Άφιξη του πρώτου ιδιωτικού υδροπλάνου στα Ιωάννινα

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και η Hellenic Seaplane Association που εκπροσωπεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει συσταθεί για να προωθήσει την χρησιμότητα των υδροπλάνων στην χώρα μας, διοργανώνουν το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου στο πάρκο του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, εκδήλωση για την προσγείωση του πρώτου υπερελαφρού διθέσιου ιδιωτικού υδροπλάνου στη λίμνη Παμβώτιδα.

Το 2004 ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα λειτουργίας υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Με κύρια βάση την Κέρκυρα, τα υδροπλάνα για τέσσερα χρόνια (από το 2004 έως και το 2008) πραγματοποιούσαν πτήσεις προς τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Πάτρα, την λίμνη των Ιωαννίνων, το Brindisi της Ιταλίας. Όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν σαφή και ασφαλή δείγματα γραφής της αξιοπιστίας των υδροπλάνων, καθώς δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα ούτε από τις πτήσεις τους (ξεπέρασαν τις 15.000 μεταφέροντας περισσότερους από 180.000 επιβάτες) ούτε από την λειτουργία τους.

Τα υδροπλάνα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες και είναι αποδεδειγμένο πως μπορούν να αποτελέσουν για την χώρα μας μια αξιόπιστη λύση ως μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή.

Ειδικότερα, τα υδροπλάνα με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία μεγιστοποιούν την πολυχρηστικότητά τους, καθώς δύνανται να εκτελέσουν διάφορα είδη πτήσεων όπως:

• Τακτικές Επιβατικές πτήσεις,

• Έκτακτες Επιβατικές (Charter)

• Περιηγητικές (Sightseeing)

• Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα, κλπ)

• Νοσοκομειακές

• Έρευνας και Διάσωσης

• Πυρόσβεσης κ.λπ.

Είναι ένα ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο και συνυπάρχει αρμονικά με πλοία, ιδιωτικά σκάφη, αλιευτικά κ.α.

Η ύπαρξη πιστοποιημένου υδατοδρομίου στη λίμνη Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση η παρουσία υδροπλάνων σε αυτήν, προσθέτει υπεραξία, καθώς με τη χρήση αυτού του νέου μεταφορικού μέσου θα παρέχεται στους επισκέπτες της περιοχής ένας πρωτοποριακός και ελκυστικός τρόπος μετακίνησης, δίνοντάς τους επιπλέον επιλογές άφιξης και αναχώρησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα Γιάννενα θα μπορούν να συνδεθούν με εγχώριους τουριστικούς προορισμούς αλλά και με εξωχώριους και αντίστροφα και μάλιστα με απευθείας πτήσεις, όπως με την Κροατία, την Αλβανία και την Ιταλία.

Πηγή