Η οριστική λύση για τους Εγκρεμνούς: Να συνδεθεί με μονοπάτι από την παραλία του Γιαλού

Του Ν. Θερμού

Καθώς φαίνεται, η θεαματική πρωτοβουλία των κατοίκων της νότιας Λευκάδας να ανοίξουν μόνοι τους το δρόμο για το Γιαλό, κατάφερε να κινήσει τα γρανάζια του αραχνιασμένου κατά τ’ άλλα μηχανισμού του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας. Ξαφνικά και ως εκ θαύματος, μεθοδεύτηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού για όλους τους δρόμους που είχαν παρουσιάσει πρόβλημα μετά το σεισμό του Νοεμβρίου.

Εύλογα λοιπόν θα αναρωτηθεί κανείς τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει -τουλάχιστον όσον αφορά το δρόμο του Γιαλού- μεσούσης δε της τουριστικής περιόδου. Κατά την άποψή μας, ας γίνουν προς το παρόν τα τελείως απαραίτητα που θα εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και των λουόμενων και ας επανέλθουν οι εργασίες αποκατάστασης στα μέσα Σεπτεμβρίου, όποτε και θα μπορούν να ολοκληρωθούν.

Και λόγω του ότι η αποκατάσταση της οδικής πρόσβασης προς την παραλία των Εγκρεμνών καθώς φαίνεται θα καθυστερήσει, θα μπορούσε να γίνει ένα επιπλέον απλό έργο χωρίς φαραωνικά έξοδα που ενδεχομένως θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί από την ίδια την εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκατάσταση των δρόμων, δωρεάν ή έστω με την επιβάρυνση μόνο κάποιων υλικών.

Το έργο αυτό, είναι η σύνδεση με μονοπάτι της παραλίας του Γιαλού με τους Εγκρεμνούς. Το σταθερό αυτό μονοπάτι θα αναβαθμίσει την παραλία του Γιαλού, ενώ ταυτοχρόνως θα εξασφαλίσει μόνιμη πρόσβαση προς τους Εγκρεμνούς. Ο λόγος είναι προφανής: Δεν πρόκειται να επηρεαστεί από οποιοδήποτε μελλοντικό σεισμό, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλίσει επ’ ουδενί η ανακατασκευή του δρόμου των Εγκρεμνών λόγω της σαθρότητας του εδάφους. Οι όποιες μελλοντικές κατακρημνίσεις στη παραλία του Γιαλού θα αχρηστέψουν (πρόσκαιρα ή και μη) κάποιο κομμάτι του μονοπατιού αλλά δεν θα εμποδίσουν τη πρόσβαση που θα γίνεται από την αμμουδιά.

Πιο αναλυτικά: Στο τέλος του δρόμου Αθανίου –Γιαλού, ανοίγεται μια μικρή τάφρος πιθανόν 1.5-2 μέτρα πλάτος και περίπου 1 μέτρο βάθος σε όλη την έκταση της παραλίας στην υπώρεια του βουνού μέχρι τη βραχώδη απόληξη που είναι και το φυσικό σύνορο των παραλιών. Η τάφρος αυτή γεμίζει με τα μικρά βράχια και τις πέτρες που έχουν καταπέσει κατά καιρούς στην παραλία. Όπως μαθαίνουμε από το σεισμό του Νοεμβρίου έχουν καταπέσει όγκοι φερτών υλικών σε κάποια σημεία. Όπου αυτό είναι δυνατό το μηχάνημα που θα ανοίξει το μονοπάτι μπορεί να «βοηθήσει» τη φύση απλώνοντας την άμμο επιταχύνοντας έτσι το έργο της!

Το γέμισμα σταματάει 10-15 περίπου εκατοστά πιο κάτω από την επιφάνεια της άμμου της παραλίας. Για το τελείωμα και την εξομάλυνση του μονοπατιού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ίδια η άμμος της παραλίας και έτσι το σταθερό μονοπάτι γίνεται «αόρατο» περιβαλλοντικά. Και το τελείωμα να μη γίνει από ανθρώπινο χέρι θα το κάνει ή ίδια η θάλασσα.

Και τι γίνεται στη βραχώδη απόληξη της παραλίας;

Εδώ και μέχρι ένα ύψος 4 μέτρων μπορούν να σκαλιστούν σκαλοπάτια πάνω στο βράχο ή ένα ανηφορικό μονοπάτι και στη συνέχεια να κατασκευαστεί ένα είδος μπαλκονιού περιμετρικά της βραχώδους απόληξης από ανοξείδωτο μέταλλο αγκυρωμένο βαθιά στα πιο σταθερά σημεία, το οποίο θα καταλήγει στην πλευρά των Εγκρεμνών. Το τελείωμα να γίνει με σκαλιστά στο βράχο σκαλοπάτια.

photo: Dorin Cicur

Ένα άλλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης πρότασης, είναι ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούν ευκολότερα να βρεθούν χώροι πάρκινγκ στην ευρύτερη περιοχή και να κινηθούν τα οχήματα με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Επίσης είναι πολλοί που θα προτιμούσαν να βαδίσουν 2 χιλιόμετρα –γνωρίζοντας παράλληλα και μια άλλη παραλία-από το να ανεβοκατέβουν 350 σκαλιά μέσα στη ζέστη. Σε κάθε περίπτωση θα υπήρχε αποσυμφόρηση της μιας και μόνο πρόσβασης στην παραλία των Εγκρεμνών. Ελπίζουμε ότι η εταιρεία που θα ανακατασκευάσει τους δρόμους να το κάνει με υπευθυνότητα εξαντλώντας κάθε τεχνική δυνατότητα ενίσχυσης τους και να προβλέψει ειδικά για τους Εγκρεμνούς τρόπους διαφυγής σε περίπτωση που η δασική αυτή έκταση πιάσει φωτιά!