Μουσείο του Λούβρου: Δωρεάν ψηφιακή περιήγηση σε 480.000 έργα τέχνης

Για πρώτη φορά το μουσείο του Λούβρου διαθέτει ψηφιακά ολόκληρη τη συλλογή έργων του, μέσα από μία νέα βάση δεδομένων και μία νέα, εκσυγχρονισμένη ιστοσελίδα.

Από τη Νίκη Αλεξοπούλου

Υπάρχουν λίγα μέρη τόσο εικονικά όσο το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Δεν αποτελεί μόνο μία κορυφαία επιλογή για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Πόλη του Φωτός, αλλά στις προδημικές του ημέρες, ήταν το μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, που δέχεται περισσότερους από 10,2 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Με δύο νέα ψηφιακά εργαλεία, το μουσείο του Λούβρου φέρνει τον πλούτο των συλλογών στα χέρια του κόσμου. Πρόκειται για μία νέα πλατφόρμα, η οποία συγκεντρώνει όλα τα έργα τέχνης του μουσείου σε ένα μέρος, καθώς και μια νέα, βελτιωμένη ιστοσελίδα, που είναι πιο φιλική προς το χρήστη, ελκυστική και συναρπαστική.

Η νέα βάση δεδομένων

Σχεδιασμένη τόσο για τους ερευνητές όσο και για τους λάτρεις της τέχνης, η νέα βάση δεδομένων περιέχει ήδη περισσότερες από 482.000 καταχωρήσεις. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο, μακροπρόθεσμα δάνεια και έργα που βρίσκονται στην αποθήκη του μουσείου.

Η νέα πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εξερευνήσουν τις συλλογές με διάφορους τρόπους. Διαθέτει απλές ή σύνθετες αναζητήσεις, καταχωρήσεις από επιμελητήριο και θεματικά άλμπουμ. Ένας διαδραστικός χάρτης βοηθά τους επισκέπτες να εξερευνήσουν το μουσείο ανά όροφο και ανά δωμάτιο.  Η νέα βάση ενημερώνεται τακτικά και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στην έρευνα.

Η νέα ιστοσελίδα

Σχεδιασμένο για να προσεγγίσει ένα ευρύτερο κοινό, η νέα ιστοσελίδα του μουσείου χωρίζεται σε τρεις κύριες ενότητες: «Visit», «Explore» και «What’s on». Εικόνες και βίντεο είναι διαθέσιμα σε τέσσερις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Κινέζικα.

Οι χρήστες μπορεί να επισκεφθούν το μουσείο μέσω tablet και υπολογιστών, παρ’ όλα αυτά η νέα ιστοσελίδα είναι σχεδιασμένη και για χρήστες κινητών, δεδομένης της ευρείας χρήσης τους σήμερα. Ο ανανεωμένος ιστότοπος έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει ολοένα περισσότερο ψηφιακό περιεχόμενο του μουσείου.

Η ψηφιακή συλλογή

Η νέα ιστοσελίδα χωρίζει τις συλλογές σε ενότητες, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έπιπλα, υφάσματα, κοσμήματα, επιγραφές και αντικείμενα που εκτείνονται σε οκτώ τμήματα του μουσείου.

Οι χρήστες μπορούν επίσης να αναζητήσουν ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης, να περιηγηθούν στη συλλογή ανά θέμα ή να ακολουθήσουν μια θεματική συλλογή που δημιουργήθηκε από το τμήμα επιμελητηρίου του μουσείου.

 Τα νέα ψηφιακά εργαλεία είναι το αποκορύφωμα μίας προετοιμασίας που διήρκησε περισσότερα από δύο χρόνια. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθυντής του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, τα νέα εργαλεία «έρχονται την κατάλληλη στιγμή όταν αυτή η κρίση υγείας και το κλείσιμο των μουσείων αποκαλύπτουν τις προσδοκίες του κοινού».

«Η εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά του Λούβρου είναι τώρα μόνο ένα κλικ μακριά! Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ψηφιακό περιεχόμενο θα εμπνεύσει περαιτέρω τους ανθρώπους να έρθουν στο Λούβρο για να ανακαλύψουν προσωπικά τις συλλογές».

 «Είναι ένα βήμα που προετοιμάζεται εδώ και αρκετά χρόνια με στόχο την εξυπηρέτηση του κοινού καθώς και των ερευνητών. Η προσβασιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της αποστολής μας«, δήλωσε ο πρόεδρος-διευθυντής Jean-Luc Martinez.

Ο ιστότοπος του μουσείου, το 2020, κατέγραψε 21 εκατομμύρια επισκέψεις, «και μας ακολουθούν 10 εκατομμύρια συνδρομητές στα κοινωνικά δίκτυα», θυμάται. «Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει πραγματική χρήση αυτών των εργαλείων πέρα ​​από αυτά που είχαν αρχικά δημιουργηθεί, δηλαδή για να προετοιμαστούν για την επίσκεψη».

Το Λούβρο έκλεισε στους επισκέπτες κατά την έναρξη της πανδημίας και άνοιξε για λίγο το καλοκαίρι με νέες προφυλάξεις COVID-19. Το μουσείο παραμένει κλειστό για τους επισκέπτες αυτή τη στιγμή λόγω του lockdown στο  Παρίσι και επί του παρόντος βρίσκεται υπό ανακαίνιση, όπως η προσθήκη νέων συστημάτων ασφαλείας, ο καθαρισμός γλυπτών και η αναδιοργάνωση εισόδων.

Με πληροφορίες από louvre.fr/en 

Πηγή