Οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του Νέστου: Εικόνες που προκαλούν δέος

Σχεδόν 243 χιλιόμετρα διαδρομής, μοναδική φυσική ομορφιά και εικόνες που πλημμυρίζουν το μυαλό με χρώματα, ήχους και αρώματα. Αυτή είναι η πορεία που ακολουθεί ο ποταμός Νέστος και εντός και εκτός Ελλάδας και οι εικόνες από ψηλά καθηλώνουν και σε προσκαλούν να γνωρίσεις αυτό το ποτάμι καλύτερα από κοντά. Ο ποταμός Νέστος ακολουθεί μια μεγάλη διαδρομή και στο πέρασμά του ποτίζει εκτάσεις και κινείται δίπλα σε χωριουδάκια και μεγαλύτερους οικισμούς. Είναι το ποτάμι της ζωής όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι που ζουν σε αυτά καθώς στις όχθες και τα νερά του ζουν δεκάδες είδη τις πανίδας.

Ο ποταμός Νέστος ανήκει στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας και στην πραγματικότητα ο ρους του οριοθετεί με φυσικό τρόπο τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης. Από όπου περνάει δημιουργεί μαγευτικά τοπία και δίνει ζωή στο πέρασμά του.

Ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο κομμάτι του Νέστου είναι στη διαδρομή που ξεκινάει περίπου από το ύψος της Σταυρούπολης στην Ξάνθη και επί σχεδόν 20 χιλιόμετρα, ο ποταμός επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τους μαιάνδρους του. Από ψηλά οι εικόνες είναι άκρως εντυπωσιακές και η θέα τους προκαλεί δέος.

Πώς να θαυμάσεις τις μοναδικές εικόνες

Αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να θαυμάσεις από ψηλά τους μαιάνδρους του Νέστου και όχι μέσα από drone, η απάντηση είναι θετική. Υπάρχει ένα σημείο που αξίζει να το προσεγγίσεις για να θαυμάσεις αυτή την ομορφιά. Αν βρεθείς στην περιοχή αρχικά πήγαινε στη Σταυρούπολη. Από εκεί θα πρέπει να κινηθείς προς τον οικισμό των Τοξοτών, μέσα από το χωριό Κομνηνά καθώς αλλά και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Λιβερά και Κρωμνικό. Εκεί λοιπόν θα δεις ότι υπάρχει μια εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων. Από εκεί φαίνονται καθαρά οι εντυπωσιακοί μαίανδροι του Νέστου. Επιπλέον εκτός από τον ποταμό στη θέση ύψωμα Καρπούζι μπορείς να θαυμάσεις και τον κάμπο της Ξάνθης ακόμη και τη Θάσο, αν ο καιρός είναι καθαρός. Το μάτι χάνεται σε ομορφιές που ίσως δεν πίστευες ότι υπάρχουν.

Αν βρεθείς στην περιοχή που περνά ο Νέστος για διακοπές, είναι καλή ευκαιρία να γνωρίσεις και τα όμορφα χωριά της περιοχής. Ο ποταμός που λατρευόταν σαν θεός κρύβει πολλές εκπλήξεις στους οικισμούς του. Δεν πρέπει να χάσεις, επίσης, και τον καταρράκτη Λειβαδίτη που ξεχωρίζει στα Βαλκάνια.

Ξάνθη αλλά και Κομοτηνή παραδίπλα υπόσχονται να σου προσφέρουν μια ξεχωριστή φιλοξενία και ένα ιδιαίτερο άρωμα ανατολής!

πηγή