Τσεπέλοβο: Το παραμυθένιο χωριό στα Ζαγοροχώρια με πέτρινα αρχοντικά και άγρια φύση

Πέτρινα αρχοντικά, άγρια φύση και παραδοσιακά γεφύρια συνθέτουν το τοπίο στο χωριό Τσεπέλοβο που αν και το πιο απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα Ζαγοροχώρια είναι από τα ομορφότερα.

Στο σύμπλεγμα των Ζαγοροχωριών υπάγονται 46 πανέμορφα χωριά με τη δική τους ταυτότητα, αλλά και την ίδια ηπειρώτικη αρχιτεκτονική φωλιασμένα μέσα σε μια μοναδική φύση με ποτάμια, παραδοσιακά γεφύρια ζεστή φιλοξενία και μια νόστιμη γαστρονομία που κερδίζει τους επισκέπτες αυτού του τόσου ξεχωριστού τόπου.

Αν και το Πάπιγκο είναι από τα πιο δημοφιλή, τα τελευταία χρόνια περισσότερα χωριά γίνονται γνωστά ξεπηδώντας από τις ορεινές τοποθεσίας που είναι χτισμένα και είναι το ένα πιο όμορφο από το άλλο.

Τσεπέλοβο: Το απομακρυσμένο χωριό του συμπλέγματος με την άγρια φύση
Πιο απομακρυσμένο από τα άλλα χωριά του συμπλέγματος βρίσκεται το Τσεπέλοβο, το οποίο έχσει μια αρχοντική φινέτσα και σε συνδυασμό με την άγρια φύση που το περιβάλλει είναι το κατάλληλο μέρος για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις. Όχι, ότι το καλοκαίρι, με την πλούσια βλάστηση, όπως και οι Κήποι, δεν γοητεύουν τον επισκέπτη που θα εντυπωσιαστεί με τη γραφικότητα του σκηνικού.

Το Τσεπέλοβο, το χωριό της Μαρίκας Κοτοπούλη, ακολουθεί την παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική με τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα γραφικά σοκάκια να οδηγούν στην κεντρική πλατεία και σε εκκλησίες. Μάλιστα, στο χωριό υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως ο Ιερός Ναός του αγίου Νικολάου – χτισμένος από τον 18ο αιώνα.

Να αναφέρουμε πως το Τσεπέλοβο, στο οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα το πασίγνωστο Γεφύρι του Κόκκορη, έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται οι επισκέπτες του τόπου.

Για να γνωρίσετε καλύτερα αυτό το γραφικό χωριό ο καλύτερος τρόπος είναι φυσικά να το περπατήσετε από άκρη σε άκρη. Φορέστε τα αθλητικά σας και ένα ζεστό πανωφόρι και περιπλανηθείτε μέσα στα σοκάκια με τα πέτρινα αρχοντικά, τις περιποιημένες αυλές, επισκεφτείτε τους ναούς, απολαύστε τη φύση και στο τέλος καθίστε στη πλατεία του χωριού.

Όπως θα δείτε το ψυχρό γκρι των αρχοντικών «ζεσταίνει» το μπλε χρώμα στα παράθυρα των κατοικιών σπάζοντας τη μελαγχολική εικόνα που ίσως συναντήσετε αυτή την εποχή και λόγω του καιρού -εξάλλου στην Ήπειρο ο χειμώνας έρχεται νωρίτερα και σίγουρα θα απολαύσετε ένα διαφορετικό σκηνικό, ανάλογα την εποχή, που πλέον δεν το συναντάμε στις μεγαλουπόλεις.

Αν σας αρέσουν οι πεζοπορικές διαδρομές αξίζει να πάτε από το Τσεπέλοβο προς το χωριό Καπέσοβο, από τον παλιό δρόμου, όπου ένωνε τα δύο χωριά, απολαμβάνοντας μια διαδρομή σε ένα πλούσιο φυσικό περιβάλλον μέσα στο δάσος. Η απόσταση είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και ενδείκνυνται να έχετε καλή φυσική κατάσταση.

Τι να κάνετε στην ευρύτερη περιοχή
Για να εξερευνήσετε τα Ζαγοροχώρια θα κάνετε κάμποσα χιλιόμετρα έτσι ώστε να δείτε όμορφα χωριά, αξιοθέατα και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας σε εναλλακτικές δραστηριότητες στη φύση.

Στο πρόγραμμα σας, μεταξύ άλλων, μπορείτε να βάλετε τις Κολυμπήθρες, βρίσκονται κοντά στο Πάπιγκο, να κάνετε rafting στο Βοϊδομάτη, να δείτε το γεφύρι του Κόκκορη, οι πιο θαρραλέοι να πεζοπορήσετε στο φαράγγι του Βίκου.

πηγή