Στον Μυτιληναίο η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Άκτιο – Αμβρακία

Ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Από τον Δημήτρη Μπαλή

Ας ελπίσουμε, αυτή τη φορά, να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία, που πραγματικά έχει περάσει από «χίλια μύρια κύματα».

Πέρυσι τον Απρίλιο, γράφαμε ότι το έργο έχει βαλτώσει. Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ ανέλαβε το έργο με μια απόφαση «σκούπα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχαμε την παράδοση στην κυκλοφορία των 15 χλμ., αλλά περιήλθε ξανά σε τέλμα καθώς περιμέναμε την εκδίκαση της προσφυγής της ιταλικής GD Infrastrutture στο ΣτΕ, κατά της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ.

Τελικά, μετά από μήνες, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακήρυξε προσωρινό ανάδοχο του έργου την εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. Αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των δικαιολογητικών της εταιρείας, ώστε να σταλεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο και να υπογραφεί η σύμβαση.

Το έργο, «Υπολειπόμενες Εργασίες για την ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Περιοχής του Άκτιου με το Δυτικό Άξονα Βορρά – Νότου», έχει προϋπολογισμό 150.000.000 ευρώ και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, για την απ’ ευθείας σύνδεση του άξονα «Άκτιο – Αμβρακία» με την Ιόνια Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου.

Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 μήνες. Με τη συμπλήρωση των 15 μηνών, υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 18 χλμ. του οδικού άξονα, από τα 33, 5 χλμ., συνολικά, που θα παρακάμπτουν την πόλη της Αμφιλοχίας, καθώς και να έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις, ώστε να γίνει ασφαλές το πιο επικίνδυνο τμήμα του υφιστάμενου οδικού δικτύου στο οποίο γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα.

«Βάλαμε στόχο την ολοκλήρωση ενός έργου που βρισκόταν σε τέλμα και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, για το πού οδηγεί η «σαλαμοποίηση» και ο κακός σχεδιασμός των έργων. Δεσμευτήκαμε πως ο οδικός άξονας που περιμένουν οι πολίτες επί χρόνια, επιτέλους θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Έτσι δεν θα κινδυνεύσουν και οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα και σήμερα μπορούμε να πούμε πως το έργο επιτέλους παίρνει πάλι μπρος και θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος,» ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Πηγή