Φαράγγι Μπουζουνίκου: Το γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργήθηκε μετά από ισχυρή νεροποντή (video)

Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το φαράγγι του Μπουζουνίκου, κάποτε ήταν μέρος της κοίτης του ποταμού Γρανιτσιώτη ,στα Άγραφα.

Έπειτα από μια πολύ δυνατή καταιγίδα, το χειμώνα του 1910, η κοίτη του άλλαξε πορεία και βγήκε εκτός φαραγγιού, αφήνοντας το στεγνό και βατό μέχρι και σήμερα.

Η ορειβατική ομάδα των Αγράφων σε συνεργασία με τον Δήμο, το αξιοποίησαν στο έπακρο και το έφεραν στην σημερινή του μορφή. Περιλαμβάνει περίπου 104 αναρριχητικές διαδρομές, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν ολοκληρωθεί και είναι έτοιμες για χρήση, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Η έντονη βροχόπτωση που διήρκησε πολλές ημέρες, προκάλεσε στα Άγραφα την κατάρρευση μεγάλου μέρους της πλαγιάς του Καλόγερου στη θέση Μπαλτενήσι. Μετά την καταστροφή, η περιοχή άλλαξε τελείως.

Τα μισά κτήματα εξαφανίστηκαν, δεκαπλασιάστηκε η κοίτη του ποταμού Γρανιτσιώτη, βάθυναν τα χαμηλότερα τμήματα της και έπαψε να κυλά από το φαράγγι Μπουζουνίκου.

Ο Γρανιτσιώτης ποταμός πηγάζει κάτω από την κορυφή «Καλόγερος» των Δυτικών Αγράφων και αφού διασχίσει τους οικισμούς Άνω και Κάτω Ποταμιά Γρανίτσας και το Βέρνικο εκβάλλει στον Αχελώο.

Όταν άλλαξε η ροή του ποταμιού, το φαράγγι εξαιτίας των υψηλών βράχων, των στενών περασμάτων, των σπηλαίων, της βλάστησης, απέκτησε απόκοσμη μορφή. Το μοναδικό αυτό περιβάλλον συνδέθηκε με πολλές δοξασίες και δεισιδαιμονίες.

Βρίσκεται 200μ. δεξιά από τη Γέφυρα του Γρανιτσιώτη, πηγαίνοντας προς Τοπόλιανα. Η έξοδος του φαραγγιού είναι 500 μ. ψηλότερα, πάντα πλάι στο ποτάμι.

Το φαράγγι του Μπουζουνίκου αποτελεί εξαιρετική πρόταση για εναλλακτική δράση. Έχει μήκος μόλις 650 μέτρα και διασχίζεται πολύ εύκολα. Το μαγευτικό τοπίο, η ανόθευτη φυσική ομορφιά, το καθιστά ιδανικό προορισμό για περιπατητές και ορειβάτες.

Σημαντικό πλεονέκτημά του, είναι η εύκολη πρόσβαση στο φαράγγι, αφού ένας λιθόστρωτος δρόμος φτάνει μέχρι την είσοδο και την έξοδο του φαραγγιού, καθιστώντας πολύ εύκολη τη μεταφορά των προσωπικών και αναρριχητικών υλικών κάθε επισκέπτη.

Δείτε την εντυπωσιακή διαδρομή στο βίντεο:

πηγή