Η Κέρκυρα τη νύχτα, σ’ ένα μαγικό timelapse

Από τον Άρη Δημοκίδη

Το παρουσιάζει στο LIFO.gr o ο Βασίλης Μεταλληνός από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και Αστροφωτογράφος

O Βασίλης Μεταλληνός, ερασιτέχνης αστρονόμος από την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και Αστροφωτογράφος, μοιράζεται σήμερα μαζί μας το “Corfu Nightscapes – Angels Of Destiny”. Πρόκειται για μια πανδαισία τοπίων και ένα καταιγισμό φωτογραφιών σε ένα ταχύτατο βίντεο. Αν το βλέπαμε σε κανονική ταχύτητα θα περνούσαν από μπροστά μας περισσότερες από 110.000 φωτογραφίες.

Μας λέει ο ίδιος: « Το βίντεο ουσιαστικά είναι ένα μικρό τμήμα από όσα πλάνα έχω βγάλει τα τελευταία χρόνια και ελπίζω να τα δημοσιεύσω. Βγήκε με αρκετό κόπο και θυσίες αφού την ημέρα έπρεπε να είμαι στην δουλειά και το βράδυ να φωτογραφίζω. Υπήρξαν αρκετά ευτράπελα, ατυχίες αλλά και πολλές θετικές και στιγμές.

Ίσως η ένταση στο βίντεο να δείχνει ακριβώς το πως είναι η καθημερινότητα μου. Δεν γνωρίζω πως είναι η δικιά σας αλλά εγώ είμαι μέσα στην ένταση και την πίεση και πάντα φτάνω στα όρια… Είναι αυτό το πάθος για άστρα και τα Ουράνια αντικείμενα με με ωθεί να φωτογραφίσω το κάτι παραπάνω!

Νομίζω το αποκορύφωμα στο βίντεο είναι η μικρή μου ανιψιά Κωνσταντίνα όπου στα χέρια της μαμά της και του μπαμπά της αγγίζει το όνειρο. Αγγίζει την Πανσέληνο έστω και φαινομενικά μέσα από το τηλεσκόπιο της Αστρονομικής Εταιρείας της Κέρκυρας.

Ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσει κανείς το πως αλλάζει το μέγεθος του Φεγγαριού ανάλογα με την εστιακή απόσταση του Τηλεσκοπίου. Σε καμιά εικόνα δεν έχει γίνει μοντάζ, όλα είναι όπως βγήκαν από την φωτογραφική μηχανή. Απλά το τηλεσκόπιο γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Φυσικά αυτό προϋποθέτει αρκετή τριγωνομετρία αφού ακόμα και 5 μέτρα λάθος στο στήσιμο του τηλεσκοπίου (περίπου 60 κιλά βάρους) ο στόχος έχει βγει εκτός κάδρου.

Αξίζει σε κάποια σημεία να δει κανείς κάποιους λαμπρούς Διάττοντες αν και πάνε πολύ γρήγορα στο 00:46 πέφτουν 3 διάττοντες σχεδόν ταυτόχρονα. όπως και στο 00:59 αλλά στις φωτογραφίες στο άλμπουμ μπορείτε να τους δείτε πολύ καλύτερα. Φυσικά πολύ εύκολα φαίνεται η βολίδα στο 01:06 και αμέσως μετά άλλος ένας μικρός διάττοντας. Ακόμα 01:09, 01:42 άλλοι 3 διάττοντες.

-Στο 01:38 δεν είχα τι να κάνω το βράδυ όσο φωτογράφιζε η μηχανή και έκανα κύκλους με τον φακό, ίσως περισσότερο 2 ώρες να διάρκεσε αυτό.
-Τα ροζ σύννεφα στο 01:43 είναι καρδούλες!
-Το Καστέλο στο 01:38 έχουν γυριστεί σκηνές από την Κόμισα της Κέρκυρας
-Το Κεδροδάσος στον Ίσσο είναι προστατευμένη περιοχή στην λιμνοθάλασσα Κορισσίων οι αμμόλοφο είναι τόσοι πολλοί όπου στην φωτογράφιση ήρθαν αργότερα σύννεφα με κεραυνούς και έψαχνα να βρω σε ποιον αμμόλοφο έχω αφήσει την κάμερα
-Τα νησάκια στην Αποτρυπητή οι ντόπιοι τα ονομάζουν Καπάσες γιατί είναι πολύ όμορφα.
-Το μπλε φως μέσα στην θάλασσα στο Ορθολίθι είναι δύο δύτες!
-Ναι στο 02:23 είναι το Ωμέγα του Κενταύρου πάνω από την θάλασσα του Χαλικούνα.

Γενικότερα
-Το τελικό βίντεο 2:51 λεπτών στα 4Κ έχει μέγεθος 40GB
-Τα το σύνολο των αρχείων φωτογραφίας για το συγκεκριμένο βίντεο είναι 166.453 και έχουν μέγεθος 2.04TB (τα jpg όχι τα Raw από τα οποία έγιναν export)
-Συνολικά πρέπει να ξενύχτισα στα 3 χρόνια περισσότερες από 400 νύχτες! Οι πιο ακραίες περιπτώσεις να κοιμάμαι στα βράχια στο χείλος του γκρεμού με -4°C ή στα κλαδιά ενός κέδρου πάνω σε έναν βράχο και από κάτω το κενό.
-Τα ίχνη στον νυχτερινό ουρανό είναι οι τροχιές από τα άστρα, όχι διάττοντες. Κοντά στους πολικούς κάνουν κύκλο ενώ σε ανατολή και δύση σχεδόν ευθείες γραμμές.
-Τα φωτεινά τοπία το βράδυ είναι εξαιτίας της Σελήνης. Το πιο όμορφο φως για Nightscape το έχουμε συνήθως όταν αυτή είναι σε Τέταρτο. Τα περισσότερα πλάνα είναι 30sec, iso800, f/2.8.»

Πηγή