Το «Μαύρο πρόβατο στο Τέξας» το καλύτερο παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο για το 2017

Οι συγγραφείς Κώστας Χαραλάς, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Αργυρώ Πιπίνη και Έλσα Μυρογιάννη και ο εικονογράφος Αχιλλέας Ραζής είναι οι μεγάλοι νικητές των τεσσάρων κρατικών βραβείων παιδικού βιβλίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τα βραβευμένα παιδικά και εφηβικά βιβλία είναι εκδόσεις του έτους 2016, στις οποίες κατέληξε η αρμόδια κριτική επιτροπή, κάνοντας την επιλογή της από τις βραχείες λίστες μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις.

Ειδικότερα:

  • Το κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Κώστα Χαραλά για το έργο του με τίτλο «Μαύρο πρόβατο στο Τέξας», εκδόσεις Μεταίχμιο 2016.
  • Το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον εικονογράφο Αχιλλέα Ραζή και στην συγγραφέα Αργυρώ Πιπίνη για το έργο τους με τίτλο «Μελάκ, μόνος», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016.
  • Το κρατικό βραβείο εφηβικού – νεανικού βιβλίου δόθηκε κατά πλειοψηφία στην Αλεξάνδρα Μητσιάλη για το έργο της με τίτλο «Ξυπόλυτοι ήρωες», εκδόσεις Πατάκη 2016, ενώ
  • το κρατικό βραβείο βιβλίου γνώσεων για παιδιά απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στην Έλσα Μυρογιάννη για το έργο της με τίτλο «Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο 2016.

Σύμφωνα με τις αιτιολογικές εκθέσεις της κριτικής επιτροπής, τα βραβευμένα βιβλία πραγματεύονται «ζητήματα ετερότητας, αλλά με έναν τρόπο υπαινικτικό και όχι επιβλητικό (Μαύρο πρόβατο στο Τέξας), επίσης το δύσκολο, αλλά ακόμα επίκαιρο προσφυγικό θέμα με έναν εικαστικό τρόπο που καταφέρνει να αποτυπώσει το σκοτάδι και τον φόβο όταν γίνονται ελπίδα για καλύτερο αύριο (Μελάκ, μόνος).

Ο φακός πέφτει και στα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, με έντονο το σχολιασμό της κοινωνικής πραγματικότητας της εποχής και των κοινωνικών/ταξικών διαστρωματώσεων, και προσοχή στην ψυχολογία των χαρακτήρων (Ξυπόλυτοι ήρωες) και, τέλος, μέσα από τη βιογραφία ενός Ηπειρώτη καλλιτέχνη, ενθαρρύνεται ένας γόνιμος προβληματισμός για θέματα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας καθώς και για ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης, αλλά και πολιτικής (Τα φαντάσματα του Θόδωρου Παπαγιάννη)».

Την αρμόδια κριτική επιτροπή κρατικών βραβείων παιδικού βιβλίου συναποτελούν: η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θράκης Αναστασία Οικονομίδου (πρόεδρος), η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μένη Κανατσούλη (αντιπρόεδρος), η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τασούλα Τσιλιμένη, η καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Αγγελική Γιαννικοπούλου, η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου, ο εικονογράφος Τζουλιάνο Καγκλής, η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή, η κριτικός Κατερίνα Δερματά και η κριτικός Χρύσα Κουράκη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή