Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ξεκινά παγκόσμια κλινική δοκιμή – Συντονίστηκαν 7 ευρωπαϊκές χώρες για το πρότζεκτ Discovery

Από τις  22/03/2020 ξεκίνησε ευρωπαϊκή κλινική δοκιμή, για τέσσερις πειραματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό, ενώ έρχεται και μεγάλη παγκόσμια δοκιμή του ΠΟΥ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας (INSERM), ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε κλινική δοκιμή, με τη συμμετοχή επτά ευρωπαϊκών χωρών. Το πρότζεκτ- που ονομάστηκε Discovery- θα περιλαμβάνει 3.200 ασθενείς από Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κλινικής δοκιμής θα αξιολογηθούν τέσσερις πειραματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό. Αφορά τα φάρμακα remdesivir, lopinavir και ritonavir σε συνδυασμό. Το τελευταίο θα χορηγείται με ή χωρίς ιντερφερόνη β’ και υδροξυχλωροκίνη. Αυτή η κλινική δοκιμή θα συμπληρώσει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν κατά τη διεθνούς εμβέλειας κλινική δοκιμή που θα ξεκινήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η δοκιμή «αλληλεγγύη»

Την Παρασκευή, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές για κάποιες πειραματικές θεραπείες για τον κορωνοϊό. Το πρόγραμμα ονομάστηκε «δοκιμή αλληλεγγύη» (Solidarity trial).

Σε αυτές τις κλινικές δοκιμές έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μετάσχουν Αργεντινή, Μπαχρέιν, Καναδάς, Γαλλία, Ιράν, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ελβετία και Ταϊλάνδη, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Η διαδικασία θα είναι απλή, προκειμένου να μπορούν να μετάσχουν και «υπερφορτωμένα», λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού, νοσοκομεία, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Για τη συμμετοχή στην κλινική δοκιμή, ο γιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς (επιβεβαιωμένου κρούσματος) στον ιστότοπο του ΠΟΥ και ο ασθενής θα δηλώνει εγγράφως ότι συναινεί στέλνοντας ηλεκτρονικά τη συγκατάθεση του στον ΠΟΥ. Αφού ο γιατρός αναφέρει ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στο νοσοκομείο του (από τις τέσσερις θεραπείες), ο ΠΟΥ θα τοποθετεί τυχαία τον ασθενή είτε σε κάποια από τις ομάδες που δοκιμάζουν νέα φάρμακα, είτε στις ομάδες ελέγχου που κάνουν τη στάνταρντ θεραπεία. Οι γιατροί θα πρέπει να δηλώσουν στον ΠΟΥ πότε ο ασθενής πήρε εξιτήριο ή πέθανε, πόσο χρόνο νοσηλεύθηκε και αν χρειάστηκε οξυγόνο ή διασωλήνωση.

Τα 69 φάρμακα

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει 69 φάρμακα τα οποία ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού και για πάνω από 20 γίνονται κλινικές δοκιμές.

Η δοκιμή «Solidarity» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα αφορά τα τέσσερα φάρμακα που θεωρούνται πιο υποσχόμενες θεραπείες.

Μερικά υποψήφια φάρμακα ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες. Η λίστα των φαρμάκων προδημοσιεύθηκε από επιστήμονες στον ιστότοπο bioRxiv, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Νέβαν Κρόγκαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο, εντόπισαν 24 υποψήφια φάρμακα για το νέο κορωνοϊό, τα οποία ήδη είναι εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον, της υπέρτασης, του διαβήτη τύπου 2 (ουσία μετφορμίνη), αλλά και απρόσμενων παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια (αντιψυχωσική ουσία αλοπεριδόλη). Κάποια άλλα υποψήφια και μη εγκεκριμένα ακόμη φάρμακα βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές ή σε πρώιμο στάδιο, όπως ουσίες κατά των παρασίτων.

Οι 4 πιο ελπιδοφόρες θεραπείες

Οι τέσσερις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες που θα συμπεριλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη δοκιμή είναι οι εξής:

• Remdesivir: Είχε αρχικά αναπτυχθεί από την εταιρεία Gilead κατά του ιού Έμπολα και άλλων σχετικών ιών. Είχε δοκιμαστεί πέρυσι στην έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό, αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι μπορεί να «φρενάρει» τους κορωνοϊούς, γι’ αυτό θα δοθεί σε αυτό το φάρμακο μια δεύτερη ευκαιρία.

Δύο ασθενείς στις ΗΠΑ που ήδη το πήραν, εμφάνισαν άμεση βελτίωση, αλλά πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, από τα τέσσερα θεραπευτικά σχήματα της μελέτης Solidarity του ΠΟΥ, θεωρείται το πιο υποσχόμενο, καθώς, μεταξύ άλλων, ακόμη και σε μεγάλες δόσεις, δεν φαίνεται να είναι τοξικό. Είναι όμως ακριβό, χορηγείται ενδοφλέβια και πιθανότατα είναι πιο αποτελεσματικό, όταν χορηγείται σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξης.

• Χλωροκίνη και Υδροξυχλωροκίνη: Ο πρόεδρος Τραμπ θεωρεί ότι η χλωροκίνη ότι «θα αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού», πράγμα που οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση σε πολλές χώρες γι’ αυτό το γνωστό εδώ και δεκαετίες φάρμακο κατά της ελονοσίας. Το μειονέκτημα είναι ότι απαιτούνται μεγάλες δόσεις κατά του νέου ιού και το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές τοξικές παρενέργειες.

Προηγούμενες μελέτες του δεν είναι ενθαρρυντικές. «Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει αυτό το φάρμακο στον ένα ιό μετά τον άλλο, αλλά ποτέ δεν «δούλεψε» στους ανθρώπους. Η δόση του που απαιτείται, είναι υπερβολικά υψηλή», σύμφωνα με την ειδική στις πνευμονικές λοιμώξεις Σουζάνε Χέρολντ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκίσεν. Κινέζοι που δοκίμασαν τη χλωροκίνη σε πάνω από 100 ασθενείς με Covid-19, επεσήμαναν τα οφέλη της σε δημοσίευση στο BioScience, αλλά χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Περισσότερες από 20 μελέτες έχουν γίνει στην Κίνα για το φάρμακο αυτό, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν έχουν ακόμη δοθεί στον ΠΟΥ.

Ερευνητές στη Γαλλία δοκίμασαν τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε 20 ασθενείς με Covid-19 και ανέφεραν ότι μειώνει το ιικό φορτίο στους ασθενείς, αλλά η μελέτη τους δεν ήταν τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη. Ειδικά η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά, καθώς έχει διάφορες παρενέργειες (π.χ. για την καρδιά). Αλλά θα δοκιμασθεί από τον ΠΟΥ για να υπάρξει επιτέλους μια σαφέστερη εικόνα.

• Ritonavir/Lopinavir: Συνδυαστική θεραπεία με την ονομασία Kaletra δύο φαρμάκων κατά του ιού HIV, εγκεκριμένη από το 2000. Μικρή πρόσφατη κλινική δοκιμή σε 199 ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», απογοήτευσε γιατί δεν έδειξε κανένα αποτέλεσμα σε ασθενείς με Covid-19. Αλλά ο ΠΟΥ πιστεύει ότι πρέπει να γίνει μια νέα δοκιμή σε μεγαλύτερο εύρος ασθενών. Η θεραπεία είναι γενικά ασφαλής, αλλά αν αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα, μπορεί να κάνει σοβαρή ζημιά στο ήπαρ.

• Η Kaletra σε συνδυασμό με ιντερφερόνη βήτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πηγή