«45 Χρόνια» από την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας συνεχίζει τις προβολές της την Πέμπτη 8 Μαρτίου ώρα 9.00 μ.μ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας με την ταινία «45 Χρόνια».

45 Χρόνια / 45 Years
Δραματική, 2015, 95′

Σκηνοθεσία: Άντριου Χέιγκ
Παίζουν: Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τομ Κόρτνεϊ

Ο Τζεφ και η Κέιτ ετοιμάζονται να γιορτάσουν 45 χρόνια γάμου, όταν ένα γράμμα τους φέρνει νέα από μια ξεχασμένη υπόθεση και βάζει σε δοκιμασία την ήρεμη, τακτοποιημένη σχέση τους.

Διπλό βραβείο ερμηνείας στο Βερολίνο για ένα γλυκόπικρο, ειλικρινές και συγκινητικό δράμα χαρακτήρων που ανατέμνει βαθιά όλα όσα, φανερά ή ανομολόγητα, στηρίζουν τη μακροχρόνια συντροφική συμβίωση.

Τι θα μπορούσε άραγε να αιφνιδιάσει ένα ζευγάρι που ζει μαζί για σχεδόν μισό αιώνα; Η ερώτηση έχει, φυσικά, να κάνει με τις βεβαιότητες που μας γεμίζει η ζωή στο πέρασμα του χρόνου και οι οποίες, από ένα σημείο και μετά, μοιάζει αδύνατο, ίσως και ανώφελο, να ανατραπούν. Αν όμως αυτές τεθούν απρόσμενα υπό αμφισβήτηση, πώς αντιδράς; Πώς υποδέχεσαι το καινούργιο, αληθινό και ενοχλητικό μαζί και κατά πόσο επαναπαύεσαι στο βολικά γνώριμο και καθησυχαστικό; Ο ποιητής και πεζογράφος Ντέιβιντ Κονσταντάιν θέτει δεξιοτεχνικά τα ανάλογα ερωτήματα στο διήγημά του «In another country», το οποίο μεταφέρει με ιδιαίτερη ευαισθησία στην οθόνη ο Άντριου Χέιγκ.

Σκηνοθέτης δύο χαμηλότονων γκέι δραμάτων (του «Greek Pete» το 2009 και του πολυβραβευμένου «Weekend» το 2011), ο Χέιγκ διατηρεί τη νοσταλγική, σχεδόν ελεγειακή ατμόσφαιρα του λογοτεχνήματος, με μια λιτή σεναριακή δια­σκευή, η οποία αποφεύγει την πάντα καιροφυλακτούσα σε ανάλογες περιπτώσεις απειλή της θεατρικής προσέγγισης. Της εφησυχαστικής παγίδας, δηλαδή, που περιορίζει τη σκηνοθεσία σε καθαρά περιγραφικό ρόλο και αφήνει την πρόζα, τους ηθοποιούς και μερικά κλόουζ απ να βγάλουν τα δραματικά κάστανα από τη φωτιά.

ΠΗΓΗ:ΑΘHΝΟΡΑΜΑ (Χρ. Μήτσης)