«Τα μαντεία του αρχαίου κόσμου»: Από τη Δωδώνη και τους Δελφούς μέχρι το Ταίναρο

DEA / ALBERT CEOLAN VIA GETTY IMAGES

Μια περιήγηση τέχνης, αρχαιολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας.

Συνεκτικοί κρίκοι του αρχαίου κόσμου ήταν τα μαντεία και οι Έλληνες ευλαβικά συνέρρεαν σε αυτά. Τα στόλισαν με ναούς, θέατρα, γυμνάσια, στοές, θησαυρούς και έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς, που ακόμα και σήμερα κόβουν την ανάσα.

Δωδώνη, Δελφοί, Τροφώνιο, Δίδυμα, Αχέροντας, Ταίναρο αποτελούν μερικούς μόνο από τους σταθμούς στην καταβύθιση στον κόσμο των μαντείων της ελληνικής αρχαιότητας που θα επιχειρήσει στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat, ο Τάσος Παπαδόπουλος, ιστορικός – αρχαιολόγος, ξεναγός και υποψήφιος διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας, στην νέα ενότητα «Τα μαντεία του αρχαίου κόσμου».

Η παντοτινή αγωνία για τα μελλούμενα

«Ένας δίαυλος είναι τα μαντεία. Μια μυστική ατραπός που γεφυρώνει την προαιώνια αγωνία του ανθρώπου να γνωρίσει τα μελλούμενα, μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη που δεν σταμάτησε να ταλανίζει την ανθρώπινη ψυχή από την αυγή του χρόνου έως τις μέρες μας.

Τα ερωτήματα πολλά και ετερόκλητα: Πώς θα επεκτείνω το βασίλειο μου; Πού να ιδρύσω την αποικία μου; Από τι πρέπει να φυλάγομαι; Πως θα κάνω τον τάδε να με αγαπήσει; Με ποιον πρέπει να παντρέψω την κόρη μου; Πώς θα γίνω πλούσιος; Πότε θα πεθάνω;

Οι Έλληνες ίδρυσαν τα μαντεία τους σε τόπους όπου φανερώθηκε η θεϊκή παρουσία. Ένα βάραθρο, ένα χάσμα, μια πηγή, ένα δέντρο, ένας οιωνός μπορεί να ήταν κάποιο από τα σημεία που επέλεξαν οι Θεοί για να δηλώσουν την παρουσία τους στους θνητούς.

“Γιε του Αιακού να φυλαχτείς από τον Αχέροντα ποταμό και το φρούριο της Πανδοσίας, γιατί είναι πεπρωμένο να βρεις εκεί το θάνατο…”

Δελφικός χρησμός που δόθηκε στον Αλέξανδρο Α΄ τον Μολοσσό της Ηπείρου

Μαζί με τη θεϊκή βούληση όμως συμπορεύεται κάποτε και η σοφία των νεκρών, των αγαπημένων που διάβηκαν τον Αχέροντα και μαζί με τον Θάνατο απόκτησαν μια σκοτεινή γνώση σαν μελαγχολικό αντίδωρο.

Λοξοί οι χρησμοί των Θεών, παράδοξοι αυτοί των νεκρών και ο άνθρωπος έρμαιο μιας αμφίβολης μοίρας που γυρεύει τις απαντήσεις στα μαντεία. Ίσως βέβαια οι απαντήσεις να είναι ήδη γνωστές, ίσως να βρίσκονταν πάντα εκεί -κλεισμένες μέσα στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής- όμως τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο Θεός και αυτόν έψαξαν οι Έλληνες να βρουν στα μαντεία του αρχαίου κόσμου».

«Τα μαντεία του αρχαίου κόσμου»: Από τη Δωδώνη και τους Δελφούς μέχρι το

REMBRANDT AND THE CAT

Info
Τρίτες 2, 9, 16, και 23 Φεβρουαρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat.
Πλατφόρμα zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 30 ευρώ

Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Πηγή