Zagori Mountain Running: Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα αρχίζει

Από τον Αλέξη Γαγλία

Αρχίζει σήμερα, Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα, σε μια από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της χώρας, στα παραμυθένια Ζαγοροχώρια και τον επιβλητικό, ανόθευτο από την ανθρώπινη παρέμβαση ορεινό όγκο της Τύμφης.

Είναι το Zagori Mountain Running. H HuffPost Greece μίλησε με τον Βασίλη Τζουμάκα, τον άνθρωπο που εμπνεύστηκε την διοργάνωση και τα τελευταία χρόνια μαζί με την παρέα φίλων που πρωτοξεκίνησαν, άοκνα έχουν αφοσιωθεί στην αδιάλειπτη πραγματοποίηση αλλά και την εξέλιξή της σε ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας. Το Zagori Mountain Running συγκαταλέγεται σίγουρα μεταξύ των έμπρακτων προσπαθειών να γνωρίσουν άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο την ομορφιά μιας χώρας σε όλο το μεγαλείο της, ενός τόπου όπου το έκπαγλο κάλλος είναι συνεχές, από τις ξακουστές της ακτές, μέχρι τα παραγνωρισμένα βουνά της.

Πως μπορεί να περιγραφεί το Zagori Mountain Running;

Η διοργάνωση Zagori Mountain Running είναι ένα φεστιβάλ, ένα «μπουκέτο» αγώνων που αποτελείται από δύο μεγάλους αγώνες, των 80 και 40 χμ, στην οροσειρά της Τύμφης και συνεχίζεται την επόμενη μέρα με δύο μικρότερους αγώνες, των 21 και 10 χμ. Οι μεγάλες διαδρομές της πρώτης μέρας είναι καταπληκτικό ότι κάποια στιγμή, στη μέση τους περίπου, συναντούνται και ενώνονται. Και όλες οι διαδρομές είναι κυκλικές. Οι μεγάλες διαδρομές ξεκινούν και καταλήγουν στο Τσεπέλοβο, ενώ οι μικρότερες διαδρομές της δεύτερης μέρας έχουν αφετηρία και τερματισμό τους Κήπους Ζαγορίου.

Οι διαδρομές περνάνε από δύο κοιλάδες, του Αώου και του Βοϊδομάτη, που είναι ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης. Διασχίζει τα δύο μεγάλα ποτάμια, τη χαράδρα του Βίκου, που είναι καταχωρημένη στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο, τη Δρακόλιμνη και όλα τα πανέμορφα τοπία της Τύμφης. Οι δρομείς διέρχονται από πολλά Ζαγοροχώρια και πετρόκτιστα γεφύρια της περιοχής. Και μπορούμε έτσι να διαπιστώσουμε, να βιώσουμε τον τρόπο μετακίνησης των παλιών Ζαγορίσιων στην ευρύτερη περιοχή τους, πριν έρθει ο πολιτισμός και τα αυτοκίνητα.

Η Τύμφη είναι ένα ιερό βουνό. Ο Όλυμπος είναι περισσότερο φημισμένος λόγω του υψομέτρου και της μυθολογίας, αλλά η Τύμφη είναι ένας ορεινός όγκος μοναδικός. Η χαρά που προσφέρει απλόχερα αυτό το βουνό είναι ότι δεν έχει δρόμους- προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε ανόθευτο από όποιο οδικό δίκτυο και αυτό είναι σήμερα ένα «μαγικό» του χαρακτηριστικό. Ευτυχώς ο πολιτισμός δεν ανέβηκε εκεί πάνω.

Σήμερα είναι, ίσως, ο μοναδικός αγώνας που πραγματοποιείται κατά 99% σε μονοπάτια, δρόμος δεν υπάρχει πουθενά. Αποκλειστικά μονοπάτια, γεφύρια και καλντερίμια μέσα στα χωριά. Τίποτα άλλο. Οι διαδρομές διασχίζουν δασωμένες εκτάσεις, αλπικά τοπία.

Δυσκολεύομαι να αναλογιστώ πως θα μπρούσα να τρέχω συγκεντρωμένος, να κρατάω τις αναπνοές μου και τον ρυθμό, καταμεσής ενός τόσο όμορφου τόπου…

Ανάλογα τον κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν, όντως, αθλητές που τρέχουν για να απολαύσουν το τοπίο. Όμως, ο καθένας τρέχει για προσωπικούς λόγους. Υπάρχουν αθλητές που τρέχουν αμιγώς για τον χρόνο τερματισμού που θα επιτύχουν. Σαν διοργάνωση κάθε χρόνο μεγενθύνεται, είναι ο πολυπληθέστερος ορεινός αγώνας στην Ελλάδα με 2.200 συμμετοχές φέτος και αθλητές από 35 διαφορετικές χώρες. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία.

Ο αγώνας έχει γίνει γνωστός στο εξωτερικό και αυτό ήταν το όραμά μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στους αγώνες και μέσα από αυτούς να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την περιοχή. Ανάμεσα στους χιλιάδες συμμετέχοντες υπάρχουν οι κορυφαίοι ορεινοί δρομείς του κόσμου και της Ελλάδας. Εμείς σαν διοργανωτές αυτό που θέλουμε είναι να τρέχουν στο Zagori MountainRunning από τους πιο απλούς αθλητές μέχρι τους πιο έμπειρους. Είναι επίσημη διοργάνωση, υπάρχουν έπαθλα- και χρηματικά- γίνεται ηλεκτρονική χρονομέτρηση, έχουμε σταθμούς ελέγχου.

Ελπίζουμε όλοι να τερματίσουν υγιείς, γιατί η διοργάνωση, οι μεγάλες της διαδρομές ειδικά, είναι πολύ απαιτητικές σωματικά. Ο πρώτος αγώνας ξεκινάει στις 4.30 το πρωί και τελειώνει 1.00 τα ξημερώματα, 20 ώρες είναι το όριο αποκλεισμού για τα 80 χιλιόμετρα.

Πώς ξεκίνησε το Zagori Mountain Running; Ποια ήταν η κεντρική ιδέα και το κίνητρό σας;

Πρώτη χρονιά μας ήταν το 2011. Δειλά δειλά αλλά κάθε χρόνο έχουμε ανοδική τάση. Ουσιαστικά ξεκίνησε από μια παρέα φίλων, όπως ήμασταν τότε και εξακολουθούμε- μόνο που αυτή η παρέα, αυτή η ομάδα ανθρώπων, έχει μεγαλώσει πλέον.

Σε ένα ταξίδι μου στην Ελβετία συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι εκεί έδιναν αξία στο παραμικρό χαρακτηριστικό του τόπου τους. Και έχοντας μέσα μου, από μικρό παιδί που μεγάλωνα εδώ, όλες τις όμορφες εικόνες της περιοχής των Ζαγοροχωρίων, σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν στο εξωτερικό να φροντίζουν και να αναδεικνύουν τόσο έντονα ακόμα και το πιο παραμικρό, το πιο απλό πράγμα, και εμείς να μην μπορούμε να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είμαστε και τις ομορφιές του τόπου μας.

Ποιοι σας υποστήριξαν;

Εκτός από την προσπάθεια τη δική μας, που ήταν και είναι πολύ μεγάλη, βοήθησαν πάρα πολύ οι χορηγοί μας. Αντιλήφθηκαν το όραμά μας και μας έδωσαν ώθηση. Όπως και η τοπική κοινωνία που βοηθάει πάρα πολύ- όλοι οι Ζαγορίσιοι αγκάλιασαν τη διοργάνωση και, άλλωστε, χωρίς τη δική τους υποστήριξη δε θα γινόταν ποτέ κάτι τόσο μεγάλο. Πλέον, οι Ζαγορίσιοι, όλοι, περιμένουν το Zagori Mountain Running «πως και πως» κάθε καλοκαίρι.

Φέτος θέλουμε να τονίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, πρώτη φορά αναγράφονται τα στοιχεία κάθε αθλητή στις συσκευασίες τροφοδοσίας του κι αν βρούμε έστω και το παραμικρό σκουπίδι, προβλέπεται ποινή για τον συγκεκριμένο αθλητή από τον οποίο προήλθε.

Και, επίσης, διοργανώνουμε παράλληλες δράσεις- για τα παιδάκια, ώστε να συμμετέχουν και οικογένειες, ή τοίχους αναρρίχησης για να προσελκύσουμε ένα ευρύτερο κοινό. Και θα συνεχίσουμε με νέες ιδέες και δράσεις. Θέλουμε να αναδείξουμε όλες τις ομορφιές, τις δυνατότητες και τις ιστορίες του βουνού.

  Zagori Mountain Running
  • Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running
    Zagori Mountain Running

Πηγή