Καλιφόρνια: τέλος τα σαμπουάν σε πλαστικό φιαλίδιο

Κεντρική εικόνα: Σαμπουάν σε πλαστικό στοπ – στα καλιφορνέζικα ξενοδοχεία. Και τώρα, τι κλέβουμε για να θυμόμαστε το ταξίδι; |Shutterstock

Μετά τα πλαστικά καλαμάκια οι Αμερικανοί απαλλάσσονται και από τα πλαστικά φιαλίδια μίας χρήσης του μπάνιου – Αγνωστο τι θα «κατάσχουν» πλέον οι τουρίστες ως αναμνηστικό του ταξιδιού τους

Στην πάντα προοδευτική Καλιφόρνια ένα αντικείμενο που οι ταξιδιώτες συνηθίζουν να αφαιρούν από τον εξοπλισμό του δωματίου τους στα ξενοδοχεία, εν είδει αναμνηστικού, σύντομα θα γίνει… ανάμνηση – όχι γλυκιά, αφρώδης.

Διότι με απόφαση του κυβερνήτη της αμερικανικής Πολιτείας απαγορεύτηκε η διάθεση στους πελάτες των ξενοδοχείων σαμπουάν εντός πλαστικής φιάλης. Μάλιστα.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2023 στα μεγάλα συγκροτήματα και από το επόμενο έτος στα ξενοδοχεία με λιγότερα από 50 δωμάτια. Εχει ληφθεί πρόνοια εξαιρέσεως των φυλακών, των γηροκομείων, των πάσης φύσεως καταφυγίων στην ύπαιθρο και των νοσοκομείων.

Ο σχετικός νόμος υπογράφτηκε από τον κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ στις 9 Οκτωβρίου, μας πληροφορεί το Quartz.

Πολλά ξενοδοχεία διαφημίζουν ότι έχουν ήδη δεσμευτεί να καταργήσουν τις εν λόγω πλαστικές φιάλες νωρίτερα. Η αλυσίδα Marriott International, για παράδειγμα, σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τα φιαλίδια στα ξενοδοχεία της παντού στον κόσμο μέχρι το τέλος του 2020. Οσοι ξενοδόχοι δεν συμμορφωθούν με το νέο μέτρο θα πληρώνουν ημερήσιο πρόστιμο 500 δολαρίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Marriott, λέει το Quartz, ένα ξενοδοχείο 140 δωματίων μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 250 κιλά πλαστικού κάθε χρόνο ή περίπου 23.000 πλαστικά μπουκάλια.

Το μέτρο συνιστά ένα παραπάνω βήμα για τον απογαλακτισμό των Αμερικανών από το πλαστικό, που ξεκίνησε με την απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια. Οι Αμερικανοί έχει καταμετρηθεί ότι χρησιμοποιούν τρία εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού μέσα σε μία ώρα, τα περισσότερα από τα οποία δεν ανακυκλώνονται.

Από την εφαρμογή της απαγόρευσης και μετά θα εξοικονομηθούν 500 εκατ. πλαστικές φιάλες ετησίως.

Πηγή