Μουστόπιτα: μια συνταγή από τα «Λευκαδίτικα μαγειρέματα» της Εύης Βουτσινά

Εύα Φίλιππα, Πλατύστομα

Τη μουσταλευριά τη λένε μουστόπιτα στη Λευκάδα και τη φτιάχνουν με δύο τρόπους: είτε «κόβουμε» το μούστο με στάχτη, όπως κάνουμε για το πεκιμέζι, οπότε η μουστόπιτα λέγεται «μελωμένη», είτε βάζουμε το μούστο απευθείας στη φωτιά να βράσει. Νομίζω ότι στη δεύτερη περίπτωση γίνεται πολύ καλύτερη, γιατί διατηρεί μια ανάλαφρη ξινάδα στη γεύση, που της δίνει μια φρεσκάδα.

Υλικά

μούστος

αλεύρι

Για την επιφάνεια:

κανέλα

σουσάμι

αμύγδαλα χοντροκομμένα

Διαδικασία:

Στραγγίζουμε το μούστο και τον βάζουμε αμέσως να βράσει. Διατηρούμε σταθερό βρασμό και την κατσαρόλα χωρίς καπάκι μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και μετράμε το υλικό. Για 5 μέρη βρασμένου μούστου υπολογίζουμε 1 μέρος αλεύρι. Κρατάμε σ’ ένα λεκανάκι μούστο για να κρυώσει εντελώς και να διαλύσουμε μέσα στο αλεύρι. Ξαναβάζουμε στη φωτιά τον μετρημένο μούστο να βράσει και τότε ρίχνουμε το διαλυμένο αλεύρι, περνώντας το από ένα λεπτό σουρωτήρι. Ανακατεύουμε διαρκώς για να μη σβολιάσει, μέχρι να ψηθεί λίγο και το αλεύρι και τότε αδειάζουμε τη μουστόπιτα σε πιάτα και την αφήνουμε ακίνητη να κρυώσει.

Η συνταγή περιέχεται στο βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Λευκαδίτικα μαγειρέματα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις fagotto books και μπορείτε να το προμηθευτείτε στη Λευκάδα από το βιβλιοπωλείο Fagotto στη Ζακύνθου 7.

*φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη για το ΒΗΜΑGAZINO