IPK International | Διεθνής τουρισμός: Ισχυρό βήμα ανάκαμψης το 2022- Ζήτηση για διακοπές στην παραλία και τις πόλεις

Το 2022 μπορεί να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού και τα εξερχόμενα ταξίδια παγκοσμίως να φτάσουν στο 50% έως 60% των επιπέδων προ πανδημίας. Στα επίπεδα του 2019 ο όγκος των εξερχόμενων ταξιδιών θα φτάσει το αργότερο το 2024.

Την εκτίμηση αυτή δίνει το World Travel Monitor της IPK International για τις διεθνείς ταξιδιωτικές τάσεις, που διενεργείται εδώ και χρόνια για λογαριασμό της έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου. Η έρευνα αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη παγκοσμίως για τις εξερχόμενες ταξιδιωτικές τάσεις στην Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική. Το World Travel Monitor βασίζεται σε πληροφορίες από περισσότερες από 60 χώρες και λαμβάνει υπόψη το 90% της παγκόσμιας ζήτησης για εξερχόμενα ταξίδια.

Όπως τονίζεται, παρατηρείται έντονη ζήτηση για διακοπές για ταξίδια τους επόμενους μήνες. Έτσι, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες για την εξέλιξη της πανδημίας και της κρίσης στην Ουκρανία, τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη και σαφή ανάκαμψη.

 

Διακοπές στον ήλιο και στην παραλία αλλά και στην πόλη

Ενώ τα ταξίδια διακοπών συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση το 2022, το ενδιαφέρον για επαγγελματικά ταξίδια τους επόμενους μήνες είναι επίσης σταθερό. Όσον αφορά τους τύπους διακοπών που σχεδιάζουν οι άνθρωποι, οι διακοπές με ήλιο και παραλία παραμένουν μακράν οι πιο δημοφιλείς και φέτος, ακολουθούμενες από διακοπές στην πόλη (με ανοδική τάση) και διακοπές κοντά στη φύση.

 

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί το 2022 

Σε όλο τον κόσμο, οι εφετινοί πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία και ακολουθούν η Γαλλία και οι ΗΠΑ στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Αν και οι προορισμοί στην ίδια ήπειρο εξακολουθούν να επιλέγονται περισσότερο, τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι περιζήτητα ειδικά μεταξύ των Αμερικανών και των Ασιατών.

 

Παράγοντες ανάπτυξης το 2021

Το 2021 τα ταξίδια διακοπών παρουσίασαν αύξηση 4%, ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια είχαν μείωση και το δεύτερο έτος της πανδημίας (14%).

Το 2021, ο νούμερο ένα μοχλός ανάπτυξης ήταν οι διακοπές στον ήλιο και την παραλία, οι οποίες αυξήθηκαν από έτος σε έτος κατά 30%. Όλες οι άλλες αγορές διακοπών δεν είχαν σημαντική ανάκαμψη πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών πόλης.

Προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέγραψαν διψήφια αύξηση άνω του μέσου όρου, λόγω της έντονης διεθνούς ζήτησης για και διακοπές σε ηλιόλουστους προορισμούς στην παραλία.

Σε σύγκριση με το 2020, τόσο η μέση διάρκεια ενός ταξιδιού όσο και το ποσό των χρημάτων που δαπανήθηκαν αυξήθηκαν.

 

Ταξίδια στην εποχή της πανδημίας: ζήτηση για περισσότερες πληροφορίες και ψηφιοποίηση

Αποτέλεσμα της πανδημίας, όπως επισημαίνει η έρευνα, είναι ότι, οι άνθρωποι θέλουν πιο ολοκληρωμένες και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες για τα ταξίδια και τις διακοπές. ταυτόχρονα θέλουν περισσότερη ψηφιοποίηση.

Μια ειδική έρευνα της IPK για την ψηφιοποίηση και τα ταξίδια εντόπισε τα ακόλουθα ευρήματα: σχεδόν το 75% των ταξιδιωτών θεωρούν επιζητούν ψηφιακές υπηρεσίες σχετικές με τη δυνατότητα κράτησης ξενοδοχείων, πτήσεων, εκδηλώσεων καθώς και για επισκέψεις σε εικονικά αξιοθέατα για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει για την ολοκληρωμένη διαδικτυακή παρουσία και την ηλεκτρονική δυνατότητα κράτησης προορισμών. Η δυνατότητα χρήσης μιας εφαρμογής για κράτηση εισιτηρίων, αξιοθέατων και μουσείων και η χρήση ψηφιακών μεθόδων πληρωμής είναι επίσης υψηλή στη λίστα προτεραιότητας των εξερχόμενων ταξιδιωτών.

Πηγή