Στο Εδιμβούργο έφτιαξαν από την αρχή ένα πανέμορφο χωρίο με 11 σπίτια για 20 πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους

Ένα πολύ ξεχωριστό χωριό δημιουργήθηκε στο Εδιμβούργο. Σε αυτό θα συναντήσει κανείς μόλις 11 σπίτια, ολοκαίνουρια, με λιτή αλλά ευχάριστη διακόσμηση. Το καθένα εκτός από κουζίνα, μπάνιο και καθιστικό διαθέτει δύο υπνοδωμάτια και έναν μικρό κήπο για να φυτέψει κανείς λουλούδια ή να φτιάξει τον δικό του λαχανόκηπο.

Συνολικά σε αυτά τα 11 σπίτια θα διαμείνουν για διάστημα 12 έως 18 μηνών, 20 άτομα. Ουδείς εξ αυτών θα χρειαστεί να πληρώσει κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

Οι ένοικοι βέβαια είναι μια ειδική κατηγορία πολιτών που συναντάμε σε όλες τις χώρες και κυρίως στις μεγαλουπόλεις και ο τρόπος που ζουν αποτελεί και εύγλωττη απόδειξη του επιπέδου του ανθρωπισμού και του πολιτισμού μας.

Σε αυτό το χωριό λοιπόν όλοι οι ένοικοι θα είναι άστεγοι, που μέχρι τώρα προσπαθούσαν να επιβιώσουν ζώντας στους δρόμους.

ANDY BUCHANAN VIA GETTY IMAGES

Η ιδέα ήταν της φιλανθρωπικής οργάνωσης Social Bite και στόχος του project η παροχή ενός σταθερού και ασφαλούς χώρου διαμονής αστέγων που δεν θα θυμίζει όμως του καταθλιπτικούς ξενώνες που συναντάμε στις πόλεις.

Η παραμονή τους στα σπίτια αυτού του χωριού, σχεδιάζεται να είναι ένα ενδιάμεσο στάδιο κατά τον οποίο θα λάβουν την απαραίτητη βοήθεια για να ενταχθούν και πάλι ενεργά στην κοινωνία.

Ο Δήμος του Εδιμβούργου στήριξε το πρόγραμμα της οργάνωσης και φρόντισε να παραχωρήσει τη γη για να μπορέσει να δημιουργηθεί το χωριό.

Tα σπίτια σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Jonathan Avery και φυσικά είναι πλήρως επιπλωμένα ενώ στο χωριό υπάρχει και ένα κεντρικό κτίριο όπου οι κάτοικοι του χωριού μπορούν να τρώνε όλοι μαζί και να επιδίδονται σε δραστηριότητες. Επίσης υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό που θα τους παρέχει την υποστήριξη που χρειάζονται τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και για να επιλύσουν/δρομολογήσουν μια σειρά από ζητήματα, βασικά για την διαδικασία επανένταξή τους. 

Ήδη έχουν επιλεγεί τρία άτομα για να κατοικήσουν σπίτια του χωριού. Είναι ο Ryan, o Michael και ο Henry.

ANDY BUCHANAN VIA GETTY IMAGES

Ο Ryan αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και όπως λέει η απομόνωση που βιώνει ένας άστεγος επιβαρύνει την κατάστασή του. «Το να είμαι ξανά μέλος μιας κοινότητας θα με βοηθήσει πολύ. Θα ήθελα να ζήσω σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα είναι κάτι χαλαρωτικό για μένα και θα έχω την απαραίτητη υποστήριξη. Έχω ανάγκη από σταθερότητα για να μπορέσω να προχωρήσω».

Η επιλογή όσων θα κατοικήσουν τα σπίτια του χωριού θα γίνει από την φιλανθρωπική οργάνωση με την οποία συνεργάζεται η Social Bite, την «Cyrenians», η οποία βοηθάει άτομα που θέλουν αλλά για διάφορους λόγους διστάζουν ή αδυνατούν να σταματήσουν να ζουν ως άστεγοι.

Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που ήδη «τρέχει» («Housing First») και εστιάζει στο να πείσει τους άστεγους που κοιμούνται στον δρόμο να διαμείνουν σε ειδικά διαμερίσματα που διατίθενται σε διάφορες πόλεις, η οργάνωση Social Bite εκτιμά πως μέσα σε 18 μήνες βοηθηθούν τουλάχιστον 800 άστεγοι.

Το όλο project ήταν το αποτέλεσμα μια υποδειγματικής συνεργασίας μεταξύ των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των τοπικών αρχών και των κρατικών υπηρεσιών.

PHOTOS: ANDY BUCHANAN VIA GETTY IMAGES

Πηγή