Συγκλονιστικές φωτογραφίες δείχνουν τη διάσπαση της Αφρικής καθώς σχηματίζεται νέος ωκεανός

Πιστεύεται ότι το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον, σε σημείο που η Ανατολική Αφρική θα σχηματίσει τη δική της ξεχωριστή ήπειρο.

Χάρη σε μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων, ο πλανήτης μας αλλάζει διαρκώς – κάτι που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες σε πολλούς ανθρώπους.

Ενώ οι αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας δεν είναι πάντα εμφανείς, οι φωτογραφίες είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να δείξουν την πραγματική ιστορία. Και τα στιγμιότυπα που κυκλοφόρησαν στη δημοσιότητα το 2023 έδειξαν πόσο βαθιά είναι η ζημιά, καθώς τμήματα της Αφρικής κυριολεκτικά καταρρέουν.

Δύο τμήματα γης στην Κένυα έχουν αρχίσει να χωρίζονται τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει προκαλέσει σοκ σε όσους κατοικούν εκεί.

Στην πραγματικότητα, οι δύο μάζες απέχουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που ένας νέος ωκεανός σχηματίζεται ανάμεσά τους. Και στο μέλλον, αυτός ο ωκεανός θα είναι πραγματικά σε λειτουργία.

Δεν επηρεάζεται όμως μόνο η Κένυα, καθώς πιστεύεται ότι οι αφρικανικές χώρες Ζάμπια και Ουγκάντα θα μπορούσαν μια μέρα να αποκτήσουν τις δικές τους ακτές.

Και όσοι γνωρίζουν έστω και λίγο Γεωγραφία, θα ξέρουν ότι οι χώρες αυτές είναι σήμερα αποκλεισμένες από την ξηρά.

Έρευνες ειδικών επιβεβαίωσαν επίσης ότι ένας νέος ωκεανός θα περάσει μια μέρα μέσα από το κενό, που ονομάζεται Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής, σε εκατομμύρια χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Geophysical Research Letters, οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον το ακριβές σημείο όπου ξεκίνησε η ρωγμή, καθώς τα όρια τριών τεκτονικών πλακών που απομακρύνονται σταδιακά η μία από την άλλη.

Η διεθνής προσπάθεια ανακάλυψε ότι η ρωγμή εκτείνεται σήμερα σε μήκος 35 μιλίων, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2005 στις ερήμους της Αιθιοπίας.

Ο Christopher Moore, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, δήλωσε στο NBC News: “Αυτό είναι το μοναδικό μέρος στη Γη όπου μπορείτε να μελετήσετε πώς το ηπειρωτικό ρήγμα γίνεται ωκεάνιο ρήγμα”.

Ο Moore χρησιμοποίησε την τεχνολογία των δορυφορικών ραντάρ για να παρακολουθήσει την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής που συνήθως συνδέεται με τη σταδιακή διάσπαση της ηπείρου.

Το ρήγμα βρίσκεται στα όρια των τεκτονικών πλακών της Αφρικής, της Αραβίας και της Σομαλίας. Τα τελευταία 30 εκατομμύρια χρόνια, η αραβική πλάκα απομακρύνεται αργά από την αφρικανική ήπειρο.

Το χάσμα μεγαλώνει, αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να το δείτε κοιτώντας το, καθώς η αραβική πλάκα απομακρύνεται από την Αφρική με ρυθμό περίπου μιας ίντσας ανά έτος.

Ωστόσο, είναι πιο αργή η πορεία τόσο για την αφρικανική όσο και για τη σομαλική πλάκα, καθώς αναφέρεται ότι απομακρύνονται με ακόμη πιο αργό ρυθμό, περίπου μισή ίντσα έως 0,2 ίντσες κάθε χρόνο.

Πιστεύεται ότι το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον, σε σημείο που η Ανατολική Αφρική θα σχηματίσει τη δική της ξεχωριστή ήπειρο.

Ο Ken Macdonald, θαλάσσιος γεωφυσικός και ομότιμος καθηγητής με έδρα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, εξήγησε: “Με τις μετρήσεις GPS, μπορείτε να μετρήσετε τους ρυθμούς μετακίνησης μέχρι και μερικά χιλιοστά ανά έτος.

“Καθώς λαμβάνουμε όλο και περισσότερες μετρήσεις από το GPS, μπορούμε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη αίσθηση του τι συμβαίνει.

“Ο Κόλπος του Άντεν και η Ερυθρά Θάλασσα θα πλημμυρίσουν πάνω από την περιοχή Αφάρ και μέσα στην κοιλάδα του ρήγματος της Ανατολικής Αφρικής και θα γίνουν ένας νέος ωκεανός, και αυτό το τμήμα της Ανατολικής Αφρικής θα γίνει η δική του ξεχωριστή μικρή ήπειρος”.

πηγή