Cronwell Resorts: Το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο με μηδενική κατανάλωση ενέργειας

Η αρχή της χρονιάς επετείου για την Cronwell Hotels & Resorts συμπίπτει με την έναρξη πολλών νέων έργων στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Μαζί με την επέκταση της γεωγραφίας, η εταιρεία επιδεικνύει ένα ευρύ φάσμα συμβουλευτικών και διαχειριστικών υπηρεσιών στον κλάδο της φιλοξενίας. Έτσι, στις αρχές Ιανουαρίου, υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας στην Ολλανδία με το Breeze Hotel Amsterdam. Ορισμένα έργα μεγάλης κλίμακας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ενεργό στάδιο προετοιμασίας.

Η εταιρεία Cronwell Hotels & Resorts, που γιορτάζει την 25η επέτειό της το 2020, έχει εμπειρία σε αναπτυξιακά έργα στη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και την Τσεχία. Το επόμενο βήμα είναι ένα μεγάλο και ενδιαφέρον έργο για την ανάπτυξη και την προώθηση ενός ιδεολογικά  νέου αντικειμένου: το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο με μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Το κομψό και πρωτοποριακό αστικό ξενοδοχείο Breeze είναι ένα προϊόν των τελευταίων τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα της οικολογικής κατασκευής και της ενεργειακής απόδοσης, ένα ζωντανό παράδειγμα σύγχρονης “βιώσιμης αρχιτεκτονικής”. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην νέα και ταχέως αναπτυσσόμενη οικολογική περιοχή του Άμστερνταμ – Ayburg στη λίμνη Aimeer, είναι πλήρως σύμφωνη με το πνεύμα της εποχής, χωρίς να χάσει μια ζωντανή προσωπικότητα και τοπική γεύση. Ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι ο εξοπλισμός των δωματίων που έχει μελετηθεί σύμφωνα με τις τελευταίες οικολογικές τάσεις και το βολικό υπόγειο πάρκινγκ.

Πριν από μερικά χρόνια, η κατασκευή ενός κτιρίου που σχεδόν εξ ολοκλήρου θα κάλυπτε μόνο του τις ανάγκες του σε ενέργεια έμοιαζε φανταστικό. Σήμερα, ένα έργο που χρησιμοποιεί την ενέργεια του ήλιου, του ανέμου, του νερού και ακόμη και των ζωντανών φυτών είναι πραγματικότητα. Φροντίδα για το περιβάλλον, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των αποβλήτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – στις μέρες μας δεν είναι πλέον μοντέρνες τάσεις, αλλά μια αναγκαιότητα. Οι ηλιακοί συλλέκτες εγκαθίστανται στην οροφή και στην πρόσοψη του κτιρίου. Η ηλεκτρική ενέργεια για την επαναφόρτιση θυρών USB παράγεται από την ενέργεια της φωτοσύνθεσης: το ξενοδοχείο θεωρείται δικαίως πράσινο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Η ενέργεια για τις ανάγκες του ξενοδοχείου παράγεται ακόμη και από τα μηχανήματα του γυμναστηρίου. Οι καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αυτού του μοναδικού ξενοδοχείου έχουν ήδη πάρει αναγνωρισμένα βραβεία κύρους. Για παράδειγμα, ένα μοναδικό εναλλακτικό σύστημα ψύξης χωρίς κλιματισμό με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, το πρωτότυπο του οποίου ήταν η συσκευή αφρικανικών τερμιτών.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός σε ένα μοντέρνο και λειτουργικό σκανδιναβικό στιλ είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Τα ανακυκλωμένα υλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στον σχεδιασμό και τη διακόσμηση. Η χρήση χαρτιού ελαχιστοποιείται. Οι στολές προσωπικού και τα κλινοσκεπάσματα στα δωμάτια είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Πολλοί επισκέπτες προσελκύονται από το πρωτότυπο εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου. Εδώ οι επισκέπτες θα προσφέρονται πιάτα από φιλικά προς το περιβάλλον εποχιακά προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά τοπικά. Ο σεφ ασχολείται προσωπικά με την καλλιέργεια βοτάνων σε ένα μίνι θερμοκήπιο και η όλη διαδικασία δημιουργίας γαστρονομικών αριστουργημάτων πραγματοποιείται μπροστά στους επισκέπτες.

Ένα άλλο αξιοθέατο είναι το πανοραμικό Sky Bar στον 10ο όροφο του ξενοδοχείου. Μια απίστευτη θέα του κόλπου και του καναλιού με τα γιοτ δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα, ενώ κοκτέιλ υπογραφής θα διακοσμήσει ένα πάρτι ή μια ρομαντική συνάντηση.

H εταιρία διαθέτει το all inclusive ξενοδοχείο Cronwell Platamon Resort στον Πλαταμώνα ειδικά για οικογένειες.

Η Cronwell Hotels & Resorts είναι μια ομάδα εταιρειών που κατέχει και λειτουργεί ξενοδοχεία στη Ρωσία και την Ευρώπη.

Πηγή