29 Φεβρουαρίου: Τι θα γινόταν χωρίς την επιπλέον ημέρα

Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου

Το δίσεκτο έτος αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όσους λατρεύουν τα μαθηματικά. Για τους υπόλοιπους τα πράγματα είναι ως εξής: Η 29η Φεβρουαρίου αποτελεί μία «διόρθωση» για να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι η περιφορά της Γης γύρω από τον ήλιο δεν συντελείται σε ακριβώς 365 ημέρες το χρόνο. «Το ταξίδι διαρκεί περίπου έξι ώρες περισσότερο από αυτό», υποστηρίζει η NASA.

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι δεν έχουμε δίσεκτο έτος αυστηρά κάθε τετραετία. Τα τελευταία 500 χρόνια, δεν υπήρξε αυτή η έξτρα ημέρα το 1700, το 1800 και το 1900, αλλά το 2000 ήταν δίσεκτο. Στα επόμενα 500 χρόνια, αν ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, δεν θα υπάρχει 29η Φεβρουαρίου το 2100, το 2200, το 2300 και το 2500.

Γιατί έχουμε δίσεκτα έτη

Τα δίσεκτα έτη συμβαίνουν λόγω αναντιστοιχίας μεταξύ του ημερολογιακού έτους και της τροχιάς της Γης. Παρόλο που λέμε πως ένα έτος διαρκεί 365 ημέρες, στην πραγματικότητα χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να περιστραφεί η Γη γύρω από τον ήλιο.

Αυτό το επιπλέον τέταρτο της ημέρας πρέπει να πάει κάπου, επομένως περίπου κάθε τέσσερα χρόνια, προσθέτουμε 24 ώρες στο ημερολόγιο.

Η αναντιστοιχία μεταξύ των ανθρώπινων ημερολογίων και της τροχιάς της Γης και του ήλιου προκαλούσε «χάος» για αιώνες, μέχρι που ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εφάρμοσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο με το δίσεκτα έτη του.

Τι θα συνέβαινε χωρίς την έξτρα ημέρα;

Πολλά πράγματα θα «εκτροχιάζονταν»: Μεγάλα γεγονότα θα άλλαζαν ημερομηνία, οι αγρότες δεν θα ήξεραν πότε να σπείρουν και οι εποχές δεν θα ευθυγραμμίζονταν με τον ήλιο και τη σελήνη.

«Χωρίς τα δίσεκτα έτη, μετά από μερικές εκατοντάδες χρόνια θα είχαμε καλοκαίρι τον Νοέμβριο», αναφέρει ο Younas Khan, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Τα Χριστούγεννα θα γιορτάζονταν το καλοκαίρι. Δεν θα υπήρχε χιόνι και άρα ούτε η αίσθηση των Χριστουγέννων».

Leaplings: Οι γεννημένοι την 29η Φεβρουαρίου

Υπάρχουν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου, σε σχέση με τους περίπου 8 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.

Στο παρελθόν, το να είχε γεννηθεί κάποιος στις 29 Φεβρουαρίου μπορεί να αποτελούσε πρόβλημα για τη γραφειοκρατία: Σε ορισμένες χώρες, οι γονείς καλούνταν να επιλέξουν εάν επιθυμούσαν να δηλώσουν τη γέννηση του παιδιού τους στις 28 Φεβρουαρίου ή την 1η Μαρτίου. Το ίδιο συνέβαινε και σε άλλες περιπτώσεις που απαιτούσαν τη συμπλήρωση εντύπων, όπως μία άδεια οδήγησης.

Παρόλο που η τεχνολογία έχει κάνει πολύ πιο εύκολη την καταγραφή γεγονότων στις 29 Φεβρουαρίου, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν προκύψει προβλήματα με ασφαλιστικά συμβόλαια αλλά και επιχειρήσεις ή οργανισμούς που δεν έχουν στα συστήματά τους ενσωματωμένη αυτή την ημερομηνία.

Γιατί θεωρούνται γρουσούζικα τα δίσεκτα έτη

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ο Φεβρουάριος θεωρείτο ο μήνας των νεκρών, της μετάνοιας και του ηθικού απολογισμού. Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι τον μήνα της εξιλέωσης κυκλοφορούσε ανάμεσα τους ο Άδης, ο οποίος μοίραζε δεινά στη δύστυχη ανθρωπότητα. Έτσι, τον συγκεκριμένο μήνα δεν ξεκινούσαν εργασίες με μακροχρόνια διάρκεια, όπως φύτευση αμπελιών, θεμελίωση σπιτιών ή γάμοι.

Όταν οι Έλληνες κατακτήθηκαν από τους Ρωμαίους, μία σειρά παραδόσεων πέρασε και στην κουλτούρα μας, ανάμεσα τους και το «γρουσούζικο δίσεκτο έτος».

Έτσι,το έτος κατά το οποίο συμβαίνουν μεγάλα δεινά, όπως πόλεμοι, λιμοί και μεγάλες φυσικές καταστροφές καλείται «δίσεκτος χρόνος».

Fun Facts

  • Παρόλο που στην Ελλάδα θεωρείται «κακή τύχη» να πραγματοποιούνται γάμοι την 29η Φεβρουαρίου, στην Ιρλανδία οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους άντρες μόνο εκείνη την ημέρα του έτους
  • Οι Κινέζοι θεωρούν πολύ άτυχο τον μήνα και αποφεύγουν να παντρεύονται το δίσεκτο έτος
  • Κατά παράδοση, οι Ολυμπιακοί αγώνες διοργανώνονται σε δίσεκτα έτη

πηγή