Τρόλεϊ που εξαφανίζεται περίτεχνα μέσα στο αστικό τοπίο

Ωστόσο στην πόλη Vilnius, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το τρόλεϊ εξακολουθεί να κυκλοφορεί στο δρόμο, και όχι μόνο… Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια του 4ου Villnius Street Art Festival, η ομάδα συντονισμού του φεστιβάλ σε συνεργασία με το Studio Vieta προσκάλεσαν τον καλλιτέχνη Liudas Parulskis, προκειμένου να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης για τα… τρόλεϊ!

Ο Liudas Parulskis κατάγεται από το Vilnius, ενώ θεωρεί την περιοχή ως σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Και όχι άδικα. Από τα παλιά χρόνια, η πόλη αποτελεί πηγή έμπνευσης αλλά και αντικείμενο της εργασίας για πολλούς ζωγράφους και φωτογράφους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη χαρακτηρίζουν ως την Ιερουσαλήμ της Λιθουανίας, αφού εξακολουθεί να «μιλά» πολλές διαφορετικές γλώσσες και να αποκαλύπτει ιστορίες που παραμένουν χαραγμένες στο αρχιτεκτονικό τοπίο.

Τα έργα τέχνης του Liudas Parulskis «σπάνε» την ομαλότητα και εκπλήσσουν το ακροατήριό του, προσφέροντας μια απρόσμενη άποψη για την πραγματικότητα. Το προκείμενο project του, που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του 4ου Villnius Street Art Festival, φέρει τον τίτλο «Vanishing Trolleybus» και το θέμα του είναι πολύ πρωτότυπο. Έχοντας ως καμβά του τα τρόλεϊ, τοποθετεί στις πλευρές του φωτογραφίες, που αποτελούν πιστή απεικόνιση της προοπτικής του δρόμου. Μία φορά την ημέρα, τα τρόλεϊ αυτά διέρχονται από τη διασταύρωση της οδού Tumo Vaizganto με τη λεωφόρο Gediminas δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως αυτό «εξαφανίζεται» καμουφλάρωντας στην πραγματικότητα τον εαυτό του μέσα στο αστικό τοπίο. Το κοινό καλείται να παρατηρήσει το τρόλεϊ – έργο τέχνης στο σημείο που εξαφανίζεται, απαθανατίζοντας τη στιγμή.


*Φωτογραφίες: Tautvydas Stukas

via