Πώς η έκρηξη ενός ηφαιστείου γέννησε ένα νέο νησί στην Ιαπωνία

Το βίντεο που αποκαλύπτει τον σχηματισμό του μικρού νησιού είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. 

Η νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας, η Ιαπωνία αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά: Χοκκάιντο, Σικόκου, Κιούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα. 

Κι ενώ στη Wikipedia διαβάζουμε ότι το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας αποτελείται από 6.852 νησιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορεινά και ηφαιστειογενή (για παράδειγμα, η υψηλότερη κορυφή της χώρας, το όρος Φούτζι, είναι ηφαίστειο), φετινή καταγραφή διπλασιάζει τον αριθμό τους.

Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία χαρτογράφησης από το Geospatial, αποκαλύφθηκε ότι η χώρα έχει στην πραγματικότητα περισσότερα από 14.000 νησιά.

Εδώ και μερικές ημέρες, όμως έχει προστεθεί ένα ακόμα μικρό νησί στη μακρά λίστα της Ιαπωνίας. 

https://twitter.com/Rainmaker1973/status/1721859462774894963

Σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Asahi Shimbun, η έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στο ηφαιστειογενές νησί Ίβο Τζίμα στις 3 Νοεμβρίου στα ανοιχτά των ιαπωνικών ακτών, οδήγησε στον σχηματισμό ενός νέου νησιού.

Το νησάκι βρίσκεται στο νησιώτικο σύμπλεγμα Ogasawara, πάνω από 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Την εμφάνισή του επιβεβαίωσε η αεροπορική βάση της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας στην Ίβο Τζίμα την περασμένη εβδομάδα, αφού το προσωπικό άκουσε μια δυνατή έκρηξη και είδε άμμο και τέφρα να εκτοξεύονται στον ουρανό.

«Είναι πιθανό ότι μια μεγάλη ποσότητα βράχων και λίθων που εκτοξεύτηκαν από τον κρατήρα στον πυθμένα της θάλασσας συσσωρεύτηκαν και δημιούργησαν τη νησίδα», ανέφερε ο Asahi Shimbun, αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA), που ανιχνεύει τακτικά δονήσεις στην Ίβο Τζίμα από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η γέννηση ενός νησιού λόγω ηφαιστειακής έκρηξης δεν είναι βέβαια κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην περιοχή της Ιαπωνίας. Το 2013, ηφαίστειο εξερράγη και δημιουργήθηκε μια νησίδα διαμέτρου περίπου 200 μέτρων στο ίδιο νησιωτικό σύμπλεγμα, αυτό της Ogasawara. 

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο προς το παρόν το κατά πόσον το νέο αυτό νησάκι θα καταφέρει να επιβιώσει. Τα περισσότερα νησιά τέτοιου τύπου καταλήγουν να βυθίζονται ή να διαβρώνονται μέσα σε εβδομάδες ή μήνες μετά τη γέννησή τους, λόγω των αντίξοων συνθηκών του ωκεανού.

πηγή