Στο Συρράκο και φέτος το Θερινό Σχολείο

Από τις 25 μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στο Συρράκο το Θερινό Σχολείο με θέμα «τρωγοπίνοτας, πολιτισμικές και κοινωνικές προσεγγίσεις της αγροδιατροφικής παράδοσης».

Tο Θερινό Σχολείο Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου(ΘΕΣΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας / Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, διοργανώνεταισε συνεργασία με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων, την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου  και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  ΠΜΣ «Τοπική ιστορία – διεπιστημονικές προσεγγίσεις) με Σύμπραξη της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, του περιοδικού Τζουμερκιώτικα Χρονικά, του Brigade of Gastronomy, του Ομίλου Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ.Παπαγιάννης», του  ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Νικολάου και του Ορειβατικού Ομίλου Συρράκου.

Θεματικοί Άξονες των εργασιών είναι οι:1.Η διατροφή ως κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο.2.Η τροφή στη σύγχρονη γεωπονική και διατροφική έρευνα.3.Γαστρονομία και πολιτισμός. 4.Η χρήση και «κεφαλαιοποίηση» της τοπικής πολιτισμικής διατροφικής παράδοσης.

Όπως ανακοινώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Θερινό Σχολείο έχει εξελιχθεί σε θεσμό ταυτισμένο με την περιοχή των Τζουμέρκων. Με τον τρόπο του δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους επιστημονικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση(Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων), τους πολιτιστικούς συλλόγους και μουσεία. Έχει καταστεί σαφέστατη η προτεραιότητά  του να αναδείξει σε ισότιμο εταίρο τους επαγγελματίες καλώντας τους ως εισηγητές, ώστε να  αναπτυχθεί διάλογος και συνεργασία ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί προοδευτικά ένα δίκτυο συνεργασίας, ικανό να συμβάλλει στη δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν εκλεκτοί συνάδελφοι. Υπενθυμίζουμε τη συνεργασία με την εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ, που δηλώνει τις προθέσεις μας για στενή σχέση με τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και με το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων που υποστηρίζει αταλάντευτα το έργο μας.    Με άλλα λόγια, κάθε διοργάνωση του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων εξελίσσεται σε γιορτή των βουνών.

Πηγή

1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά