Τα μουσεία γιορτάζουν με ελεύθερη είσοδο και εκδηλώσεις

Κεντρική εικόνα: Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης. Η αίθουσα με το ψηφιδωτό δάπεδο του θαλάσσιου δαίμονα, Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Από τη Βασιλική Τζεβελέκου

«Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Στις 18 Μαΐου τα μουσεία όλου του κόσμου, τα μουσεία μας, γιορτάζουν και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό παρουσιάζουν ειδικές εκδηλώσεις με εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις (σε αρκετές περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει και κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο).

H υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στη Λέσβο με προγραμματισμένες επισκέψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης, το Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Teriade, το Μουσείο Βρανά και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 

«Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού συνιστούν ένα κέντρο, είτε βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις και τα επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι είτε βρίσκονται στην περιφέρεια. Αποτελούν, καθένα με τον πλούτο και την ταυτότητά του, ζωντανά κύτταρα πολιτισμού. Είναι ένα δίκτυο που διατηρεί αλλά και εκπέμπει και παράγει πολιτισμό σε κάθε γωνιά της χώρας. Το νομοσχέδιο για την Περιφερειακή Πολιτική Σύγχρονου Πολιτισμού θα προσφέρει τις δυνατότητες που διαθέτει αυτό το δίκτυο πολιτισμού στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας και την καλύτερη ανάδειξη του δυναμικού πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας», αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού στον χαιρετισμό της.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή της στο νησί (17-19/5) θα επισκεφτεί επίσης τον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στη Μυτιλήνη καθώς το προσφυγικό είναι ζήτημα στο οποίο έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και 15ετή εμπειρία ως πρόεδρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2000-2015).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, Βόλος

● Ξεκινώντας λοιπόν από τη Μυτιλήνη την περιήγηση, στο Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνονται ξενάγηση και ομιλία από την αρχαιολόγο Θάλεια Κυριακοπούλου (18/5 στις 20.00) με θέμα «Οι ρωμαϊκές επαύλεις της Λέσβου από το χθες στο σήμερα». Παράλληλα θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση του ΥΠΠΟΑ «Δεν είναι όλα εφήμερα» με τα σημαντικότερα αποτυπώματα που άφησε η πολιτιστική διαδρομή του 2018 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
● Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Υποδέχεται τους επισκέπτες στις μόνιμες συλλογές και στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». «Σμιλεύω με τις λέξεις: Προσεγγίζοντας τα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου μέσα από τη δημιουργική γραφή» είναι η δράση για ενήλικες (Πέμπτη 16/5, 16.30-18.30, τηλ. 2132144800).
● Μουσείο Ακρόπολης. Με διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (18/5) προσκαλεί τους επισκέπτες σε οικογενειακές δραστηριότητες, όπως «Στα Παναθήναια με όλες μου τις αισθήσεις» (11.00, 12.00 & 17.00 για παιδιά 3-5 ετών), «Τι απέγινε το θαυμαστό άγαλμα της Αθηνάς από τον Παρθενώνα;» όπου τα παιδιά θα μάθουν για τα αγάλματα που καταστρέφονται ή «μεταναστεύουν» (13.00, 16.00 & 18.00 για 6-9 ετών). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
● Ακρόπολη. Tο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute διοργανώνουν ξενάγηση στον Ιερό Βράχο και για παιδιά άνω των 9 ετών (18/5, 17.00, τηλ. 2103250341).
● Αρχαία Αγορά και Βιβλιοθήκη Αδριανού. «Βιβλία και βιβλιοθήκες στην Αρχαία Αθήνα». Θεματική περιήγηση στη Βιβλιοθήκη Πανταίνου και τη Βιβλιοθήκη Αδριανού (11.00-12.30, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, 18/5, τηλ. 2103210196).
● Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. «Κατασκευή πάνινης κούκλας για παιδιά και γονείς» (18/5, 12.00). «Εν χορδαίς και εν κινήσει» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς (στις 20.30).
● MOMUS – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη. Ξενάγηση στην έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η συλλογή Κωστάκη. Restart» με έμφαση στην επιρροή που άσκησε η ρωσική λαϊκή τέχνη στους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας (12.00).
● MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. «Δημιουργία κινουμένων σχεδίων με παραδοσιακές τεχνικές», για παιδιά 6-12 ετών και δημιουργία μικρών animation movies (12.00).
● Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Εργαστήριο «Από την αρχαία πλαγγόνα στη σύγχρονη κούκλα» (18/5). «Συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων», με ομιλίες, προβολή βίντεο, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς (19/5).
● Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας. «Λάρισα 1950-1985: Η εφημερίδα “Ελευθερία” αφηγείται…». Ξεναγήσεις για όλους (και στη νοηματική γλώσσα, 18/5, στις 10.00).
● Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. «Παραδίδοντας… μαθήματα πολιτισμού». Εκδήλωση για την παράδοση στο κράτος αρχαιοτήτων από ιδιώτες, με ομιλίες αρχαιολόγων, φωτογραφική έκθεση και ξενάγηση στην έκθεση (18/5 στις 20.00).
● Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. «Της ζύμης οι μορφές» και «Παιχνίδια της μνήμης», βιωματικά εργαστήρια για ζύμωμα ανωγειανών «ξομπλιαστών» και για την κατασκευή παραδοσιακών παιχνιδιών σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Δήμου Ανωγείων (18/5 στις 11.00). Συναυλία παραδοσιακής μουσικής, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του έτους 2019, από το ΥΠΠΟΑ, ως αφιερωματικού έτους Ερωτόκριτου (στις 21.00).
● Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. «Το χρώμα: Από τα κρητικά υφαντά στον Αλέξη Ακριθάκη». Εκπαιδευτική δράση (στις 11.00).

Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Από 13 ώς 18/5 η είσοδος σε όλα τα μουσεία του

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε ως τιμώμενο ίδρυμα για το 2019 το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς για το «πολυσχιδές έργο μέσω του δικτύου των εννέα θεματικών μουσείων στην περιφέρεια, του Ιστορικού Αρχείου, της Βιβλιοθήκης αλλά και των ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του». Από 13 ώς 18/5 η είσοδος σε όλα τα μουσεία του ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη με ειδικές εκδηλώσεις:

● Μουσείο Μετάξης, Σουφλί
● Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Δημητσάνα
● Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη
● Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
● Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, Βόλος
● Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος Τήνου
● Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Στυμφαλία Κορινθίας
● Μουσείο Μαστίχας Χίου
● Μουσείο Αργυροτεχνίας, Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
● Ιστορικό Αρχείο, Δωρίδος 2 & λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

INFO: Το πρόγραμμα για όλα τα μουσεία της χώρας στο network.icom.museum. Για τις περισσότερες εκδηλώσεις απαιτείται η τηλεφωνική κράτηση.

Πηγή