρίσκονται εδώ μέσα. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θα βρούμε τους William Blake, William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge, Percy Bysshe Shelley, John Keats και George Gordon Byron (Λόρδος Βύρωνας).

Μια ταραγμένη ιστορικά εποχή μας παρουσιάζεται μέσα από τους στίχους των πρωτοπόρων Άγγλων ρομαντικών ποιητών. Επίσης ο τρόπος που βλέπουν τη φύση, η σχέση τους με το περιβάλλον γύρω τους αλλάζει τα ως τότε δεδομένα, τον τρόπο που αντιλαμβανόταν τη φύση ο 18ος αιώνας με τους νεοκλασσικούς συγγραφείς και τους επιστήμονες του διαφωτισμού.

Παιδικά βιβλία

Μπόγκι το ξωτικό, Aaron Blabey, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Μεταξύ μας: έχω χρόνια να αγαπήσω ήρωα παιδικών βιβλίων τόσο πολύ. Ο Μπόγκι, αυτό το μουρλό παγκ, έχει το καλύτερο πακέτο αυτού του τύπου που θες στη ζωή σου κι ας στου την κάνει πατίνι κάθε μέρα: είναι φαταούλας, είναι ψευτρόνι, είναι ανακατωσούρας, είναι τέρας!

Τώρα που ήρθαν τα Χριστούγεννα είναι και ξωτικό! Κι έχει ήδη έτοιμη μια λίστα με πεντακόσιες εκατοντριανταπέντε χιλιάδες δώρα. Που αλίμονο στον Άι-Βασίλη αν δεν του τα φέρει όλα!

Το βιβλίο έχει και το πιο όμορφο στολίδι που θα βάλετε στο σπίτι σας φέτος: τον μπόγκι αγιοβασιλάκι!

Χριστουγεννιάτικη ιστορία, Κάρολος Ντίκενς, εκδόσεις Μεταίχμιο

Η Ιστορία η κλασσική, την ξέρουμε πάνω κάτω όλοι. Τρία πνεύματα κι ένα φάντασμα εμφανίζονται στον γερό-Σκρουτζ το βράδυ των Χριστούγεννων κι αλλάζουν τη ζωή, τον τρόπο που βλέπει τη ζωή. Μια ιστορία διδακτική για το ότι ποτέ δεν είναι αργά να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Η Ελένη Κατσαμά κάνει τη διασκευή κι ο Βασίλης Γρίβας εικονογραφεί εκπληκτικά σε μια έκδοση που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών.

24 μέρες για τα Χριστούγεννα, 24 παραθυράκια που κρύβουν ιστορίες, εκδόσεις Πατάκη

Μια πανέμορφη σκέψη, ένα πανέμορφο δώρο. Ένα βιβλίο γεμάτο βιβλία. 24 παραθυράκια κι από κάτω 24 βιβλία με κλασικές ιστορίες. Ο μάγος του Οζ, ο Αλλαντίν, η Σταχτοπούτα, ο Πινόκιο, Η Χιονάτη, Τα τρία γουρουνάκια, Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι και πολλά ακόμη παραμύθια κρύβονται σε αυτή την όμορφη έκδοση.

Ένα δώρο για να κάνει το παιδί την πρώτη του μικρή βιβλιοθήκη με τις αγαπημένες κλασικές ιστορίες.

Μελέτες-επιστήμες

Η εποχή της αβεβαιότητας, Tobias Hurter, εκδόσεις Διόπτρα

Ο δημοσιογράφος με σπουδές φιλοσοφίας και μαθηματικών Tobias Hurter ρίχνει το βλέμμα του και την πένα του στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σε αυτές τις δεκαετίες που η επανάσταση στον τομέα της φυσικής άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο ως σήμερα. Εστιάζει στις ζωές των σημαντικότερων φυσικών της εποχής και μας δίνει μια συναρπαστική ιστορία.

Μαρί Κιουρί, Μαξ Πλανκ, Νιλς Μπορ, Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Έρβιν Σρέντιγκερ και Άλμπερτ Άινσταν παρελαύνουν απ’ τις σελίδες του βιβλίου. Οι ζωές τους, οι σκέψεις τους, οι σχέσεις τους, ο κόσμος τους είναι αυτός που έφερε τα πάνω κάτω ανατρέποντας καθετί που ως τότε θεωρούταν δεδομένο. Τα άλματα που έκανε η επιστήμη εκείνη την εποχή ήταν ασύλληπτα, τόσο που ακόμη και σήμερα, πολλά από τα θέματα που έβαλαν, παραμένουν αναπάντητα.

Η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα Βιβλίο 1, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, εκδόσεις Οξύ

Σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς, ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας που έφυγε μέσα στο 2022, ξεκινάει με δυο μύθους (του Ίκαρου και του μανδαρίνου Γουαν Χου) και φτάνει ως τις επισκέψεις των ανθρώπινων μηχανών στον Άρη. Καταγράφει και παρουσιάζει όλη την πορεία του ανθρώπου να βγει από τα όρια του πλανήτη μας, να πάει εκεί που είναι το μέλλον του και η σωτηρία του: στο απέραντο Διάστημα.

Μια έκδοση εικονογραφημένη, με πολλές φωτογραφίες, με γλώσσα απλή και κατανοητή αλλά ταυτόχρονα και επιστημονική.

Σαραμάγκου Τα ονόματά του, Αλεχάντρο Γκαρσία Σνέτσερ και Ρικάρντο Βιέλ, εκδόσεις Καστανιώτη

Ένα βιβλίο κειμήλιο για τους λάτρεις του Πορτογάλου κορυφαίου συγγραφέα. Ένα βιογραφικό λεύκωμα για τον μεγάλο δάσκαλο της γραφής. Όλη η ζωή του Ζοζέ Σαραμάγκου μέσα από όλα τα ονόματα της ζωής του. Από ανθρώπους, από τόπους, από τα βιβλία του και τις επιρροές του, από τα γραπτά του και τις δημιουργίες του.
350 σελίδες που ακολουθάν τα βήματα της ζωής του. Συγκινητικά όμορφη έκδοση με απίστευτες πληροφορίες για καθετί που έκανε τον Σαραμάγκου αυτό που ήταν: ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς που έζησαν σε αυτό τον πλανήτη.