Πώς διαμορφώνει τα ταξίδια η κλιματική κρίση έως το 2040 | Τι θα συμβεί σε Ελλάδα

«Tα ταξίδια όπως γνωρίζουμε θα μπορούσαν να είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης» λόγω της κλιματικής κρίσης, διαπίστωσε η έκθεση A Sustainable Future for Travel της Intrepid Travel.

Η μελέτη περιγράφει την εικόνα ενός «δυστοπικού μέλλοντος» όπου υπάρχουν μόνο εικονικές διακοπές και η ατομική μετακίνηση περιορίζεται από διαβατήρια άνθρακα.

Συντάχθηκε σε συνεργασία με το The Future Laboratory, και προβλέπει πώς θα μοιάζει ο κόσμος των ταξιδιών μέχρι το 2040 εάν δεν ληφθούν μέτρα για το κλίμα τώρα.

Τι θα συμβεί σε Ελλάδα

Προορισμοί όπως το Βέλγιο, η Σλοβενία ​​και η Πολωνία φαίνονται έτοιμοι να γίνουν δημοφιλείς για διακοπές, καθώς προορισμοί όπως η Μαγιόρκα και η Ελλάδα γίνονται «καυτοί» και οι ταξιδιώτες «κυνηγούν τη σκιά» εν μέσω κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα «η άνοδος της θερμοκρασίας της γης θα σημαίνει επίσης ότι προορισμοί όπως η Λαπωνία θα δυσκολευτούν να διατηρήσουν τη χιονισμένη γοητεία τους, σηματοδοτώντας το τέλος στα ταξίδια του Άγιου Βασίλη».

Η έκθεση εστιάζει σε λύσεις για την τρέχουσα κρίση, όπως τα «ταξίδια θετικά για τους ανθρώπους» και οι «εφήμερες αποδράσεις».

Με τα «ταξίδια θετικά για τους ανθρώπους», οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ «δημιουργούν βαθύτερες ανθρώπινες συνδέσεις».

«Η συμμετοχικότητα θα είναι επίσης καίριας σημασίας, με ταξιδιωτικές εταιρείες όπως η Intrepid να επικεντρώνονται στην κοινωνική αλλαγή μέσω της σύνδεσης, να επενδύουν στη στρατολόγηση περισσότερων γυναικών ηγετών σε τοποθεσίες όπως το Μαρόκο και η Ινδία, να διπλασιάζουν τον αριθμό των γυναικών ηγετών τα τελευταία χρόνια και να εισάγουν 100 νέες με επίκεντρο τους αυτόχθονες ταξίδια το 2023», επισημαίνεται.

Άλλες τάσεις είναι η «ενισχυμένη οικολογική κινητικότητα», με τα εργαλεία σχεδιασμού να προτείνουν τις πιο βιώσιμες επιλογές.

Τα ταξίδια με τρένο θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της αναγεννητικής προσέγγισης με λοβούς ύπνου τύπου διαστημόπλοιου που παρέχουν άνεση σε υπερ-γρήγορα ταξίδια με τρένο που επίσης βοηθούν στην άρση της ανάγκης για αεροπορικά ταξίδια.

Η παρακολούθηση του άνθρακα θα γίνει πιο εξατομικευμένη χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και η επισήμανση του γίνεται κανόνας.

Όπως υπογραμμίζει ο Darrell Wade, συνιδρυτής και πρόεδρος του Intrepid Travel, «ο τουρισμός πρέπει να εξελιχθεί και να γίνει αναγεννητικός, καθώς το σημερινό μοντέλο είναι μη βιώσιμο.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το μέλλον πρέπει να είναι διαφορετικό από το business as usual.
Το ρολόι χτυπά για τον πλανήτη μας και το μέλλον της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας απομένει περιορισμένος χρόνος.
Απαιτείται άμεση συλλογική δράση και καινοτομία για να απελευθερωθούν τα ταξίδια και θα επιτευχθούν πραγματικά οι τεράστιες δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη στον κλάδο».

πηγή