Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για τη μετασεισμική ακολουθία

Στην εκτίμηση ότι το φαινόμενο σιγά – σιγά αποσβένεται προχώρησε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5 – 5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισολογίας Ακης Τσελέντης εκτίμησε ότι πιθανότατα ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν ο κύριος και ανέφερε ότι μπορεί να γίνει μετασεισμός έως και 6,1 Ρίχτερ: «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει», είπε εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ούτε από τη μετασεισμική δόνηση.

Πηγή