ΚΠΙΣΝ: Εορταστική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ σε live streaming

Για να νιώσουμε ότι έρχονται Χριστούγεννα.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις 20.30, το ΚΠΙΣΝ, παρουσιάζει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, σε μια συναυλία για όλη την οικογένεια που θα μας εισάγει στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Το εορταστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το διάσημο μουσικό παραμύθι «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, την ορχηστρική σουίτα «Το καρναβάλι των ζώων» του Καμίγ Σεν-Σανς και τη «Φαντασία» πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ραλφ Βον Γουίλιαμς.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί μέσω live streaming στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ (www.snfcc.org), το κανάλι του στο YouTube και τη σελίδα του στο Facebook.

Συμφωνική Ορχήστρα της

Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Η βραδιά ανοίγει με δύο σύντομα αλλά ρυθμικά εμβατήρια που θα μας βάλουν στο χαρούμενο κλίμα των γιορτών: το εμβατήριο από το μπαλέτο Ο Καρυοθραύστης του Τσαϊκόφσκι, έργο ταυτισμένο με τα Χριστούγεννα όσο κανένα άλλο, και το εμβατήριο από την όπερα Η αγάπη για τα τρία πορτοκάλια του Προκόφιεφ.

Στη συνέχεια θα απολαύσουμε τη Φαντασία πάνω στο τραγούδι «Greensleeves» του Ραλφ Βον Γουίλιαμς. Ο Βρετανός συνθέτης έγραψε αυτήν την ορχηστρική μινιατούρα το 1934 βασισμένος πάνω στο αγγλικό παραδοσιακό τραγούδι «Greensleeves». Αρχικά, είχε γράψει τη συγκεκριμένη σύνθεση ως μέρος της όπερας του Sir John in love.  Στα χέρια του συνθέτη η πασίγνωστη μεσαιωνική μελωδία μετατρέπεται σε ένα υπέροχο κομμάτι διάρκειας τεσσάρων μόνο λεπτών που καταφέρνει να αποτυπώσει με νότες την πεμπτουσία της αγγλικής υπαίθρου.

Ακολουθεί Το Καρναβάλι των Ζώων (1886), το πιο γνωστό έργο του Γάλλου συνθέτη Καμίγ Σεν-Σανς. Πρόκειται για μια «ζωολογική φαντασία», όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος ο συνθέτης στον υπότιτλο του έργου, «grande fantaisie zoologique». Το Καρναβάλι των Ζώων είναι μια ορχηστρική σουίτα που αποτελείται από 14 εικόνες, η κάθε μία από τις οποίες περιγράφει ένα διαφορετικό ζώο σε ένα χορό μεταμφιεσμένων: το λιοντάρι, τον ελέφαντα, τις χελώνες, τις κότες, τα ψάρια, τον κούκο, κ.ά.

Με χιούμορ, φαντασία κι εφευρετικότητα ο συνθέτης δίνει φωνή σε όλα τα ζώα του καρναβαλιού μέσα από τα όργανα της ορχήστρας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ευφάνταστο έργο που έχει αγαπηθεί από πολλές γενιές ακροατών όλων των ηλικιών. Στη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος Πέτρου και η Νεφέλη Μούσουρα.

Η βραδιά κλείνει με το μουσικό παραμύθι Ο Πέτρος και ο λύκος που γράφτηκε το 1936 από έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες του 20ου αιώνα, τον Ρώσο Sergey Prokofiev, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν τη μουσική. Στη σύνθεση του ο Prokofiev δίνει μουσική φωνή στους ήρωες του παραμυθιού. Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα της ιστορίας: τα έγχορδα αντιπροσωπεύουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλί, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού, τα κόρνα τον λύκο, τα κρουστά (γκρανκάσα και τύμπανα) τους κυνηγούς. Έτσι, τα παιδιά, όσο περισσότερο ακούνε τη μελωδία, τόσο πιο αντιληπτές γίνονται οι μουσικές εικόνες της σύνθεσης που συμπληρώνουν το παραμύθι, όπως κάνουν και οι εικόνες στις σελίδες ενός βιβλίου. Νότες και λέξεις συνδυάζονται υπέροχα σε ένα έργο που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα μουσικά αριστουργήματα που απευθύνονται στα παιδιά. Το  παραμύθι αφηγείται ο ηθοποιόςΛευτέρης Ελευθερίου.

Δείτε τη συναυλία τη Δευτέρα 21/12 στις 20.30 ΕΔΩ.

Πηγή