Ο καλλιτέχνης που κάνει το ασπρόμαυρο παρελθόν πολύχρωμο παρόν

Ήπειρος, ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας. Ηγουμενίτσα δεκαετία του ’50.

Από την Κατερίνα Γιαννοπούλου

O Χρήστος Καπλάνης, μετατρέπει το φωτογραφικό παρελθόν σε ένα πολύχρωμο ολοζώντανο τώρα και μιλάει στο Zeitgeist για το πώς γίνεται η τέχνη της στιγμής, τέχνη της αθανασίας.

Ο Χρήστος Καπλάνης μάς ταξιδεύει σε έγχρωμους κόσμους χρωματίζοντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Έχοντας δημιουργήσει ήδη από το 2018, τη δική του σελίδα στο Facebook «Past in Color – Χρώμα στο Παρελθόν» μοιράζεται καθημερινά μαζί μας σπάνιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό με ιστορικά πρόσωπα και σκηνές της παλιάς Ελλάδας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, το οποίο έχει επιμεληθεί με ιδιαίτερη λεπτομέρεια βασισμένος στην ψηφιακή τεχνολογία. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης εξηγεί ποιο ήταν το έναυσμα για να λειτουργήσει τη σελίδα, ποιο είναι το όραμά του για αυτό το εγχείρημα, καθώς και τι έχει να προσφέρει στο παρόν ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο του παρελθόντος.

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ γύρω στο 1935

Όπως λέει ο ίδιος, το ερέθισμα που κρύβεται πίσω από αυτή τη δουλειά ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στο Παρίσι. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπεις με χρώμα έναν κόσμο που μέχρι τότε τις γνώριζες μόνο ασπρόμαυρο. Το παρελθόν ζωντάνευε μπροστά σου. Το χρώμα έδινε ζωή και έφερνε πιο κοντά ένα κόσμο γκρίζο και μακρινό. Σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να μεταφέρω αυτή την αίσθηση μέσα από παλιές ελληνικές φωτογραφίες, με τη βοήθεια βέβαια της ψηφιακής τεχνολογίας».

Η Σμύρνη του 1900 με έντονο το ελληνικό στοιχείο. 

Επιπλέον, αναρωτώμενοι για το τι έχει να προσφέρει ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο του παρελθόντος στο παρόν, ο ίδιος απαντάει: «Τη συγκίνηση εκείνης της στιγμής. Το χρώμα ζωντανεύει τη φωτογραφία και πολλαπλασιάζει τη συγκίνηση κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο κοντά στο γεγονός. Η απόσταση μικραίνει και γίνονται ευδιάκριτα και κατανοητά περισσότερα πράγματα. Αυτό βοηθά στον εμπλουτισμό της γνώσης για την περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία και ανοίγει νέες προοπτικές σε επίπεδο ιστορικής εκτίμησης».
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, ότι η σελίδα Past in Color- Χρώμα στο Παρελθόν, αν και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της από το 2018, έχει συγκεντρώσει πάνω από 67.000 ακολούθους, ενώ τα likes στις φωτογραφίες ξεπερνούν τα 30.000.

Ελλάδα, Μύκονος 1955, φωτογραφία του Robert McCabe

Γέροντας σε καφενείο στο Αγρίνιο το 1947  

Ο Χρήστος Καπλάνης έγινε γνωστός στη Λευκάδα με τον επιχρωματισμό του περάματος που χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του βιβλίου του Ηλία Γεωργάκη.

Πηγή