Όλα όσα μοιραζόμαστε

Ένα βίντεο με ανθρώπους που τόλμησαν να βγουν από τα «κουτιά» τους

Από την Άννα Χαρίτου

Είναι εύκολο να βάλεις ανθρώπους σε «κουτιά». Υπάρχουμε Εμείς και υπάρχουν και οι Άλλοι. Το ακούμε διαρκώς από ανθρώπους που προσπαθούν να ενταχθούν σε μια ομάδα, μέσω του διαχωρισμού από την υπόλοιπη κοινωνία και το παιχνίδι της ζωής.

Ο παρουσιαστής του βίντεο καλεί τις ομάδες καθημερινών ανθρώπων που συμμετέχουν να φύγουν από τα ζωγραφισμένα κουτιά που τους χωρίζουν, και απαντώντας σε ερωτήσεις, να δημιουργήσουν νέες ομάδες με ανθρώπους που φαινομενικά δεν τους ενώνει τίποτα. Φαίνεται ότι απαντούν, τις αρκετά προσωπικές ερωτήσεις του, με όσο περισσότερη ειλικρίνεια το σηκώνει το είναι τους.

Ερωτήσεις για την ταυτότητά μας μέσα από την καθημερινότητα, μέσα από οικογενειακούς ρόλους, γούστα, πεποιθήσεις. Θέσεις και «κουτιά» που μας ενώνουν με τους περισσότερους γύρω μας, παρά μας χωρίζουν: «Ποιοι είναι από την επαρχία και ποιοι δεν έχουν δει ποτέ τους αγελάδα; Ποιος ήταν ο κλόουν της τάξης του; Ποιοι έχουν θετά παιδιά; Ποιοι πιστεύουν στη ζωή μετά θάνατον;» Και ξαφνικά βλέπεις να δημιουργείται το Εμείς.

«Εμείς που μας αρέσει ο χορός.

Εμείς που είμαστε θρησκευόμενοι. Και εμείς που έχουμε αυτοπεποίθηση.

Εμείς που έχουμε πέσει θύματα εκφοβισμού; Κι εμείς που έχουμε εκφοβίσει άλλους.

Εμείς οι τυχεροί που κάναμε σεξ την προηγούμενη εβδομάδα.

Εμείς που έχουμε ερωτική απογοήτευση. Εμείς που είμαστε τρελλά ερωτευμένοι. Και εμείς που νιώθουμε μοναξιά.

Εμείς που είμαστε bisexual (ένας μόνο) κι εμείς που αναγνωρίζουμε τη γενναιότητα των άλλων (όλοι οι υπόλοιποι τον χειροκροτούν).

Υπάρχουμε εμείς που βρήκαμε το νόημα της ζωής, κι εμείς που σώζουμε τις ζωές των άλλων.

Ίσως να υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν.»

Το βίντεο ανήκει στο τηλεοπτικό κανάλι της Δανίας TV 2 και γύρισε για λογαριασμό της η AndCO.

Πηγή