Φαράγγι Βίκου: Το θαύμα της φύσης στην Ήπειρο

Αν μας έλεγαν να υποδείξουμε μόνο ένα φυσικό αξιοθέατο στην Ήπειρο, αυτό αδιαμφισβήτητα θα ήταν το φαράγγι του Βίκου. Για όσους δεν το έχουν επισκεφτεί από κοντά πρόκειται, στην κυριολεξία, για ένα θαύμα της φύσης, με τις εικόνες που αντικρίζουν εδώ οι επισκέπτες να αποτυπώνονται για πάντα στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.

Πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Βίκου- Αώου, το φαράγγι αποτελεί καταφύγιο για πλήθος ειδών χλωρίδας και πανίδας, έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και το βάθος του το έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Το φαράγγι του Βίκου και το ρεκόρ Γκίνες

Το φαράγγι του Βίκου, ένα καταπληκτικό δημιούργημα της φύσης στο Ζαγόρι, λοιπόν, κατέχει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, καθώς πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου, με το βάθος του να ξεπερνάει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα χίλια μέτρα! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι πολλοί του έχουν αποδώσει το χαρακτηρισμό του «Γκραν Κάνιον» της Ελλάδας.

Το φαράγγι βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στα νοτιοδυτικά της Γκαμήλας, σε υψόμετρο από 550 έως 1.780 μέτρα, και η γέννησή του αποδίδεται σε έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις. Η αρχή του εντοπίζεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο και η κατάληξή του είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό, κοντά στην Αρίστη. Το ποτάμι που το διαρρέει είναι ο Βοϊδομάτης.

Ωστόσο, και ο ποταμός που διαρρέει το περίφημο φαράγγι του Βίκου είναι εξίσου εντυπωσιακός. Ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης κι εκτός από την εντυπωσιακή διαύγεια του, είναι και πόσιμος.

Πρόκειται για ποταμό του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμο του Αώου, με τις πηγές του να εντοπίζονται κάτω από το χωριό Βίκος. Συνολικά έχει μήκος 15 χιλιομέτρων και στο τέρμα του συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα. Στη διαδρομή του, μέσα σε περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, δέχεται υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου.

πηγή