«Πλαφόν» στις γέννες, κυρώσεις για δήμους, εθνικό μητρώο και «επιβράβρευση» στους επιμελείς ιδιοκτήτες
Το νομοσχέδιο «για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα» παρουσίασε σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Με το νομοσχέδιο, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά οι 10 αλλαγές
1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).
2. Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων.
3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς. Περιλαμβάνει στοιχεία υγείας, ταυτότητας και αναπαραγωγής του ζώου, καθώς και του ιδιοκτήτη/εκτροφέα/αναδόχου: Κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, κωδικός σήμανσης θηλυκού γονέα, φύλο, χρώμα, φυλή, ημερομηνία στείρωσης, ιατρικές πράξεις, εμβολιασμοί, φαρμακευτική αγωγή, απώλεια/εύρεση, θάνατος, τρόπος απόκτησης, ένδειξη ιδιότητας ως ζώου υπηρεσίας, κυνηγετικού ή ποιμενικού σκύλου, φωτογραφία, αριθμός έγκρισης εκτροφέα, καταγραφή γεννών και απογόνων, ΑΦΜ/στοιχεία ταυτότητας/ στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη/αναδόχου/εκτροφέα.
4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή. Άδεια σε ιδιοκτήτη δεσποζόμενου για 1 αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, με δήλωση υποψήφιων αναδόχων για τα νεογέννητα. Άδεια σε ερασιτέχνες εκτροφείς για αναπαραγωγή με όρια και προϋποθέσεις. Ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή. Κανόνας η υποχρεωτική στείρωση σε κάθε άλλη περίπτωση. Εξαιρέσεις μόνο με ιατρική βεβαίωση. Κανόνας η υποχρεωτική στείρωση σε κάθε άλλη περίπτωση. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε ορίζοντα 5ετίας. Απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop. Απαγόρευση αγγελιών για ζευγάρωμα. Πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.
Ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης:
-Εγκατάλειψη, πυροβολισμός, εκούσιος τραυματισμός, φόλες (δηλητηρίαση. )
-Αυστηροποιούνται ποινικές κυρώσεις για σοβαρής απαξίας πράξεις κακοποίησης
-Αυστηροποιούνται ποινικές κυρώσεις για σοβαρής απαξίας πράξεις κακοποίησης
-Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις
Ενδεικτικά: Επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου >6 φορές
-Αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σοβαρές διοικητικές παραβάσεις
Ενδεικτικά: Υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίςαναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής
6. Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρημένα στο Μητρώο Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις.
Κάθε δήμος υποχρεούται, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ή μέσω συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει:
-Περισυλλογή,με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό.
-Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό.
-Σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή Στείρωση και περίθαλψη, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικώνυπηρεσιών.
-Φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους
-Υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές. Αποτέφρωση, μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων
7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους. Voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση. Μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.
8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από ΕΚΔΔΑ για τους δημοτικούς υπαλλήλους που περισυλλέγουν αδέσποτα ζώα. Εκπαίδευση Αξιωματικών και Λιμενοφυλάκων για θέματα κακοποίησης ζώων. Συνεργασία ΥΠΕΣ, ΥπΑΑΤ και ΥπΠαιδείας για τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.