Π.Ε. Λευκάδας: Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για την πιστοποίηση ΠΟΠ-ΠΓΕ του ελαιόλαδου Ασπρολιάς

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Κτενάς: «Στόχος να αναδείξουμε τη μοναδική Ασπρολιά Λευκάδας» – Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την πιστοποίηση ΠΟΠ-ΠΓΕ του ελαιόλαδου Ασπρολιάς

Υπεγράφη από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου η Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την μελέτη και προετοιμασία ολοκληρωμένου φακέλου ώστε να κατοχυρωθεί το ελαιόλαδο από την Ασπρολιά Λευκάδας ως «ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)» ή «ΠΓΕ (Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη)», και να καταχωρηθεί στους αντίστοιχους καταλόγους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

«Ο Αγροδιατροφικός τομέας της Λευκάδας έχει πολλά προϊόντα με ιδιαίτερη ‘ταυτότητα’. Στόχος μας να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε. Η Π.Ε. Λευκάδας με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκινάει μια συντεταγμένη προσπάθεια για να δώσει προστιθέμενη αξία στη μοναδική ‘Ασπρολιά Λευκάδας’ και το ελαιόλαδο από αυτή, μέσα από την απόκτηση ετικέτας ποιότητας ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Τέτοιες ενέργειες ενδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ προϊόντος και καταναλωτικού κοινού, βοηθάνε στην εξωστρέφεια του τόπου μας, αλλά κυρίως, ενισχύουν τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα και του τομέα της μεταποίησης, με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

O συνολικός προϋπολογισμός της Προγραμματικής Σύμβασης «Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη φακέλου με αίτημα χαρακτηρισμού ΠΟΠ ή ΠΓΕ του ελαιόλαδου που προέρχεται από την έκθλιψη της ποικιλίας “Ασπρολιά Λευκάδας”» είναι 30.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και η χρηματοδότησή του προέρχεται από τις πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Π.Ε. Λευκάδας.