Λευκαδίτικα έθιμα Μ. Πέμπτης, Μ. Παρασκευής και η σούπα του Μ. Σαββάτου*

Για τον παπά
«Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης πηγαίναμε μια λειτουργιά (πρόσφορο) για τον παπά. Εξάπαντος έπρεπε να το πάμε. Παλιά οι παπάδες δεν έπαιρναν μισθό και στηριζόνταν στη βοήθεια των πιστών. Έβγαζαν κι ένα δίσκο τη Λαμπρή, που λεγόταν «προαίρεση». Και όλοι οι ενορίτες έριχναν εκεί ό,τι δύνονταν για τον παπά».

Μαρτυρία Μάνθως Ασπρογέρακα, από τον Φρυά

«Τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι βγάζανε λαγάνες, γιατί ταίριαζαν με τα φαγητά μέρας: ελιές, χαλβά, ραπανάκια, κουκιά βρασμένα με χοντρό αλάτι και ρίγανη που πουλούσε στην αγορά ο Λαυράνος, ταραμά με σκέτο λεμόνι κτλ. Αυτή τη μέρα στη Λευκάδα δεν έστρωναν τραπέζι∙ στα όρθια τσιμπούσαν, χωρίς λάδι».

Μαρτυρία Ανθούλας Γουργαριώτη-Θερμού, από τη Λευκάδα

Πατσαλικάκια, η σούπα του Μεγάλου Σαββάτου
Πολλές φορές αυτή τη σούπα την κάνουν την Κυριακή το βράδυ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, τηγάνιζαν λίγα εντόσθια κι έπαιρναν ένα μεζέ.

• τα έντερα και την κοιλίτσα του αρνιού
• τα ποδαράκια
• μισή συκωταριά
• 1 μεγάλο μάτσο χλωρά σκορδάκια
• αλάτι και πιπέρι
• 2-3 αυγά
• χυμό από 2-3 λεμόνια

Διαδικασία: Πλένουμε σχολαστικά τα έντερα και την κοιλιά, την οποία ζεματίζουμε για λίγο σε κοχλαστό νερό. Επίσης ζεματίζουμε τα εντόσθια. Πλέκουμε τα έντερα χορδή ή κοτσίδα και κόβουμε μικρά κομματάκια τα υπόλοιπα. Τα βάζουμε όλα να βράσουν χωρίς να τα τσιγαρίσουμε. Προσθέτουμε και τα σκορδάκια κομμένα λεπτά φετάκια. Αλατοπιπερώνουμε και, όταν μαγειρευτεί, το αυγοκόβουμε. Τη σούπα την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε. Όταν σερβίρουμε, κόβουμε τη χορδή, τη βάζουμε στα πιάτα και από πάνω βάζουμε τη σούπα.

Σοφία Σταύρακα, Καρυά

*Απόσπασμα από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagotto books. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Fagottobooks στη Λευκάδα στη Ζακύνθου 7.