Τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου και τα αριστουργήματά τους

Δεν αρκεί μόνο ότι παρουσιάζουν τους μεγάλους πολιτιστικούς θησαυρούς,αλλά προστατεύουν τα πολύτιμα αντικείμενα της τέχνης, που διαφυλάσσουν ,για τις επόμενες γενιές. Ο λόγος για τα μουσεία. Χώροι αφιερωμένοι στη λατρεία των Μουσών στην αρχαιότητα τα μουσεία καλλιεργούσαν τις τέχνες, τα γράμματα, τη μουσική, την ποίηση, τη φιλοσοφία και το χορό.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό της ICOM (International Council of Museums) τα μουσεία βρίσκονται στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτάστο κοινό, που έχουν ως έργο τους τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Παρουσιάζουμε μερικά από αυτά που διατηρούν κάποιες από τις μεγαλύτερεςκαι πιο σημαντικές συλλογές τέχνης και αρχαιοτήτων στον πλανήτη.

Εθνικό Μουσείο Τόκιο

Ιδρύθηκε το 1872. Tο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο μουσείο στην Ιαπωνία. Οι συλλογές του μουσείου επικεντρώνονται στην αρχαία ιαπωνική τέχνη και την ασιατική τέχνη κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού.

Το Μουσείο είναι ένα σύμπλεγμα από έξι ξεχωριστά κτήρια με κεντρικό το Honkan, το οποίο φιλοξενεί την εκτενέστερη συλλογή ιαπωνικής τέχνης στον κόσμο με εκθέματα από το 10.000 π.Χ μέχρι τον 19ο αιώνα. Ανάμεσά τους είναι κεραμικά, αγάλματα, σπαθιά και πανοπλίες, κιμoνό και παραδοσιακές μάσκες, έργα ουκιγιόε κ.α. Το αρχικό κτήριο καταστράφηκε στο Μεγάλο Σεισμό του Κάντο το 1923 και ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 από τον αρχιτέκτονα Τζιν Ουατανάμπε.

Rijksmuseum – Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας

Το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ είναι το μεγαλύτερο και το πιο διάσημο μουσείο τέχνης και ιστορίας στην Ολλανδία. Ιδρύθηκε το 1800. Είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή πινάκων από την ολλανδική χρυσή εποχή στη ζωγραφική(17ος αι.), που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ολλανδικής ζωγραφικής δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ, ο Γιαν Στέιν, ο Βερμέερ, καθώς και την εκτεταμένη του συλλογή ασιατικής τέχνης. Το μουσείο διαθέτει γύρω στο ένα εκατομμύριο αντικείμενα στη συλλογή του, δέχεται δε περίπου ισάριθμους επισκέπτες το χρόνο.

Μουσείο Prado

Ένα από τα κορυφαία μουσεία της Ισπανίας, το Μουσείο Prado στη Μαδρίτηδιαθέτει μερικές από τις καλύτερες συλλογές ευρωπαϊκής τέχνης, από τον 12ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Γ’, στα πλαίσια του κατασκευαστικού του έργου που είχε σκοπό να αναδείξει τη Μαδρίτη. Η λέξη «prado», που στα ισπανικά σημαίνει «λιβάδι» χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή του Μουσείου. Στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή τέχνης, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε και επεκτάθηκε το 1918. Αν και ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής, το Πράδο περιλαμβάνει σήμερα και πάνω από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια, καθώς και περίπου 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα. Τα γλυπτά του υπολογίζονται γύρω στα 700 και οι πίνακες ζωγραφικής, στους οποίους χρωστάει και τη διεθνή του αίγλη, γύρω στους 8.600.

Μουσείο Guggenheim Μπιλμπάο

Σχεδιασμένο από τον Frank Gehry, το Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας είναι ένα εντυπωσιακό μουσείο σύγχρονης τέχνης που καλύπτεται από τιτάνιο και ίσως το πιο διάσημο κτίριο της δεκαετίας του 1990. Οι χαριτωμένες καλαίσθητες καμπύλες που υποδηλώνουν τα πλοία που υπήρχαν κατά μήκος του λιμανιού του Μπιλμπάο. Το μουσείο διαθέτει μόνιμα και περιοδικά εκθέματαέργων Ισπανών και διεθνών καλλιτεχνών. Στα 20 χρόνια ύπαρξής του έχει δώσει νέα πνοή στο Μπιλμπάο προσελκύοντας σημαντικούς καλλιτέχνες και λάτρεις της τέχνης.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA), που βρίσκεται στο Midtown Manhattan της Νέας Υόρκης, αναγνωρίζεται συχνά ως το πιο σημαντικό μουσείο σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Περιέχει αναμφισβήτητα την καλύτερη συλλογή σύγχρονων αριστουργημάτων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Water Lilies του Monet, του Les Demoiselles d’Avignon του Picasso και του Starry Night του Van Gogh. Εκτός από τα έργα τέχνης, αξιοθέατο είναι το ίδιο το MoMA ως κτίριο. Ένας λαβύρινθος γυάλινων διαδρόμων επιτρέπει την προβολή της τέχνης από πολλές οπτικές γωνίες. Το 2004 μια ανακαίνιση ύψους 425 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Yoshio Taniguchi αύξησε τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου κατά σχεδόν 50%.

Μουσείο Ερμιτάζ

Το Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη ιδρύθηκε το 1764 από την Αικατερίνητη Μεγάλη. Πρόκειται για ένα τεράστιο μουσείο τέχνης και πολιτισμού που προβάλει τα κυριότερα σημεία μιας συλλογής η οποία έχει συγκροτηθεί με πάνω από 3 εκατομμύρια αντικείμενα που καλύπτουν την παγκόσμια δημιουργία. Ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, το Ερμιτάζ είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο, ένα επιβλητικό σκηνικό που προβάλλει ανεκτίμητα έργα του Rembrandt, του Da Vinci, του Michelangelo, του Rubens και άλλων. Οι συλλογές καταλαμβάνουν ένα μεγάλο συγκρότημα έξι ιστορικών κτιρίων, όπως το Winter Palace, πρώην κατοικία των Ρώσων αυτοκρατόρων.

Γκαλερί Ουφίτσι

Τo μουσείο Uffizi στη Φλωρεντία της Ιταλίας είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Στεγάζεται στο Palazzo degli Uffizi που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα ως γραφείο για τους Φλωρεντινούς δικαστές. Οι συλλογές αναγεννησιακών έργων ζωγραφικής και γλυπτών από την κλασική αρχαιότητα είναι εξαιρετικές. Περιλαμβάνεται η Γέννηση της Αφροδίτης του Sandro Boticelli. Η κατασκευή του παλατιού Ουφίτσι ξεκίνησε το 1560 από τον Τζόρτζιο Βαζάρι κατόπιν παραγγελίας του Δούκα της Τοσκάνης Κόζιμο Α’ των Μεδίκων και ολοκληρώθηκε το 1581.

Βρετανικό Μουσείο

Ιδρύθηκε το 1753, και είναι ένα μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού. Οι συλλογές του, που περιλαμβάνουν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων και πιο ολοκληρωμένων στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζουν και τεκμηριώνουν την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από τις αρχές του μέχρι σήμερα. Είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στο Λονδίνο.  Το Βρετανικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1753, βασιζόμενο κυρίως στις συλλογές του φυσιολόγου και επιστήμονα Σερ Χανς Σλόαν (Sir Hans Sloane).

Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, γνωστό και ως The Met, είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στην ανατολική άκρη του Central Park στη Νέα Υόρκη.Αυτό το τεράστιο γοτθικό κτίριο, το οποίο άνοιξε αρχικά το 1872 και με πολυάριθμες επεκτάσεις που προστέθηκαν με την πάροδο του χρόνου, κατέχει κυριολεκτικά εκατοντάδες δωμάτια στους δύο ορόφους του, με πάνω από δύο εκατομμύρια έργα τέχνης από όλη την ανθρώπινη ιστορία παγκοσμίως στον τομέα της τέχνης. Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις του, το Met διοργανώνει και φιλοξενεί μεγάλες περιοδικές εκθέσεις όλο το χρόνο.

Μουσεία του Βατικανού

Τα Μουσεία του Βατικανού μέσα στην πόλη του Βατικανού στη Ρώμη είναι από τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο. Διαθέτουν εκθέματα της μακραίωνης και τεράστιας συλλογής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, περιλαμβανομένων διάσημων αγαλμάτων του αρχαίου κόσμου και αριστουργημάτων της Αναγέννησης και του σήμερα. Για να τα θαυμάσει, ο επισκέπτης περνά από την Καπέλα Σιστίνα και τα «Δωμάτια του Ραφαήλ», που είναι πασίγνωστα για τη διακόσμησή τους με νωπογραφίες (frescoes). Τα μουσεία ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο Β’ στις αρχές του 16ου αιώνα.

Αιγυπτιακό Μουσείο

Το Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, με τουλάχιστον 120.000 αντικείμενα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων. Υπάρχουν δύο κύριοι όροφοι του μουσείου, το ισόγειο και ο πρώτος όροφος. Στο ισόγειο υπάρχει μια μεγάλη συλλογή από παπύρους και νομίσματα που χρησιμοποιούν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι.

Στον πρώτο όροφο υπάρχουν αντικείμενα από τις δύο τελευταίες δυναστείεςτης Αρχαίας Αιγύπτου καθώς και πολλά αντικείμενα από την Κοιλάδα των Βασιλέων. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τα αντικείμενα από τον Τάφο του Τουταγχαμών και τη Βασιλική αίθουσα που περιέχει 27 βασιλικές μούμιες από φαραωνική εποχή.

Λούβρο

Το Λούβρο του Παρισιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σε επισκεψιμότητα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Το μουσείο άνοιξε το 1793 και στεγάζεται στο πρώην βασιλικό παλάτι του Λούβρου. Η διάσημη γυάλινη πυραμίδα που στην κύρια αυλή του ανακτόρου του Λούβρου, έργο του Πέι, προστέθηκε το 1989 και χρησιμεύει ως κύρια είσοδος στο μουσείο. Τα εκθέματά του προέρχονται από περιοχές όπως η αρχαία Αίγυπτος, η κλασική Ελλάδα και η Ρώμη, η μεσαιωνική Ευρώπη και η Ναπολεόντια Γαλλία.Το πιο διάσημο έκθεμά του, είναι η Mona Lisaτου Leonardo da Vinci. Το σημερινό Λούβρο διαθέτει τέσσερις πτέρυγες, οι οποίες ονομάζονται Denon, Richelieu, Sully και Napoléon. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται πλέον υπόγεια.

Πηγή