Ελληνική πατέντα για βραβείο

της Μαρίας Αθανασίου

Ο Ιγνάτιος Φωτίου θα βρεθεί στα τέλη Μαΐου στο Άμστερνταμ, εκπροσωπώντας την ΤΟΒΕΑ στον τελικό του Chivas Venture. (Φωτογραφίες: Κωστής Σωχωρίτης)

Ξεκίνησαν όλοι ως… μαστροχαλαστές στα παιδικά τους χρόνια, πριν συνειδητοποιήσουν ότι το χόμπι τους μπορούσε να γίνει επάγγελμα στον τομέα της μηχανικής. Λίγο αργότερα δεν τους έφτανε πια αυτό· αποφάσισαν ότι ήθελαν οι δημιουργίες τους να βοηθούν άλλους ανθρώπους. Ο Ιγνάτιος Φωτίου και ο Γιώργος Σωτηριάδης, με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του καθηγητή Βασίλη Κωστόπουλου, έκαναν το όνερό τους πραγματικότητα με την υλοποίηση του Seatrac, μιας μη μόνιμης διάταξης, που χρησιμοποιείται από άτομα με αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, για να διευκολύνει την αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Σε μερικές εβδομάδες θα το παρουσιάσουν στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού Chivas Venture, που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ, διεκδικώντας μέρος της χρηματοδότησης, που ανέρχεται σε 1.000.000 δολάρια.

chivas-venture-0334

Η αφορμή για τη σχεδίαση του Seatrac ήταν η συνάντησή τους, το 2009, με τον τότε αντινομάρχη Αχαΐας, Γεράσιμο Φεσσιάν, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο από το 1998, οπότε και ένα ατύχημα του στέρησε την κίνηση στα κάτω άκρα. Τους εξέφρασε την επιθυμία του να μπορέσει να έχει ξανά πρόσβαση στη θάλασσα. Ο Ιγνάτιος Φωτίου γύρισε στο γραφείο του και αποφάσισε να ψάξει στο διαδίκτυο, ώστε να βρει κάποιο μηχάνημα που κυκλοφορεί κάπου στον κόσμο και να στείλει το link στον Γεράσιμο Φεσσιάν. Δεν υπήρχε όμως κάτι σχετικό. Δεν χρειάστηκε παρά μια σύντομη συζήτηση με τον Γιώργο Σωτηριάδη και τον Βασίλη Κωστόπουλο για να αποφασίσουν να το φτιάξουν οι ίδιοι. Μέσα σε επτά μήνες είχαν στα χέρια τους το πρωτότυπο, το οποίο τοποθετήθηκε σε παραλία στην Πάτρα. Το 2012 δημιουργήθηκε η εταιρεία ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ, ως τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προώθηση μηχανολογικών εφαρμογών που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής ανθρώπων με αναπηρία.

Και εκτός Ελλάδος

H λειτουργία του Seatrac, που αποτελεί παγκόσμια πατέντα, είναι απλή: ένας μηχανισμός αποτελούμενος από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα. Ο χρήστης, πατώντας ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριό του, μεταφέρεται από την παραλία μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Μόλις τελειώσει το μπάνιο του, επιβιβάζεται στην καρέκλα και, πατώντας πάλι ένα κουμπί, επιστρέφει στη στεριά. «Η κύρια ιδέα πίσω από τη δημιουργία του ήταν να δώσει στα άτομα με αναπηρία την ευκαιρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια», μας εξηγεί ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου. Είναι ενεργειακά αυτόνομο, γιατί τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση, καθώς μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο. Seatrac έχουν εγκατασταθεί κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο και Ιταλία. Το 2017 τοποθετήθηκαν συνολικά 61 μηχανήματα. Το 2016 χρησιμοποιήθηκε περίπου 8.000 φορές, ενώ το 2017 περισσότερες από 13.000 φορές. «Αξίζει να σημειωθεί πως, όπου τοποθετείται το Seatrac, αγκαλιάζεται από ολόκληρη την κοινωνία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με τη διαφορετικότητα», τονίζει ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου.

Η ομάδα πλέον έχει μεγαλώσει: υπάρχουν εννέα μέλη που μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες με τους ιδρυτές της. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Chivas Venture είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι όλοι έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να απολαύσουν τη θάλασσα αυτόνομα. «Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας με όλο τον κόσμο και να κάνουμε το προϊόν μας γνωστό σε όλους όσοι προσπαθούν να εξαλείψουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία», υπογραμμίζει ο κ. Φωτίου. ■

Έως τις 25 Απριλίου, στο link www.chivas.com/el-gr/the-venture/finalists/people/gr-tobea, όσοι επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν την ομάδα της ΤΟΒΕΑ στην online ψηφοφορία που διεξάγεται, ώστε να μοιραστούν στους 27 φιναλίστ του διαγωνισμού τα πρώτα 200.000 δολάρια.

Πηγή