Με βροχή αστεριών

Πέτρος Μανταίος

Αντιγραφή από ημερολόγιο: «Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2023, 5:36. Κάπου δεν τα λέει καλά το δελτίο καιρού· αν και, τελευταία, το συνηθίζει. Όμως το σημερινό είναι εντυπωσιακό: και 9 βαθμοί θερμοκρασία κάτι πάει κι έρχεται· αν και δεν ταιριάζει, στους 18,8 μες στο σπίτι, παρόλο που έχω ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 18· είναι δηλαδή το σπίτι ζεστό από μόνο του. Αλλά υγρασία 100% –που σημαίνει βροχή– με την επιπλέον ένδειξη “κυρίως νεφελώδης” και με… φεγγαράδα, είναι τρελή αναντιστοιχία διάγνωσης και πραγματικότητας· κι άσε την πρόγνωση!

»Πανσέληνος του Δεκέμβρη χθες, που –με υπολογισμούς αστρολόγων υποθέτω– θεωρείται η πιο τυχερή της χρονιάς, αν και ονομάζεται, λόγω της εποχής, “Ψυχρή Σελήνη”· την είδα από τη βεράντα, με θέα τον φωτισμένο Παρθενώνα, κι είναι μια χαρά θερμή· έχω αυτό το προνόμιο: καληνυχτίζω και καλημερίζω την Ακρόπολη, κάθε μέρα· ευτυχώς, από το Παγκράτι, δεν διακρίνεται το τσιμέντωμα της κ. Μενδώνη.

»Από τους μοϊκανούς Ινδιάνους, η τελευταία πανσέληνος του χρόνου έχει ονομαστεί Φεγγάρι Μακράς Νύχτας (Long Night Moon), καθώς ανατέλλει στις “μεγαλύτερες” νύχτες του χρόνου, κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. Λάμπει δε πάνω από τον ορίζοντα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατά τη Θεογονία του Ησίοδου η Σελήνη είναι κόρη του Υπερίωνα και της Θείας, αδελφή της Ηούς (Αυγής) και του Ηλιου, που τη φωτίζει αιωνίως λόγω στενής… συγγένειας.

»Ετυμολογείται από το σέλας (φως), φωτεινή, λαμπερή… Ηράσθη θνητό, βοσκό, πλην ομορφόπαιδο, τον Ενδυμίωνα. Για χάρη της ο Δίας του χάρισε αθανασία και διαρκή νεότητα, πλην κοιμώμενου. Επισκεπτόταν λοιπόν κάθε βράδυ τον ομορφονιό η Σελήνη στον ύπνο του και έκανε… ό,τι έκανε (απαιτείται γονική συναίνεση!)· και επειδή μιλάμε για μυθολογία, το κάνει ακόμα…».

Με την πιο τυχερή πανσέληνο της χρονιάς να λάμπει ακόμα, καίτοι στη χάση της. Εύχομαι σε όλες/όλους Καλή Χρονιά, με Υγεία και Τύχη! Βγαίνω με βροχή… αστεριών!

πηγή