ΟΗΕ – Γκουτέρες: Τεράστια αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες, εν μέσω καραντίνας

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιεί για την τεράστια αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες του κόσμου, εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιεί για την τεράστια αύξηση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας σε πολλές χώρες του κόσμου, εν μέσω περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Πρόσφατα έκανα έκκληση για άμεση παγκόσμια εκεχειρία ώστε να επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα να ξεπεράσουμε την πανδημία. Έκανα έκκληση για τον τερματισμό της βίας, παντού. Τώρα. Αλλά η βία δεν περιορίζεται στο πεδίο της μάχης. Για πολλές γυναίκες και κορίτσια η απειλή ελλοχεύει εκεί που θα έπρεπε να είναι πιο ασφαλείς. Στα ίδια τους τα σπίτια. Γι’ αυτό κάνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι -και στα σπιτικά- όλου του κόσμου» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Ξέρουμε ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι καραντίνες είναι απαραίτητες για την καταστολή του COVID-19. Αλλά μπορεί να παγιδεύουν τις γυναίκες στον ίδιο χώρο με τους βίαιους συντρόφους τους», λέει ο Γκουτέρες, επισημαίνοντας πως, τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο η οικονομική και κοινωνική πίεση εντείνονταν, σημειώθηκε «τεράστια παγκόσμια άνοδος της ενδοοικογενειακής βίας» με τον αριθμό των γυναικών που τηλεφωνούν σε υπηρεσίες υποστήριξης, να έχει διπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες.

Παράλληλα, οι φορείς υγειονομικής περίθαλψης και η αστυνομία «είναι υπερφορτωμένοι και χωρίς αρκετό προσωπικό», ενώ «οι τοπικές ομάδες στήριξης έχουν παραλύσει ή έχουν έλλειψη πόρων» και «ορισμένα κέντρα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν κλείσει ή άλλα είναι πλήρη», παρατηρεί ο Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί όλες τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την πρόληψη και την προστασία των γυναικών από τη βία, ένα σημαντικό μέρος των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης του COVID-19». Ο ίδιος ζητά:

-διασφάλιση ότι τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να διώκουν τους θύτες
-εγκατάσταση συστημάτων προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης σε φαρμακεία και σε σούπερ μάρκετ,
-δημιουργία ασφαλών τρόπων για να αναζητούν οι γυναίκες προστασία χωρίς να γίνονται αντιληπτές από τους θύτες τους και
-αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οργανώσεις

«Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των γυναικών είναι προϋπόθεση για δυνατές, ανθεκτικές κοινωνίες».

Πηγή