Οι πίτες της Ηπείρου

Καίτη Βλάχου

Είναι γνωστό σε Ανατολή και Δύση ότι δε φοβούνται τίποτα οι απόγονοι του Πύρρου γιατί ανέκαθεν, όπως αναφέρει η παράδοση, τρέφονταν με πίτες της Ηπείρου! Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 100 παραλλαγές του παραδοσιακού ηπειρώτικου εδέσματος και ως εκ τούτου δε δύναμαι να τις απαριθμήσω. Μπορούμε να μοιραστούμε όμως λίγες συνταγές γι’ αυτές τις πίτες και μαζί τη νοστιμιά τους.

Με τη ζύμη που περίσσεψε από το άνοιγμα των φύλλων και λίγο τυρί φτιάχνουμε «παιδάκια» της πίτας και τα τηγανίζουμε για μεζέ.

Κοτόπιτα

Για το φύλλο:

  • 800 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση:

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο μερίδες
  • 4 κουταλιές λάδι
  • 4 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 150 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 5 αυγά
  • 2-3 κουταλιές σιμιγδάλι

Βάζουμε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Τα γυρίζουμε να ροδίσουν, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό). Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και σιγά σιγά το νερό, περίπου 1 – 1 1/2 φλιτζάνι, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε φύλλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, που πρέπει να εξέχει γύρω από το ταψί. Το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε το 1/3 του τυριού. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και αδειάζουμε το κοτόπουλο. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ζουμί και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και απλώνουμε το τρίτο φύλλο. Το βουτυρώνουμε, το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και απλώνουμε και το τελευταίο φύλλο. Το βουτυρώνουμε, χαράζουμε την πίτα μέχρι τη γέμιση και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Μπλατσαριά

  • 500 γραμμ. καλαμποκάλευρο
  • + 1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
  • 1 κιλό λαχανικά (σπανάκι, πράσα, λάπαθα, κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό κ.λπ.)
  • 200 γραμμ. γιαούρτι
  • 500 γραμμ. φέτα
  • 100 γραμμ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε τα 500 γραμμ. καλαμποκάλευρο σε μπολ, ρίχνουμε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί, αλάτι και ζυμώνουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα τρίβουμε. Τα βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, πιπέρι, 2-3 κουταλιές καλαμποκάλευρο και το μισό βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε και τα στρώνουμε πάνω στο φύλλο. Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με το υπόλοιπο καλαμποκάλευρο. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά.

Μακαρονόπιτα

Για το φύλλο:

  • 500 γραμμ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι
  • νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση:

  • 400 γραμμ. μακαρόνια με τρύπα
  • 150 γραμμ. φέτα
  • 100 γραμμ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 4 αυγά
  • 150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι

Φτιάχνουμε 3 φύλλα όπως αναγράφεται παραπάνω. Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με μία κουταλιά βούτυρο. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο, προσέχοντας να εξέχει γύρω γύρω. Το πασπαλίζουμε με το 1/3 του τυριού, απλώνουμε το δεύτερο, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι και βάζουμε και το τρίτο φύλλο. Προσθέτουμε στα μακαρόνια τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και το υπόλοιπο βούτυρο. Τα ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε προς το κέντρο τα φύλλα που εξέχουν και τα ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα.

Τραχανόπιτα

  • 500 γραμμ. γάλα
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 4 αυγά
  • 350 γραμμ. φέτα
  • 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
  • 200 γραμμ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τον τραχανά με νερό να τον σκεπάζει 2 δάχτυλα. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο κατά τη διάρκεια του βρασμού. Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, τη φέτα τριμμένη, το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον τραχανά. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το μείγμα. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω και ψήνουμε την πίτα σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας.

πηγή