Ένα φλαμίνγκο στη Λευκάδα

Το πολύχρωμο φλαμίνγκο που φιλοτέχνησε ο Βενεζουελάνος street artist Βόλφγκανγκ Σαλαζάρ, γνωστός ως “Badsura”, θα υποδεχτεί τον Σεπτέμβριο τους μαθητές του δεύτερου και τρίτου δημοτικού σχολείου της…

Το πολύχρωμο φλαμίνγκο που φιλοτέχνησε ο Βενεζουελάνος street artist Βόλφγκανγκ Σαλαζάρ, γνωστός ως «Badsura», θα υποδεχτεί τον Σεπτέμβριο τους μαθητές του δεύτερου και τρίτου δημοτικού σχολείου της Λευκάδας θυμίζοντάς τους τη στενή σχέση του νησιού με τα πανέμορφα πτηνά που κάθε φθινόπωρο μεταναστεύουν κατά χιλιάδες μετατρέποντας τις λιμνοθάλασσές του σε απίστευτα εξωτικά τοπία.

Ο «Badsura» φιλοτέχνησε το έργο του από τις 22 ώς τις 27 Ιουλίου, ύστερα από αίτημα των διευθυντών των δύο σχολείων, Παναγιώτη Μαρούση και Σταύρου Δελαπόρτα. «Αυτή τη φορά έσβησα τον εγκέφαλο και κατανόησα το περιβάλλον» δήλωσε ο καλλιτέχνης, που θέλησε να δείξει το φλαμίνγκο ως μέρος της κοσμογονίας ενός λαού και να αναδείξει εξολοκλήρου τον συμβολισμό και τη σύνδεση του πτηνού με τους κατοίκους του νησιού.

Ο ζωγράφος και street artist Βόλφγκανγκ Σαλαζάρ ζει στο Καράκας. Είναι μέλος των ομάδων Sur Oeste Unido και Tiuna el fuerte και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις αστικής τέχνης στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, ενώ πολλά έργα του μπορεί να δει κανείς σε τοίχους εργατικών περιοχών της Βενεζουέλας. Σ’ αυτά, με εργαλείο την τρισδιάστατη απεικόνιση -Wild 3D-, αποτυπώνει τα ρεαλιστικά μοτίβα επικεντρώνοντας στο ζήτημα της ταυτότητας, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε «επίπεδο χώρας, κοινωνίας και περιβάλλοντος στο οποίο ανήκω, στις αξίες που μας χαρακτηρίζουν». Επιδιώκει, όπως υπογραμμίζει, “να εντοπίσω τις ρίζες μας, ποιοι είμαστε, όχι μόνο ως Βενεζουελάνοι, αλλά και ως Λατινοαμερικάνοι -τα χρώματα, τη φωτεινότητα και τις αντιθέσεις του λαού μας, της γης της φωτιάς, ζωντανής και με μικτές ρίζες- και τις ρίζες όλων εκείνων των προσωπικοτήτων της τέχνης που μας δώρισαν σύμβολα που σήμερα εντοπίζουμε μέσα στον πολιτισμό μας».

Πηγή