Εύκολοι τρόποι για να μην παράγεις άλλα σκουπίδια

Από την Lady Papaya

Θα μιλήσουμε για το λεγόμενο zero-waste και πώς μπορούμε να μεταβούμε εύκολα σε αυτό τον τρόπο ζωής, χωρίς να αισθανθούμε ότι χάνουμε τη βολή μας ή ότι πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ.

Θα μιλήσουμε για το λεγόμενο zero-waste και πώς μπορούμε να μεταβούμε εύκολα σε αυτό τον τρόπο ζωής, χωρίς να αισθανθούμε ότι χάνουμε τη βολή μας ή ότι πρέπει να προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε όσο το δυνατό λιγότερα σκουπίδια γίνεται (έως και καθόλου θα έλεγα). Το έχουμε; Το έχουμε.

1. Πες όχι στην πλαστική σακούλα

Την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια (σούπερ μάρκετ, φούρνο, λαϊκή, ακόμα και για ρούχα) έχε μαζί σου την υφασμάτινη shopping bag σου. Υπάρχουν διάφορες shopping bags που μπορείς να βρεις. Η δική μου αγαπημένη αυτό τον καιρό είναι από το ελληνικό eco friendly brand Vathos.

2. Αγόρασε το δικό σου παγουρίνο

Αντί να αγοράζεις συνέχεια νερό από το περίπτερο, αγόρασε το δικό σου παγουρίνο. Αν θέλεις μάλιστα να είναι φιλτραρισμένο το νερό της βρύσης, τότε βάλε και ένα ενεργό φίλτρο άνθρακα, το οποίο μειώνει το χλώριο, καθαρίζει το νερό, εξισορροπεί το pH, διαρκεί για διάστημα 6 μηνών και μετά ανακυκλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείς να το τοποθετήσεις στην άμμο της γάτας ή μέσα στα παπούτσια σου για να αφαιρέσει τις δυσάρεστες οσμές, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα και σαν λίπασμα ή για προσάναμμα στο τζάκι.

3. Έχε το δικό σου travel cup

Αντί όταν παίρνεις καφέ ή χυμό to go να σου το βάζουν σε πλαστικό ποτηράκι, πήγαινε με το δικό επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι. Υπάρχουν μάλιστα και μαγαζιά που αν το κάνεις αυτό έχει έκπτωση. Εννοείται έχε μαζί σου και το δικό σου επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι.

3. Ψώνιζε όσα περισσότερα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα

Στη λαϊκή αγορά είναι εύκολο να το κάνεις. Όλα είναι χύμα. Ακόμα όμως και στο σούπερ μάρκετ μπορείς να αγοράζεις τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν είναι τυλιγμένα με πλαστικό. Επίσης αν παίρνεις βότανα, ξηρούς καρπούς και όσπρια πήγαινε με τα δικά σου γυάλινα βαζάκια, ώστε να τα γεμίσεις.

4. Αντί να χρησιμοποιείς χαρτί κουζίνας, χρησιμοποίησε υφασμάτινα πετσετάκια

Κάτι εύκολο και όχι ακριβό. Και ναι μπορείς να το κάνεις από σήμερα κιόλας. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τις υφασμάτινες χαρτοπετσέτες. Μπορείς να της χρησιμοποιείς κάθε μέρα μέχρι να λερωθούν τόσο που να είναι έτοιμες για πλύσιμο.

5. Αποθήκευε τα φαγητά που περισσεύουν σε γυάλινα ή μεταλλικά ταπεράκια

Σταμάτα να χρησιμοποιείς μεμβράνη και αλουμινόχαρτο και προμηθεύσου ωραιότατα ταπεράκια. Στο Etsy μπορείς να βρεις διάφορα.  Επίσης σταμάτα να χρησιμοποιείς πλαστικές σακουλίτσες για το φαγητό. Επίσης πάντα υπάρχει και η λύση ένα πιάτο φαγητό που σου έχει περισσέψει να το σκεπάσεις με ένα άλλο πιάτο.

6. Φτιάξε τη δική σου οδοντόκρεμα

Έχω δώσει εξαιρετική συνταγή για DIY οδοντόκρεμα. Και αν συνοδεύσεις το βούρτσισμα και με μία οδοντόβουρτσα από bamboo τότε πραγματικά είσαι zero-waste hero.

7. Χειροποίητα σαπούνια και στερεά σαμπουάν

Είναι εύκολο πλέον να βρεις και τα δύο στην ελληνική αγορά.

8. Χρησιμοποίησε κύπελλο περιόδου

Είναι υγιεινό, οικονομικό, οικολογικό και απόλυτα ασφαλές αντικαθιστώντας τα συμβατικά αναλώσιμα ταμπόν και σερβιέτες. Συλλέγει την έμμηνο ρύση και όταν αυτό γεμίσει ή μετά από 10 έως 12 ώρες το πολύ, το αδειάζεις, το πλένεις και το επανατοποθετείς.

Με αυτά τα baby steps οδεύεις σε μία zero-waste ζωή και σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον.

Πηγή