Ένα δάσος μεγαλώνει μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στη Αυστρία

Και ίσως κάποια μέρα η φύση «να βρίσκεται μόνο μέσα σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους».

Τα γήπεδα ποδοσφαίρου είναι συνώνυμα της φασαρίας, της αναστάτωσης, των εντάσεων. Και φυσικά έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν αγώνες ποδοσφαίρου. Ενίοτε και ποικίλες εκδηλώσεις.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου Wörthersee στο Klagenfurt της Αυστρίας όμως έχει μετατραπεί σε δάσος. Και όχι. Δεν γκρέμισαν το γήπεδο για να φτιάξουν δάσος. Το ξεπροβάλλει μέσα στο γήπεδο εκεί που πριν υπήρχε το γρασίδι.

Συγκεκριμένα αυτό το τόσο ιδιαίτερο δάσος, που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Wörthersee στο νότιο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Καρινθίας αποτελείται από περισσότερα από 300 δέντρα, κάποια εκ των οποίων ζυγίζουν έως και 6 τόνους. Μεταξύ αυτών σκλήθρες, λευκές, ιτιές, σφένδαμοι, βελανιδιές και πολλά άλλα. Και η εικόνα των επιβλητικών αυτών δέντρων έρχεται σε αντίθεση με τις κερκίδες που το περικυκλώνουν, το τσιμέντο, τους προβολείς.

FOR FOREST – The Unending Attraction of

FOR FOREST – THE UNENDING ATTRACTION OF NATURE FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature

Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του δάσους, όπως γράφει το CNN, είναι ένα πρωτότυπο project του ελβετού καλλιτέχνη, Klaus Littmann και στόχος του ήταν να επιστήσει την προσοχή στην κλιματική αλλαγή και στην αποψίλωση των δασών.

Η έμπνευση για το project με τον τίτλο «Υπέρ του δάσος – η απέραντη έλξη της φύσης» (For Forest –  The Unending Attraction of Nature) ήρθε από ένα δυστοπικό σχέδιο του αυστριακού καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Max Peintner πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

«Στόχος μας ήταν να αμφισβητήσουμε την αντίληψή μας για τη φύση και να προβληματιστούμε για το μέλλον της» λέει ο Littmann προκαλώντας μας να σκεφτούμε πως ίσως κάποια μέρα η φύση «να βρίσκεται μόνο μέσα σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους».

Το γήπεδο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τις 8 Σεπτεμβρίου και έως τις 27 Οκτωβρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περπατήσουν μέσα στο δάσος.

Το Wörthersee είναι η έδρα της αυστριακής ποδοσφαιρικής ομάδας Austria Klagenfurt που επί του παρόντος θα παίζουν στο στάδιο Karawankenblick.

Τέλη Οκτωβρίου τα δέντρα του δάσους θα μεταφυτευτούν σε δημόσιο χώρο κοντά στο στάδιο.

Ο Littmann είναι γνωστός για τις πρωτοποριακές εγκαταστάσεις του, ένα από τα πιο πρόσφατα είναι το Jardin des Planètes στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Το Project «Για το δάσος» είναι η μεγαλύτερη δημόσια καλλιτεχνική εγκατάσταση στην Αυστρία μέχρι σήμερα.

GERT EGGENBERGER VIA GETTY IMAGES

GERT EGGENBERGER VIA GETTY IMAGES

GERT EGGENBERGER VIA GETTY IMAGES

GERT EGGENBERGER VIA GETTY IMAGES

GERT EGGENBERGER VIA GETTY IMAGES

 

Πηγές: For Forest NetCNN

Πηγή