Η ανάγκη παγκόσμιας, συντονισμένης προσέγγισης για την τουριστική ανάπτυξη, αναδεικνύεται μέσα από νέα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, WTTC, που διερευνά τις επιπτώσεις των τρεχουσών τάσεων για τους ταξιδιώτες, τις επιχειρήσεις, το εργατικό δυναμικό και τις κοινότητες.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων Oliver Wyman και με μέλη του Συμβουλίου από τον κλάδο των ταξιδίων και του τουρισμού, τονίζει την ανάγκη αναβάθμισης της ταξιδιωτικής εμπειρίας, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και την εφαρμογή παγκόσμιων πρωτοκόλλων υγείας και υγιεινής, με στόχο να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα ταξίδια.
Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διάσωση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στη βιομηχανία και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλάδου.
Η έκθεση εντοπίζει 4 μακρο-τάσεις οι οποίες θα επικρατήσουν και θα συνοδεύσουν τον κλάδο μέχρι την ανάκαμψή του αλλά και μετά από αυτήν: Την εξέλιξη της ζήτησης, την υγεία και υγιεινή, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, και την αειφορία.
Το 70% των ταξιδιωτών αναψυχής από τη Β. Αμερική δηλώνουν ότι θα έκαναν κράτηση διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας εάν οι αλλαγές κρατήσεων γίνονταν δωρεάν. Εννέα στους 10 καταναλωτές εμπιστεύονται τις προσωποποιημένες συστάσεις όσον αφορά την υγεία και την υγιεινή και το 69% των ταξιδιωτών ανέφεραν την καθαριότητα ως κομβικό σημείο αντιμετώπισης της κρίσης από τα brand, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά την κυκλοφορία εμβολίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι προορισμοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να εφαρμόσουν νέα πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας προκειμένου να παραμείνουν στο πεδίο της ζήτησης.
Το 45% των ταξιδιωτών ανέφεραν ακόμα ότι είναι έτοιμοι για τη μετάβαση από τα παραδοσιακά διαβατήρια στα ψηφιακά. Το 37% των καταναλωτών δήλωσαν ότι ξεχωρίζουν τα brand που κάνουν τη διαφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δίνοντας έμφαση στην αειφορία.
Η έκθεση παρουσιάζει συστάσεις για το πώς ο κλάδος των ταξιδίων και του τουρισμού μπορεί να διασφαλίσει μια ομαλή ανάκαμψη, όπως…
- Άνοιγμα συνόρων και επαναπατρισμός | Εναρμονισμένη προσέγγιση για την κατάργηση των ταξιδιωτικών περιορισμών, με εκ των προτέρων εκτίμηση κινδύνων και προϋποθέσεις τεστ και εντοπισμού κρουσμάτων κατά την αναχώρηση.
- Καθορισμός κοινών προτύπων υγείας και ασφάλειας | Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να συμφωνήσουν στην εφαρμογή προτύπων υγείας και ασφάλειας σε όλες τις βιομηχανίες που άπτονται των ταξιδίων και του τουρισμού.
- Ενίσχυση των πλαισίων στήριξης της εργασίας | Παροχή προστασίας των πληρωμών και επιδοτήσεις μισθών καθώς και κίνητρα για τόνωση των εσόδων από τους καταναλωτές και αναβολές πληρωμής φόρων.
- Ταξίδια κινήτρων | Δημιουργία καταναλωτικών κινήτρων για ταξιδιωτικές δαπάνες, ξεκινώντας από τους εγχώριους ταξιδιώτες και μετά σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο όσο το δυνατόν συντομότερα.
- Προώθηση του τουρισμού ξεκινώντας από τα εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια | Οι κυβερνήσεις, τα τουριστικά συμβούλια και οι οργανισμοί θα πρέπει να κατευθύνουν τις έγκαιρες προσπάθειες μάρκετινγκ και προώθησης για να ενθαρρύνουν τα εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια. Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσουν και να παράσχουν έγκαιρα κίνητρα μάρκετινγκ και προώθησης για να τονώσουν την ταχύτερη δυνατή αναγέννηση και ανάκαμψη των εσωτερικών ταξιδιών.
- Επέκταση της ψηφιακής υποδομής σε αγροτικούς προορισμούς | Η επένδυση σε ψηφιακές υποδομές αναδυόμενων προορισμών και απομακρυσμένων περιοχών θα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς και η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων εντός των τοπικών κοινοτήτων
- Ψηφιακές Ταυτότητες | Η επιτάχυνση της υιοθέτησης ψηφιακών ταυτοτήτων και λύσεων θα είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση της ακρίβειας για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η προκατάληψη στον έλεγχο των συνόρων και επιταχύνεται η κυκλοφορία των επιβατών
- Επανεξέταση του χώρου εργασίας | Η γρήγορη μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία θα απαιτήσει τη σύγκλιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να καθορίσουν τον τρόπο βελτιστοποίησης των νέων εργασιακών ρυθμίσεων
- Τόνωση πρακτικών αειφορίας | Ανάπτυξη και παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση της εφαρμογής μέτρων βιωσιμότητας στον ιδιωτικό τομέα.