Δήμος Λευκάδας: Καθαρισμός & Ανάδειξη Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καθαρισμός και ανάδειξη  Ι.Ν. Υπεραγίας Θεοτόκου (θέση Τσεχλιμπού)

Στην ανάδειξη του Ι.Ν. της Υπεραγίας Θεοτόκου προχώρησε ο Δήμος Λευκάδας με τον καθαρισμό του, την Τετάρτη 15/9/2021. Ο ναός βρισκόταν για χρόνια σε απαράδεκτη κατάσταση, τόσο αισθητικά, όσο και σε περαιτέρω στατικό κίνδυνο, λόγω της ανεξέλεγκτης βλάστησης.

Ο Δήμος είχε αιτηθεί αρχικά τον Ιούνιο του 2021 από την αρχαιολογία την άδεια να προχωρήσει στον καθαρισμό του ναού.  Αφού έλαβε την έγκριση, προχώρησε άμεσα με την υπηρεσία καθαριότητας και ολοκλήρωσε τον καθαρισμό που ανέδειξε και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Ο ναός ήταν δωρεά του ευεργέτη Μιχαήλ Ι. Σκένα προς τον Δήμο Λευκάδας, ο οποίος έθεσε στην διαθήκη του, μεταξύ άλλων όρων, να εκτελείται επιμνημόσυνη δέηση, για αυτόν και την σύζυγό του, κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, με ιδιαίτερη θρησκευτική, αλλά και αρχαιολογική αξία.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Χαράλαμπος Καλός, στη συνάντησή του στον χώρο  του ναού με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κκ. Θεόφιλο, και παρουσία των,  π. Ζαμπέλη Ιωαννίκιου, π. Αθανάσιου Κοσμά, του Αντιδημάρχου κ. Ευτύχιου Ζουριδάκη, και της εκπροσώπου της αρχαιολογίας κας Φρόσως Χαλκιοπούλου, συμφώνησαν να προχωρήσουν με έργα που θα αναδείξουν τον ναό, βάσει εκπονημένης ειδικής μελέτης, σχετικά με την αποπεράτωση-αποκατάσταση του ναού.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του Διαθέτη Μιχαήλ Ι. Σκένα και της συζύγου του, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 18.00.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ