Νηστίσιμο κέικ από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Λευκαδίτικα μαγειρέματα»

Νικολέτα Μακρυγιώργου, Λευκάδα
Σε δράμια, λίτρες και ογγιές είχε όλες της τις συνταγές η αγαπημένη μου χρυσοχέρα κυρία Νικολέτα. Πού έβρισκε την άκρη με τα καρτεζίνια και τις οκάδες, παραμένει για μένα μυστήριο. Εγώ κάνω τη μετατροπή σε γραμμάρια, απλώς.

Υλικά
• 320 γραμμάρια ζάχαρη
• 250 ml εκλεκτό λάδι
• ½ κιλό αλεύρι
• 1 ποτηράκι κονιάκ
• χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
• 320 γραμμάρια σταφίδες ξανθές
• 1 κουταλάκι κανέλα
• 1 κουταλάκι γαρίφαλο
• 2 κουταλάκια σόδα

Διαδικασία: Χτυπάμε καλά το λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε διαρκώς. Όταν ρίξουμε το μισό, διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε να γίνει ένα λείο κουρκούτι χωρίς χοντράδια. Ανακατεύουμε τις σταφίδες. Αλείφουμε τη φόρμα με λάδι, την πασπαλίζουμε με γαλέτα, αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, μέχρι να βγαίνει στεγνό ένα μαχαίρι που θα βάλουμε στο κέντρο (γύρω στη μία ώρα).

*Το βιβλίο της Εύης Βουτσινά “Λευκαδίτικα Μαγειρέματα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις fagotto books και στη Λευκάδα μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Ζακύνθου 7 ή διαδικτυακά από εδώ.