Το νησί της Ελλάδας στο οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο

Το πιο φημισμένο ναυάγιο της Ελλάδας το οποίο πλέον αποτελεί και τουριστικό αξιοθέατο είναι αυτό της Ζακύνθου. Δεν είναι όμως το μοναδικό και μάλιστα υπάρχει ένα που έχει και τη δική του ξεχωριστή πρωτιά. Ο λόγος για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται σε ελληνικό νησί το οποίο επίσης δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Αν ανήκεις στην κατηγορία όσων θέλουν να εξερευνούν αυτή την άγνωστη πλευρά της Ελλάδας, τότε πρέπει να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό το ναυάγιο.

Αρχικά τοποθετούμαστε στα νησιά του Αργοσαρωνικού ανάμεσα στην Ύδρα και την Ερμιόνη. Εκεί βρίσκεται το μικρό νησί στο οποίο αναφερόμαστε το οποίο σήμερα ονομάζεται Δοκός. Πιθανόν να μην έχεις ακούσει ξανά νησίδα με αυτό το όνομα στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει και αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθεί. Έχει δε, μια στρατηγική θέση, η οποία με βάση τους ερευνητές και τους ιστορικούς δεν παρέμεινε ανεκμετάλλευτη στην αρχαιότητα. Το νησί κατοικήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν και ευρήματα το απέδειξαν αργότερα. Το πιο σημαντικό όμως ανακαλύφθηκε το 1975.

Ήταν όταν ένας σπουδαίος και πρωτοπόρος ερευνητής βυθών, ο Peter Throckmorton κατά τη διάρκεια της έρευνάς του στην περιοχή κατάφερε και εντόπισε μια μεγάλη συγκέντρωση σπασμένης κεραμικής μάζας στο βυθό της νήσου Δοκού. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν σε βάθος 15-30 μέτρων, πράγμα δύσκολο για τα δεδομένα και τα μέσα της εποχής. Του κίνησε, ωστόσο, πολύ την περιέργεια και κατάλαβε ότι βρίσκεται μπροστά σε έναν σπάνιο θησαυρό και γι’ αυτό επέστρεψε στο σημείο μαζί με τον αρχαιολόγο Γιώργο Παπαθανασόπουλο. Τότε ξεκίνησε η προσπάθεια χρονολόγησης των ευρημάτων στο βυθό.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου

 

Τα ευρήματα αποδείχτηκαν ιστορικός θησαυρός μιας και τα κεραμικά που εντόπισε ο Throckmorton ανήκαν στην περίοδο της πρωτοελλαδικής εποχής. Πρακτικά και μετά από εκτεταμένη και δύσκολη έρευνα η οποία μάλιστα διήρκησε περισσότερα από τρία χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου, το οποίο χρονολογείται στα 2200 π.Χ. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν κεραμικά μαγειρικά σκεύη, λυχνάρια, εργαλεία και το πιο σημαντικό… δύο λίθινες άγκυρες. Θεωρείται, δε, ότι το πλοίο έπεσε σε τρικυμία στην προσπάθειά του να προσεγγίσει την κατοικημένη τότε Δοκό που ονομαζόταν στην αρχαιότητα Απεροπία και δεν τα κατάφερε. 

Σήμερα, μπορείς με ένα σκάφος να βρεθείς στα παραλία της Δοκού, εκεί που βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο της αρχαιότητας με ένα σκάφος και να απολαύσεις τα κρυστάλλινα νερά και την απόλυτη ηρεμία που σου προσφέρει η νησίδα και η θάλασσα. Και ξέρεις ότι βρίσκεσαι σε ένα πολύ ιστορικό σημείο της Ελλάδας…

πηγή