Το ντοκιμαντέρ που γύρισε η Γιόκο Όνο με τον Τζον Λένον για το Bed-ing

της Πέρσας Νικηφόρου

To 1969 ο Τζον και η Γιόκο αντί για μήνα του μέλιτος άρχισαν το “Bed-ing”, δηλάδη να γυρίζουν σε διάφορα ξενοδοχεία, να ξαπλώνουν στις σουίτες και να καλούν τους δημοσιογράφους. Στους τοίχους κρεμούσαν ειρηνικές ζωγραφιές δικές τους, σαν παιδικές -για μαλλιά (!), έρωτα και ειρήνη. Απογείωσαν έτσι τη μεγάλη εκστρατεία τους για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Το ντοκιμαντέρ για το “Bed-ing”, τη διάσημη κρεβατάδα, ανέβηκε στο Youtube από τη Γιόκο Όνο,συνοδευόμενο από το λιτό, χίπικο σημείωμα της ίδιας. Το Bed Peace -σκηνοθετημένο από την Όνο και τον Λένον και γυρισμένο από τον Nic Knowland– περιλαμβάνει συζητήσεις με ακτιβιστές, δημοσιογράφους, κωμικούς, ψυχολόγους, διαδηλωτές κ.ά.

«Το 1969,ο John κι εγώ ήμασταν τόσο αφελείς, που νομίζαμε πως με το Bed-ing θα βοηθούσαμε να αλλάξει ο κόσμος. Μπορεί και να έγινε έτσι. Αλλά τότε δεν το γνωρίζαμε. Το γεγονός πως το κινηματογραφήσαμε ήταν καλό. Το φιλμ είναι παντοδύναμο τώρα, όπως ήταν και τότε. Ό,τι ειπώθηκε τότε, μπορεί να ειπωθεί και σήμερα. Υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορούν να δώσουν κουράγιο και έμπνευση στους ακτιβιστές τού σήμερα. Καλή τύχη σε όλους μας. Ας θυμόμαστε πως ο πόλεμος τελειώνει αν το θέλουμε. Είναι στο χέρι μας και σε κανενός άλλου. Ο Τζον θα ήθελε να το πει αυτό. Με αγάπη, Γιόκο».  

 


Πηγή