Fagotto Books: Το βιβλιοπωλείο στο οποίο θα βρεις τα πάντα για τη μουσική

Κείμενο: Ελένη Τζαννάτου | Φωτογραφίες: Νατάσα Πανταζοπούλου

 

Μουσικές εκδόσεις, εκπαιδευτικά και παραδοσιακά κρουστά είναι μερικά μόνο από όσα μπορείτε να βρείτε στο βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια που θα σας κάνει να αγαπήσετε ακόμη περισσότερο τη μουσική και να έρθετε έμπρακτα κοντά της.

Διασχίζοντας κανείς το δρόμο της Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, πέραν από τα διάφορα μπαράκια και καφετέριες, το μάτι του θα πέσει αναπόφευκτα σε ένα κατάστημα με μία μεγάλη κόκκινη ταμπέλα που γράφει Fagotto Books. Αν κανείς πλησιάσει στην βιτρίνα, θα δει διάφορα βιβλία που θα καταλάβει γρήγορα από τους τίτλους τους ότι πραγματεύονται τη μουσική. Γύρω από τα βιβλία θα δει διάφορα μικρά αντικείμενα που ενδεχομένως δεν του είναι οικεία στο μάτι, αλλά εύκολα θα υποθέσει πως πρόκειται για κάποια κρουστά όργανα.

Πρόκειται φυσικά για το βιβλιοπωλείο Fagotto Books, ένα όνομα που κρατά από το 1982 ξεκινώντας με μουσικές εκδόσεις και έχοντας πλέον διευρύνει τις δραστηριότητές του τόσο, που θα έλεγε κανείς με ευκολία πως είναι το βιβλιοπωλείο στο οποίο κανείς θα βρει τα πάντα για τη μουσική. Ας αφήσουμε όμως τη βιτρίνα κι ας μπούμε μέσα στο κατάστημα για να μάθουμε περισσότερα.

 

 

Μία πλευρά με πολλά βιβλία, μία άλλη με μουσικά και όχι μόνο παιχνίδια και ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο του καταστήματος με πολλά παραδοσιακά κρουστά. Κάπως έτσι χωρίζονται αδρά με μία πρώτη ματιά οι πτέρυγες του Fagotto Books, αλλά πριν τα πιάσουμε ένα ένα, ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν όταν το 1982 ο Νίκος Θερμός και εμπνευστής του Fagotto Books, παρά το γεγονός ότι είχε ακολουθήσει οικονομικές σπουδές και εργαζόταν ως λογιστής, όντας αυτοδίδακτος στην κιθάρα, θέλησε να γράψει ένα βιβλίο εκμάθησης κιθάρας. Και εγένετο το Πώς Να Παίξετε Κιθάρα 1,το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων Fagotto που αποτελεί πλέον ένα βιβλίο σήμα-κατατεθέν για όσους μαθαίνουν κιθάρα, καθώς έχει περάσει αναμφισβήτητα από τα χέρια των περισσότερων υποψήφιων κιθαριστών στα πρώτα τους βήματα. Το βιβλίο εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα best sellers των εκδόσεων και μάλιστα, κρατά ακόμη το πρώτο του εξώφυλλο.

 

 

Κάπως έτσι ξεκίνησε λοιπόν το Fagotto Books, αρχικά μόνο ως εκδόσεις ειδικευόμενο σε βιβλία γύρω από τη μουσική και στη συνέχεια έγινεβιβλιοπωλείο το οποίο μέχρι και το 2003 βρισκόταν στην Πλατεία Αμερικής, ενώ από τότε μέχρι και σήμερα βρίσκεται στα Εξάρχεια.

Όσον αφορά το κομμάτι του βιβλίου, στο Fagotto θα βρει κανείς και βιβλία άλλων εκδοτικών οίκων. Όσον αφορά τις ίδιες τις εκδόσεις, στο κομμάτι των βιβλίων για ενήλικες, μέσα από τη μεγάλη γκάμα που θα βρει κανείς, οι άνθρωποι του Fagotto θέλουν σιγά σιγά να δώσουν λίγο περισσότερο ειδικό βάρος σε όσα βιβλία αφορούν τη μουσικοθεραπεία, έχοντας ήδη τρεις σχετικές εκδόσεις στο ενεργητικό τους αλλά και σε αυτές που αφορούν το ρεμπέτικο τραγούδι.

Μία σταθερά φυσικά είναι οι πανεπιστημιακές εκδόσεις ενώ το άλλο πολύ δυνατό σημείο είναι τα μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία με μία πολύ μεγάλη γκάμα. Όπως λένε και οι ίδιοι οι άνθρωποι του μαγαζιού, η μουσική εκπαίδευση πρέπει να ξεκινά από τη βρεφική ηλικία. Όπως παρατηρούν, οι γονείς που επισκέπτονται το Fagotto δείχνουν ενδιαφέρον για αυτό, αν και όσοι δεν είναι μουσικοί δείχνουν ενίοτε ελαφρώς φοβισμένοι. Αυτό που τους προτρέπουν, είναι να μάθουν μουσική μαζί με τα παιδιά τους, κάτι που προσπαθούν να προσεγγίσουν όχι μόνο μέσα από τα βιβλία αλλά και από το ειδικό τμήμα των εκπαιδευτικών μουσικών οργάνων.

 

 

 

Κοιτώντας τα μουσικά εκπαιδευτικά όργανα, αναμφίβολα κάποιοι μακριοί πολύχρωμοι σωλήνες θα τραβήξουν το μάτι του επισκέπτη λίγο παραπάνω. Πρόκειται για τα κρουστά boomwhackers, με τον κάθε σωλήνα να αντιστοιχεί σε μία μουσική νότα, και με τα οποία, χτυπώντας τα σε κάποια επιφάνεια, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει μελωδίες μαζί με άλλους. Κι αυτά δεν είναι τα μόνα εκπαιδευτικά μουσικά όργανα που θα βρει κανείς, με μία πληθώρα άλλων οργάνων να υπάρχουν στο κατάστημα και τα οποία προσελκύουν ιδιαίτερα πέραν από γονείς, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές αλλά ακόμη και συντελεστές θεατρικών παραστάσεων που ψάχνουν για διάφορα ηχητικά εφέ.

 

Με τα εκπαιδευτικά μουσικά όργανα να ανεβαίνουν συνεχώς, το Fagotto Books αποφάσισε να προεκτείνει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του κι έτσι το 2017 εισήγαγε το Ντίλι Ντίλι, μία νέα κατηγορία με εκπαιδευτικά παιχνίδια, ως μια προσπάθεια να προαχθεί η δημιουργικότητα και η φαντασία των παιδιών αλλά και να καλυφθεί ένα κενό που υπήρχε στην αγορά στο αποκλειστικά εκπαιδευτικό παιχνίδι.

 

 

Το μεγάλο όμως πάθος του Fagotto είναι τα κρουστά, μιας και τόσο ο Νίκος Θερμός όσο και η Ρούλα Μπίτζιου που βρίσκεται στην εταιρεία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, έχουν αγάπη και στενή σχέση με αυτά. Στον κεντρικό πάγκο του μαγαζιού θα δει κανείς πολλά παραδοσιακά και μη κρουστά, τα οποία σίγουρα θα θέλει να επεξεργαστεί μιας και τα περισσότερα δεν τα βλέπει συχνά. Αφού οι άνθρωποι του μαγαζιού επισκέφθηκαν διάφορες εκθέσεις όπως αυτή της Φρανκφούρτης, έφεραν στο κατάστημα μία ποικιλία κρουστών οργάνων όπως τα singing bowls από την Ινδία (ή τραγουδιστά δοχεία στα ελληνικά), kaliba, ενώ το μάλλον εντυπωσιακότερο κρουστό που θα βρει κανείς στο κατάστημα είναι το tank drum, μεταλλικό όργανο που συνδυάζει το ρυθμό με τη μελωδία.

Γιατί όμως κρουστά; Όπως εξηγούν οι άνθρωποι του Fagotto, είναι όργανα του ρυθμού, μαθαίνονται μαζί με άλλα άτομα και είναι φυσικά πιο εύκολα από άλλα. Αν μπει μέσα κάποιος και θέλει μόνο ένα βιβλίο προσπαθούν να του δείξουν ότι υπάρχουν τα κρουστά που μπορεί να ασχοληθεί ο ίδιος ακόμη και χωρίς να ξέρει μουσική. Πολλοί δεν ξέρουν ότι αν ασχοληθούν λίγο μπορούν πράγματι να παίξουν μουσική. Άλλο ένα μέσο με το οποίο γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί η μουσική σφαιρικότερα, είναι μέσα από το blog του Fagotto Books, στο οποίο γίνονται αναδημοσιεύσεις διάφορων άρθρων γύρω από τη μουσική που αξίζει κανείς να διαβάσει.

 

 

 

Σε μουσικής συνέχεια, εδώ και ένα χρόνο, μια φορά το μήνα το μαγαζί ζωντανεύει τα απογεύματα με μουσικές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο με καλλιτέχνες όπως η Μάρθα Μαυροειδή, το κουαρτέτο Γιασεμί και ένα ηπειρώτικο φωνητικό σχήμα να έχουν εμφανιστεί ζωντανά ενώ, στο παρελθόν έχουν διεξαχθεί και μουσικά εργαστήρια, ενώ οι ειδικοί καλεσμένοι για διάφορες εκδηλώσεις είναι μέρος των μελλοντικών πλάνων.

Μιας και οι άνθρωποι του Fagotto «δεν ησυχάζουν ποτέ» όπως λένε, οι δράσεις τους δεν σταματούν και ποτέ. Έτσι, μας αιφνιδιάζουν, μιας και πέρα από την πολυποίκιλη μουσική τους δράση, ιδιαίτερη θέση κατέχει το κεφάλαιο «Λευκάδα». Τι εννοούμε; Πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του Νίκου Θερμού κάτι που από το 2003 οδήγησε σε έναν ξεχωριστό εκδοτικό κλάδο ταξιδιωτικού περιεχομένου που αφορά το νησί του Ιονίου. Και από εκεί το 2010 ξεκίνησε η ιστοσελίδα lefkadaslowguide.gr, μία προωθητική σελίδα για το νησί της Λευκάδας, με μεγάλα σχέδια για το site να βρίσκονται στα σκαριά. Το 2014 το Fagotto Books απέκτησε και «αδερφάκι» με ένα δεύτερο γενικό αυτή τη φορά βιβλιοπωλείο να ανοίγει στο ισόγειο ενός αναπαλαιωμένου παραδοσιακού σπιτιού στη Λευκάδα.

 

 

Fagotto Books σημαίνει πρώτα και κύρια αγάπη για τη μουσική και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα. Σημαίνει μεγάλη αγάπη για τα κρουστά αλλά και δημιουργικότητα που έχει πάντα ανοιχτές κεραίες και γεννά ενδιαφέρουσες ιδέες μέσα από μία ενωμένη ομάδα με ανήσυχο πνεύμα. Γι’ αυτό όταν περάσετε ξανά από τα Εξάρχεια, κάντε μία στάση στη Βαλτετσίου, εκεί που πίσω από την μεγάλη κόκκινη ταμπέλα κρύβονται σχεδόν τα πάντα για τη μουσική -και όχι μόνο.

 

 

Fagotto Books
Βαλτετσίου 15, Αθήνα
Υποκατάστημα Λευκάδας: Ζακύνθου 7, Λευκάδα


Πηγή