Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας: Επιχορήγηση και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ για την εικαστική έκθεση «Επαναπατρισμός»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων, στο πλαίσιο διαχείρισης της αίθουσας τέχνης “Θεόδωρος Στάμος”, έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση της εικαστικής έκθεσης “Επαναπατρισμός”, με έργα από τη συλλογή Δημητρίου και Άννας Φατούρου,  για την περίοδο από 20 Αυγούστου  έως 20 Σεπτεμβρίου 2021. Μέσα στον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της, η έκθεση θα παρουσιαστεί και σε άλλες αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Πνευματικό Κέντρο  έχει ήδη επιτύχει γι αυτήν τη δράση, την αιγίδα της επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Το Πνευματικό Κέντρο υπέβαλλε αίτημα παραχώρησης της αιγίδας του ΥΠΠΟΑ για αυτήν την δράση και επιχορήγηση ύψους 10.000 ευρώ για την έκδοση του έγχρωμου δίγλωσσου βιβλίου-καταλόγου, που θα παρουσιάζει τα έργα της συλλογής και ανάλυσή τους από ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες. Είναι ίσως η πρώτη φορά που το Πνευματικό Κέντρο υποβάλλει με επιτυχία πρόταση επιχορήγησης στο Υπουργείο Πολιτισμού. Την πρωτοβουλία καθώς και την εκπόνηση της  πρότασης,  που συμπεριελάμβανε θεωρητική τεκμηρίωση, οικονομική ανάλυση και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κυρία Χαρά Σαΐτη. Η πρόταση εγκρίθηκε μεταξύ  εκατοντάδων άλλων από όλη την Ελλάδα και είναι μία από τις 39 που πέτυχαν  την έγκριση του ΥΠΠΟΑ στα πλαίσια της ενίσχυσης  “Δράσεων μουσείων, πινακοθηκών και συλλογών σύγχρονου πολιτισμού”.

“Η έκθεση περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα έργων χαρακτικής, ζωγραφικής και γλυπτικής από την ιδιωτική συλλογή του συλλέκτη. Τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών καλύπτουν  διακόσια σχεδόν χρόνια νεοελληνικής τέχνης, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Οι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί είναι από τους σημαντικότερους  του είδους τους και καταδεικνύουν την εξέλιξη των τεχνών σε σχέση  με τις ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο αλλά και διεθνώς. Μάλιστα, καθώς πολλοί από τους καλλιτέχνες σπούδασαν, έζησαν και αναγνωρίστηκαν στην αλλοδαπή, αλλά και επειδή ο ίδιος ο συλλέκτης είναι ένας Έλληνας του εξωτερικού, ο τίτλος “Επαναπατρισμός” συνδέει το πλαίσιο με το περιεχόμενο και αποκαλύπτει την διευρυμένη Ελλάδα του πολιτισμού και της τέχνης.” (απόσπασμα από την εισήγηση της πρότασης).

Η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την πρόταση βάσει των παρακάτω κριτηρίων:

  1. Η επαρκής ανάπτυξη της πρότασης και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός των προτεινόμενων δράσεων.
  2. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση της δράσης σε καθορισμένο χρόνο.
  3. Το περιεχόμενο της πρότασης, η καλλιτεχνική αρτιότητά της και η εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων.
  4. Η συνάφεια πρότασης με τους στρατηγικούς στόχους.
  5. Η αξιοποίηση καινοτόμων μουσειακών εφαρμογών και προγραμμάτων.
  6. Η δημιουργική διαχείριση των περιορισμών που θέτει η ψηφιακή πολιτιστική παραγωγή.
  7. Ο βαθμός χρήσης ψηφιακών μέσων.
  8. Η πρωτοτυπία του προτεινόμενου έργου/δράσης.
  9. Ο ολοκληρωμένος και ρεαλιστικός χρονικός προγραμματισμός.
  10. Η συνολική πολιτισμική και καλλιτεχνική δραστηριότητα του φορέα, της ομάδας καθώς και των επιμέρους συντελεστών που τη συγκροτούν στο πεδίο του σύγχρονου πολιτισμού αλλά και σε άλλες σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα.
  11. Η δυνατότητα διάδρασης με το κοινό.

www.culture.gov.gr

Εκ του Πνευματικού Κέντρου